Zonguldak’ta seçim dönemlerinde nadiren de olsa yerel kalkınma modelleri üzerine temenniler veya kağıt üzerinden projeler dile getirildi. Bunlardan en belirgini CHP’nin Kdz. Ereğli Belediye Başkan Adayı Buket Müftüoğlu’nun çalışmalarıydı. Kaldı ki Müftüoğlu zaten aday gösterilmediği için halkın karşısına da bir tercih olarak konulmadı. Müftüoğlu aday gösterilmemiş olsa da bu yerel kalkınma modelleri üzerine yapılan taslak çalışmaların sahiplenilmesi çok istemişti.
Seçimler bitti, Zonguldak ve ilçelerinin asıl kalkınma hamlesine katkı sunacak pek çok fikir çöpe atıldı. Yerel kalkınma modellerinin hayata geçmesi noktasında Çaycuma Belediyesi’nin çabaları dışında önemli bir adım yok.

BOLU ÜRETİCİSİ İÇİN YENİ FIRSAT

Son günlerde mültecilere normal fiyatın 10 katı fiyatla su ücreti ve mecliste yaptığı şovlarla gündeme gelse de Bolu Belediye  başkanı Tanju Özcan önemli bir projenin de mimarı oldu.
Bolu Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak konserve fabrikası için ilk kazma geçtiğimiz günlerde vuruldu. 

40 ÇEŞİT KONSERVE
2022 yılı Ocak ayında deneme üretimine başlanılacak fabrikada yaklaşık 40 çeşit konserve üretimi yapılacak. 
Üretilecek konservelerin hammaddeleri ise “alım garantili tarım” sloganı ile üretime dâhil edilecek Bolu çiftçisinden temin edilecek.

SAATTE BİN 500 ADET ÜRETİLECEK
Büyüksu Deresi kenarındaki araziye kurulacak konserve fabrikası için inşaat süreci başladı. Saatte bin 500 kavanoz konserve üretim kapasitesine sahip olacak fabrikada Bolu’nun yöresel ürünleri ile özellikle coğrafi işaretli sebzeler pastorize edilerek, besin değerlerinden taviz verilmeden 2 yıl boyunca satılabilir hale getirilecek.

HAMMADDE BOLU ÇİFTÇİSİNDEN
Yaklaşık 40 çeşit konservenin üretileceği fabrikada kullanılacak hammaddeler “alım garantili tarım” sloganı ile üretime dahil edilecek Bolu çiftçisinden alınacak. Bolu ekonomisine önemli katma değer sağlayacak fabrika ayrıca Bolulular için de yeni bir istihdam olanağı sunacak.
Fabrikada kullanılacak makine parkurunun ihalesi ise Eylül ayına kadar tamamlanacak. İlk deneme üretimine ise 2022 yılı ocak ayında başlanılması öngörülüyor.

ZONGULDAK KESTANESİNE BİLE SAHİP ÇIKAMADI
Dönem dönem Zonguldak’ta bir kestane işleme fabrikasının yapılması gündeme gelir ancak her defasında sonuçsuz kalır. Lezzetiyle İstanbul ve Ankara gibi şehirlere giden, Bursa’da kestane şekeri yapılan Zonguldak kestanesi için getirilen tüm öneriler yalan oldu. Buket Müftüoğlu’nun seçim döneminde balık, kestane, Osmanlı çileği gibi ürünlerden bir yerel kalkınma modeli zinciri oluşturulmasının kente ekonomik ve sosyal katkıları üzerine fikirleri aslında ket adına önemli bir model oluşturabilirdi.