-ÖZEL HABER-

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuyılmaz, Z HABER’in gündeme getirdiği enerji üreticisi kurumlara yerli kömür alımında alt ve üst limit uygulamasına yönelik getirilen sınırlamaları yorumladı.

Yavuzyılmaz Z HABER’e yaptığı özel açıklamada elektriğin ucuzlaması için ithal kömüre teşvik değil faturalara destek verilmesi gerektiğini belirterek alınan karar sonrası termik santrallerin yerli kömürden tamamen uzaklaşabileceğini ifade etti.

Yerli ve milli üretimin desteklenmesi gerektiğini belirten Milletvekili Yavuzyılmaz konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Ak Parti hükümeti elektriğin ucuzlamasını istiyorsa yandaş şirketleri desteklemek yerine doğrudan bunu elektrik faturalarına indirim olarak yansıtması gerekiyordu. Yapılan düzenleme ile ithal kömüre teşvikte bulunarak yerli kömür üreticilerini batırma kararı aldı.

Bu sektörde çalışan maden işçilerinin de işsiz kalma riski gün geçtikçe büyüyor. Ekonomik krizin derinleştiği bugünlerde yerli üretimin hız kazanması ve artırılması gerekirken yerli üretim yok olmakla karşı karşıya kaldı.

TERMİK SANTRALLER YERLİ KÖMÜRDEN TAMAMEN KOPACAK!

Bu karar ile ithal kömür kullanan termik santrallere yapılacak ödemelerin fahiş bir seviye çıkarılma sürecinin geniş bir zamana yayılması durumunda yerli kömür kullanan santrallerin tesislerde değişiklik yaparak ithal kömür kullanıma uygun hale getirmesine ve yerli kömürden tamamen kopmasına neden olacak. Bu durumda telafisi mümkün olmayan bir üretim sorununa yol açacak.

‘Yerlilik ve millilik’ söylemlerinde bulunan Ak Parti’nin yerli kömür üreticisi ve maden işçisini umursamadığını ve elinin tersi ile ittiğini EPDK’nın aldığı bu karar ile görmüş olduk. Elektriğin üretim maliyetini artıran enflasyonun ta kendisidir. Enflasyonun sebebi de Ak Parti’nin yanlış ekonomi yönetimidir. ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ diyenler Türkiye’yi bir enerji krizinin eşiğine getirip bunu da elektrik üreten yandaş şirketlere ithal kömür alma teşvikine çevirmek istiyorlar.

YERLİ ÜRETİCİ DEĞİL YABANCILARA DESTEK!

EPDK, Türkiye’nin enerji piyasasını düzenleme kurulu değil, yabancı ülkelerin kömür üreticisi ve işçilerini destekleme fonuna dönüşmüştür. TTK ve rödevans sahaları ayrılmaz bir bütündür. Rödevans saha üreticilerinin mutlaka desteklenmesi gerekiyor. Biz bu hayat pahalılığının içinde rödevans işletmelerine yapılan desteğin artırılması gerektiğini haykırırken AK Parti, yerli kömür kullanan santrallere “yerliyi bırak, ithale bak” diyor.

Konu ile ilgili TSO Başkanı Metin Demir ile yaptığımız görüşmede sektörün yanında olduğumuzu ve konu ile ilgili vali beyin koordinasyonunda AK Parti milletvekilleri ve sektör temsilcileri ile bir arada toplantı yaparak bakanlık ve EPDK’nın yaptığı bu hatadan dönmesi için girişimlerde bulunmanın zorunluluk olduğunu ifade ettim. “