Zonguldaklı doğa gönüllüsü Berran Aydan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zonguldak ziyareti öncesi sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yaparak “Bahtı kara Zonguldak’a” seslendi. Aydan Cumhurbaşkanı ve Bakanların helikopter ile gelip birkaç saat içinde gitmesindense Filyos’a kara yolu ile gidip termik santrallerin ve çöp toplama alanlarının da görünmesini istediğini belirtti.

Dünya Çevre Günü’nde Çevre Bakanı’nın bu sorunlarla ilgilenmesini istediğini ama bunların sadece hayal olduğunu belirten Aydan, paylaşımında şu ifadeleri kullandı

“Bahtı kara, altı kara üstü yeşil Zonguldak'ım. Bugün Cumhurbaşkanı, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma ve Enerji Bakanları geliyor sana. 6 bin kişilik cami, Filyos Limanı ve maske fabrikasının açılış törenlerine katılacaklar, merkezden. Helikopterle gelip, bir kaç saat kalıp gidecekler.

Zonguldak'ta doğup büyümüş ve ömrünün son 30 yılında çevre koruma çalışmalarına emek vermiş bir vatandaş ve doğa gönüllüsü olarak, isterdim ki; karayoluyla Kilimli, Çatalağzı üzerinden Filyos'a gitsinler. Çatalağzı’ndaki dizi dizi termik santralları, doğa tahribatını  ,bacalarından çıkan Hiroşima benzeri dumanları ve orada yaşayan insanların mağduriyetini, Eren'in ithal kömür stokladığı Limanı, Liman yanındaki çöp depolama sahasını, aynı noktadan santrallerden Karadeniz'e boşalan sıcak suları görseler. Bakanlarlarla birlikte yolların kötülüğünü, o yollarda ağır tonajlı araçların nasıl tehlike yarattığını görseler ve yaşasalar. Filyos Vadisinin o çılgın yeşilini, bereketli tarım topraklarını, meraları , sulak alanları, güzelim kumsalları ve koyları,Tieos antik Kentini, Limanın yakındaki kuş Cennetini, Filyos sahilinin nasıl beton yığını olduğunu görseler. O havayı solusalar. Liman inşaatının ve devamındaki endüstri bölgesi ilan ettikleri  Filyos çayı etrafındaki Vadinin ekolojik değerini algılasalar. Kıyamasalar..

Zonguldak'taki hava ve deniz kirliliğini araştırıp sorsalar. Kanser vakalarındaki artışı, Çocuk Onkolojisini ,Üniversite Hastanesi'nin sorunlarını soruştursalar. Mithatpaşa Tüneli neden bir türlü bitmez, Atatürk Devlet Hastanesi ek binası neden bitemez, Havaalanı neden sorunlarla boğuşur, araştırsalar.

Üstelik yarın Dünya Çevre Günü. Çevre Bakanı buraya kadar gelmişken çevre sorunlarıyla ilgilense.

Bunların hepsi hayal tabi, bahtı kara Zonguldak'ım.”

Editör: TE Bilişim