Açıklanan koronavirüs resmi rakamlara göre Zonguldak son haftalarda nüfusa oranla en fazla vaka çıkan şehirlerin başında geliyor. Zonguldak ya birinci sırada ya ikinci. En iyi ihtimal ile ilk ona girmeyi başarıyor. Alınan tüm tedbirler ve uyarılara rağmen Zonguldak’ta nüfusa oranla bu kadar fazla vaka olmasının en temel nedenleri arasında tedbirsizlik, nüfusun dar alanlarda toplanmak zorunda kalması, aile içi bulaşın fazla olması, sosyal aktivite ve cenaze törenleri geliyor.

ÖLÜM HIZI ARTIYOR YAŞ DÜŞÜYOR
Zonguldak’ta dikkat çeken bir başka detay ise yoğun bakımlardaki doluluk oranının hiç düşmemesi. Son haftalarda yoğun bakım servislerine daha fazla ihtiyaç duyulması nedeni ile yoğun bakım ihtiyacı olan bazı hastalar farklı şehirlere gönderilmek zorunda kalınıyor. Yoğun bakım ve tedavi altında bulunanlar arasındaki yaş ortalaması da düşüyor. Çok sayıda genç hastanın yoğun bakıma ihtiyaç duyar hale gelmesi düşündürücü.

AŞISIZLIK VAKA SAYISINI ARTIRIYOR
Hastanelerde ciddi bir tıkanma söz konusu. Özellikle ağır hasta sayısının yeniden artması ile birlikte sağlık çalışanları da zorda. Ağır hasta olanlar arasında aşısızların oranı ve şeker- tansiyon gibi bir başka hastalığı olanların oranı çok yüksek. Aşı olunması yönünde yapılan tüm uyarılara rağmen yakın zamanda hayatını kaybedenler arasında aşısız olanların sayıca yüksekliği de dikkat çeken bir başka gerçek.

ZONGULDAK KENDİ DENETİMİNİ YAPMALI
Son dönemde maske ve mesafe konusunda yaşanan gevşemeye bağlı olarak artan vakaların biraz olsun düşebilmesi için bireysel denetim şart. Sağlık yetkilileri vatandaşların maske, mesafe kullanarak yakın temastan kaçınmalarının ve kalabalık ortamlardan uzak durmalarının vaka sayısını düşüreceğini belirtiyor.

HASTALIĞINI SAKLAYANLAR VAR
Filyasyon çalışmalarında dikkat çeken bir başka gerçek ise bazı vatandaşların temaslı olduklarını bildikleri halde hasta olmadıklarını düşünerek bir sağlık kuruluşuna başvurmamaları. Bazı çalışanların ise işe gidememe gibi bir durumla karşı karşıya kalmamak için temaslı olduklarını sakladıkları ortaya çıkıyor. Özellikle aile içinde bulaş hızının yüksekliğine dikkat çeken uzmanlar aile içinde de olsa evlerin sık havalandırılıp temastan kaçınılmasını öneriyor.

Editör: TE Bilişim