Bülent Ecevit Üniversi, Medeniyet Araştırmaları Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (MEDEM) Eğitim Seminerleri kapsamında Merkez Müdürü Doç. Dr. Nuran Çetin’in çağrısı üzerine, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencilerine makine ve mekatronik mühendisi Doç. Dr. Levent Aydın, Doç. Dr. Muhammet Özdemir, Yüksek Bilgisayar Mühendisi Yusuf Özdemir “Yapay Zekâ ve Gerçek Zamanlı Sanal Yaşam (Metaverse)”konusunu anlattı.

Doç. Dr. Levent Aydın yapay Zekâ teknolojisinin içeriğini kapsamlı bir şekilde açıkladı. Dinleyicilerden gelen “Zekâ nedir, neden yapay zekâ deniliyor, yapay zekânın bilinç ve teknolojiyle ilişkisinin dünü, bugünü ve geleceği nedir, neden yapay zekâ vardır? Sağlık ve hukuk gibi alanlarda yapay zekâ nasıl kullanılır? Yapay zekânın ülkemizde ciddi bir alt yapısı var mı?” gibi soruların tamamına yanıt verdi. Ayrıca Levent Aydın, biyo-etik, tekno-etik ve dijital etik gibi yapay zekâ teknolojisinin etikle ilgili çerçevelerine de yer verdi.

Yüksek Bilgisayar Mühendisi Yusuf Özdemir, web.01, web.02, web.03, web.04, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, karma gerçeklik, NFT, kripto para, metaverse ve internetin kapsamlı geleceğini ayrıntılı bir şekilde ele aldı. Doç. Dr. Muhammet Özdemir, bireysellik, posthuman, transhümanizm, posthümanizm ve metaverse kavramlarını sosyal bilimler bakımından tanımlayarak kültürel açıdan yorumladı.

İnterdisipliner çalışmalarla yapay zekânın belli bir aşamaya geleceğini vurguladı. Temiz hava, temiz su, soğutma sistemleri gibi temel ihtiyaç alanlarında yapay zekâya ihtiyaç duyulduğunu açıkladı. Öğrencilerin ve muhtelif meslek gruplarının yoğun ilgi gösterdiği program yaklaşık 3 saat sürdü.

Editör: TE Bilişim