Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına (TCDD) ait Hisararkası - İnağzı Tünelinin portali, dün meydana gelen heyelan nedeniyle kapanmış, yolcu treninin geçmediği anda gerçekleşen olayda olası bir facia kıl payı atlatılmıştı.

Kilimli ilçesinde, 202 mevkiinde meydana gelen heyelan sonrasında TCDD, tren seferlerini durdurduğunu açıklarken, Demiryollarından sorumlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının, olayın meydana geldiği güzergâh başta olmak üzere, Zonguldak il sınırları genelindeki demiryollarının bulunduğu bölgelerde gerçekleşebilecek heyelanlara karşı uyarıldığı ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın konuya ilişkin 22.04.2021 tarihinde verdiği önergesinde, Bakanlığa, il genelindeki aktif ve potansiyel heyelan alanlarının belirlenmesi için güncel haritalandırmaların olup olmadığı ve olası bir faciaya karşı ne tür önlemlerin alındığı soruları dikkat çekerken Bakanlıktan gelen 03.05.2021 tarihli yanıtta “Seyrüsefer emniyet ve sürekliliğine esas çalışmalar kararlılıkla sürdürülmektedir” denildiği açıklandı.

Geçen yıl da aynı demiryolu bölgesinde heyelan olduğunu hatırlatan Yavuzyılmaz ise “alınan tedbirlerin etkinliği sorgulanmalı ve bir facia olmaması için önlemler arttırılmalıdır” diyerek şunları söyledi:

“09.04.2021 tarihinde yine TCDD Kilimli İstasyon Sahası içinde heyelan meydana gelmiş can kaybının olmadığı olay ucuz atlatılmıştı.

Söz konusu heyelanın ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının yanıtlaması istemiyle Zonguldak İl sınırlarında bulunan demiryolu hatlarının üzerindeki aktif ve potansiyel heyelan alanlarının sayısını, il genelinde güncel heyelan duyarlılık haritasının oluşturup oluşturulmadığını, kurumun bünyesinde yeterli ve yetkin uzmanın varlığını ve bir facia yaşanmaması için hangi önlemlerin alındığını sormuştum.

Bakan Adil Karaismailoğlu tarafından verilen yanıtta özetle; ‘Seyrüsefer emniyet ve sürekliliğine esas çalışmalar kararlılıkla sürdürülmekte, gerekli önlemler alınmaktadır’ denilse de aynı bölgede sadece 9 ay sonra benzeri bir olay yaşanıyor.

2021 yılından bu yana Zonguldak il sınırları içinde muhtelif yerlerde peş peşe meydana gelen heyelanlar bir uyarı niteliğindedir.

Uzmanlar, iklim değişikliği etkisiyle sıklaşan ve gittikçe şiddetlenen doğa olaylarının Karadeniz Bölgesi’nde artacağını söylemektedir.

Bu nedenle alınan tedbirlerin etkinliği sorgulanmalı ve bir facia olmaması için önlemler bir an önce arttırılmalıdır.

Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”