-Özel Haber-

Z HABER’in gündeme getirdiği BEÜ’de öğrenci sayısındaki ciddi azalış sonrası CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Uzun üniversite öğrencilerinin şehre bakışının kötüye gittiğini kazanan öğrencilerin dahi gelmek istememe nedenlerini açıkça belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Birileri ısrarla kabul etmese de ya da gerçekleri gizlemeye çalışsa da Bülent Ecevit Üniversitesi her geçen gün kan kaybediyor ve geriye gidiyor.

Bu rakamlarla ortada.
1-) Kira bedelleri ve temel yaşam ihtiyaçlarındaki yüksek fiyat artışları sebebi ile bir öğrencinin senelik eğitim masrafı yaklaşık yüzde 40 artmıştır. Bu artış miktarı sebebi ile, bir öğrencinin başka bir ilde devlet üniversitesi okumasının maliyeti, şehrinde bulunan özel üniversitelerin aylık maliyetine eş değer olmuştur.

2-) Devlet üniversitelerinin prestij kaybetmesi. Özel üniversitelerdeki sosyal ve eğitsel içeriklerin devlet okullarına göre daha fazla olması, velileri ve öğrencileri özel üniversite tercih etmeye zorlamaktadır.

3-) Üniversite diplomasına olan güvenin azalması. Sektörlerde yaşanan liyakatsız atama ve işe alım süreçleri, öğrencilerin başarıya olan hırsını törpülemektedir. Tüm gençliğin ilk aklına gelen çözüm

 ‘’ Tanıdık biri var mı ?’’ olmaya başlamıştır.

4-) Zonguldak için ayrı bir parantez açar isek, şehrin üniversite bölgesi olan İncivez mahallesinde hiçbir yatırımın ve iyileştirme çalışmalarının yapılmaması, çevre düzeni ve çevre temizliğinin çok eksik (berbat) olması, çarpık kentleşmenin önüne geçilememesi, öğrenciler için güvenli ortamların oluşturulamaması, emniyet güçlerinin ve belediyenin yeterli önlemleri alamaması  vb. sorunlardan kaynaklı olarak öğrencinin şehre olan bakış açısı iyice kötüye gitmektedir. Diğer illerde öğrenci semtlerine olan ilgi ve alaka her gecen gün artar iken Zonguldak için daha da kötüye gittiği gayet ortadadır.

5-) Şehrimiz de bulunan yurt kapasitesinin azlığı bu sene de gündeme gelmektedir. Öğrenciyi ev kirası vermeye yönlendiren bu düzende, KYK yedek sırası bekleyen öğrenciler, yurt yedek sıraları gelene kadar okula dahi gelmeyi düşünmemektedir.

6-) Online eğitim döneminde mezun öğrenci sayısının beklenin üstünde olması da öğrenci sayısında ki azalmaya sebep sunan diğer bir faktördür.

BEÜ böyle kan kaybettikçe Zonguldak da kaybedecektir. Başta sayın rektör ve kenti yönetenler bunu unutmamalıdır.”

Editör: TE Bilişim