Halk arasında baharın gelişini müjdeleyen cemrenin şugünlerde toprağa düşmesi bekleniyor. Cemre havaların ısınmaya başlamasıdır aslında. Bir başka deyişle İlkbahar başlangıcında yedişer gün arayla; önce havada sonra su ve toprakta oluştuğu sanılan sıcaklık artışıdır.

İlk cemre havaya 19-20 Şubat tarihlerinde düşmüştü. İkinci cemrenin suya cemre düşmesi ise 26-27 Şubat tarihlerinde yaşandı. Cemrenin 3. Aşaması olan toprağa düşmesi ise 5-6 Mart tarihlerinde gerçekleşecek. Böylece baharın gelişi sembolik olarak tamamlanmış olacak. Devrek’te de ikinci cemrenin göle düşüşü görüntülendi. Okuyucularımızdan Raci Kalaycı bu doğa olayını görüntüledi. Kendisine teşekkür ediyoruz.

Cemre nedir?

 “Ateş” ve “kor” anlamına gelen cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. “Cemre düşmesi” bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor.

“Cemre düşmesi” aynı zamanda hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.