Yeşil Sol Parti Zonguldak İl Başkanı, Ali Topaloğlu, 12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 41 yıl geçmesine rağmen darbenin; hukuku, kurumları ve uygulamaları ile hala devam ettiğini belirtti. Topaloğlu, "12 Eylül darbesi ile tam anlamıyla yüzleşilemediği ve hesaplaşılamadığı için darbe uygulamaları AKP ve MHP iktidarı tarafından da sürdürülmektedir." dedi.

Topaloğlu'un açıklaması şöyle:

12 Eylül binlerce insan için baskı, işsizlik, gözaltı, tutuklama, işkence, hukuksuz yargılama, cezaevi ve idam demektir. 12 Eylül faşist darbesi sadece insanlar için baskı, zor ve işkence değildi. Doğa tahribatında kural tanımazlık da bu dönemde başladı. Türkiye 41 yıldır 12 Eylül darbesinin çizdiği sınırları aşamadığı gibi aksine daha da kurumsallaştıran, izlerini silmeyi daha da zorlaştıran tekçi, antidemokratik bir yönetim ile karşı karşıya kaldı.

15 Temmuz darbe girişimine karşı toplumda beliren demokrasiye ve sivil siyasete sahiplenme iradesi iktidar tarafından heba edildi. Darbelere kimin gerçekten karşı olduğu, kimin fırsata çevirdiği görüldü. OHAL döneminde darbe dönemlerinin hukuk tanımaz uygulamalarının yapıldığını, darbe zihniyetinin “sivil” iktidar tarafından da sürdürüldüğünü gördük.

Seçim sonuçlarının tartışmalı olduğu, siyasetçilerin hapishanelerde olduğu, yargının bağımsızlığını yitirdiği, aydınların, akademisyenlerin tutuklu olduğu, binlerce kamu emekçisinin bir gecede işsiz bırakıldığı, televizyonları-gazetelerin kapatıldığı, seçilmiş belediye başkanları yerine atanmışların getirildiği, içerde ve dışarda savaş politikalarının sürdürüldüğü günleri yaşamaya devam ediyoruz.

Yeşil Sol Parti olarak tüm darbelerle ve darbenin devamlılığını sağlayan kurumlar ve zihniyetle mücadeleyi öncelikli görevlerimiz arasında görüyor; demokrasi, eşitlik, özgürlük, barış ve ekoloji mücadelesi veren güçlerle birlikte darbeci zihniyetle hesaplaşma mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha vurguluyoruz. Demokrasi ittifakı içinde bir araya gelmeye; mücadelemizi ve çabalarımızı ortaklaştırmaya çağırıyoruz.