Maden kazaları ve deprem gibi afetlerde ihtiyaç duyulan kurtarma ekiplerinden birisi olan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibi, ülke genelinde meslektaşlarına bu alanda verdikleri eğitimlerle kurtarma çalışmalarını daha etkin hale getirmeyi hedefliyor.

1999 büyüm Marmara Depremi başta olmak üzere AFAD itfaiye ve arama kurtarma ekiplerine büyük destekte bulunan maden işçileri her yıl düzenli olarak eğitimden geçiyor.

TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı’na bağlı kurulan ve çeşitli madencilik alanlarından seçilen Merkez Tahlisiye İstasyonu’ndaki ekipler, yer altı işlemelerinde degaj, patlama, ocak yangını, yoğun zehirli ve boğucu gazlar ile yüksek sıcaklık ve hararetin bulunduğu ortamların yanı sıra enkazda kalan kazazedeleri kurtarmadaki bilgi ve deneyimlerini üç günü teorik, iki günü uygulamalı olmak üzere beş gün süren eğitimlerde meslektaşlarıyla paylaşıyor.

Eğitimlerde tahlisiye cihazı, iş güvenliği ve teknik konularının anlatımının ardından efekt sesleriyle canlandırılan panik ortamlarında tatbikatlar gerçekleştiriliyor.

TTK Tahlisiye kahramanları her an olması muhtemel maden ocağı göçüklerinde ve deprem gibi afetlerde görev almak için hazırlar.