TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Zonguldaktaki Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 2 aydır Onkoloji doktoru bulunmadığını bildirdi.
Demirtaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması üzerine TBMM’ye soru önergesi sundu.
BEÜ Onkoloji Bölümü’ne Uzman Doktor için çıkılan ilana henüz müracaat eden Onkoloji Uzmanı olmadığını anlatan Demirtaş, açıklamasında şunları kaydetti:
FAKÜLTEDE YÖNETİM SORUNU!
“Zonguldak kanser hastalarının çok yüksek olduğu illerimizden biridir. Zonguldak’ta hayatını kaybeden her 10 kişiden 1’i kanser nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Bunun yanında, Zonguldak’ta tedavisi devam eden kanser hastası sayısı da son derece yüksektir. Böyle bir yerde 2 aydır Onkolog yok. Maden işçiliğinin yoğun olması, hava kirliliğinin yüksek olması gibi nedenlerle kanser vakalarının yüksek oranda görüldüğü Zonguldak’ta, hastanede uzun yıllardır, fedakarca çalışan, tek tıbbi Onkolog olan Prof. Dr. Hüseyin Engin, geçtiğimiz Nisan’da istifa etmiştir. BEÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, Prof. Dr. Hüseyin Engin’in istifanın gerekçesinin ise ‘İlin ve üniversitenin karar vericilerinin onkoloji ünitesinin akademik personel ihtiyacını vakti ile yerine getirmemiş olması, ZBEÜ’nün maddi ve manevi olarak hekimleri tatmin edemiyor olması, şartların iyileştirilmemesi bugün geldiğimiz sonucun ana nedenleri’ olduğunu ifade etmiştir. Bu istifadan sonra, ZBEÜ’de tedavi gören kanser hastalarının tedavilerinde büyük sorunlar yaşanmaktadır. Buna göre kanser hastalarının, belli aralıklarla aldıkları tedavilerin yürütülmesi ve bu tedavilerin sonuçlarının izlenmesi gibi önemli sorunlar vardır. Bu nedenle, zaten bir Onkolog Uzman Doktorun görev yaptığı Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi onkoloji biriminde yoğunluğun arttı. Bunun yanında Atatürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan Onkolog’un da tayin olasılığının yüksek olduğu belirtilmektedir. Onkoloji servisinde tedavi gören hasta ve hasta yakınları; Prof. Dr. Engin’in istifasından hemen sonra bir açıklama yaparak, tedavilerini gerçekleştiren onkoloğu istifaya götüren her türlü sebebin ortadan kaldırılması için talepte bulunmuşlardır. Bu nedenle tıbbi onkolog ataması ile onkoloji servisinde eksik bulunan diğer kadroların atamalarının acilen yapılması gerekmektedir.”
İŞTE O SORULAR
CHP Milletvekili Demirtaş, açıklamasında, Bakan Koca’nın yanıtlaması istemi ile ise şu soruları yöneltti:
1) ZBEÜ Hastanesi Onkoloji Bölümüne kaç uzman doktor kadrosu vardır? Bu kadrolara uzman doktor alımı ne zaman yapılacaktır?
2) ZBEÜ Hastanesi tarafından iki kere ilana çıkılmasına rağmen hiçbir uzman onkoloğun, bu kadro için başvuru yapılmamasının sebepleri nelerdir? Bu sebeplerin ortadan kaldırılmak için bir çalışma yapılmakta mıdır?
3) ZBEÜ Hastanesi, onkoloji bölümünde çalışacak uzman doktorları teşvik edecek ve çalışma koşullarını iyileştirecek bir çalışma yapmayı düşünmekte misiniz?
4) ZBEÜ Hastanesi, ayrı ayrı belirtilmek üzere; 2019 yılında, 2020 yılında ve 2021 yılında önergenin cevaplandığı tarihe kadar kaç kanser hastasının tedavisi yapılmıştır?
5) ZBEÜ Hastanesinin onkoloji bölümünde uzman onkolog olmadığına göre, kanser hastalarının tedavi sürecinin zorlaşması ve hastaların yaşamlarının daha çok riske edilmesi nedeni ile meydana gelecek ölümlerden kim sorumlu olacaktır?
6) ZBEÜ Hastanesi, onkoloji biriminde şu anda hemşire, teknik personel ve temizlik gibi alanlarda kaç kişi çalışmaktadır? Onkoloji servisinde personel eksikliği de var mıdır?
7) ZBEÜ Hastanesinde tedavisi yarım kalan kaç kanser hastası bulunmaktadır?
8) ZBEÜ Hastanesi’nde tedavisi yarım kalan hastaların kaçı 0-18 yaş grubunda, kaçı 65 yaş üzerindedir? 
9) Bu hastalardan kaçı tedavi için Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi’ne, kaçı çevre illerdeki hastanelere yönlendirilmiştir?
10) Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi kanser hastalarının tamamına hizmet verebilecek akademik ve teknik kadro ile fiziki koşullara sahip midir?
11) Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi, onkoloji servisinde şu anda hemşire, teknik personel ve temizlik gibi alanlarda kaç kişi çalışmaktadır? Personel eksikliği var mıdır?

Editör: TE Bilişim