Bileği Bükülmez Kadınlar yazı dizisinde bu haftaki konuğumuz, Zonguldak Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ZONSIAD) Başkan Yardımcısı, Ticaret ve Ekonomi Kulübü (TEKDER) Zonguldak İl Başkanı Serpil Cüntay. Başarılarla dolu iş hayatı ve kariyeri yanında, öncülük ettiği sosyal sorumluluk projeleri ve yardım kampanyaları ile tanınan Gümrük ve Dış Ticaret Uzmanı Serpil Cüntay sorularımızı yanıtladı

Kadınlar hem biyolojik hem de mental olarak daha güçlü olduğunu bilimsel araştırmalarda da ortaya koymuştur. Danimarkalı bilim insanlarının yaptığı bir araştırma, kadınların kriz zamanlarında erkeklere oranla hayatta kalmaya daha meyilli olduklarını ortaya koydu.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yer alan araştırma, yaşam koşullarının hem erkekler hem de kadınlar için oldukça sert olduğu kıtlık, salgın gibi kriz dönemlerinde, kadınların çok daha uzun yaşadığını gösterdi.

 Erkekler çoğu zaman sadece kendilerine biçilen işleri yapabilmekte iken kadınlar kadın işi erkek işi ayırt etmeden tüm sektör ve görevlerde yer almaktadır. Üstelik yaradılıştan dolayı biyolojik doğurganlık, ev işleri ile aynı anda tüm görevlerini yerine getirmektedir. Bu nedenle eşit şartlarda olmadan yapılan bu güreşin şampiyonu kadınlardır.

Yaşamımda en başarılı olduğum yön asla yılmıyor olup, her an araştırıyor ve güncel değişiklik ve mevzuatları yakinen takip ediyor olmamdan kaynaklı olarak, mesleki bilgilerimi her an taze tutuyor olmam diye düşünüyorum. Yaptığım işin detayına inip neden, niçin sorularını sorarak yapmayı, kuralların ve yönteminin neden bu olduğunu araştırıyor olmakla çok daha doğru bilgileri ediniyor olmak beni taze tutuyor.  Öncelikli olarak mesleğimle ilgili olmak üzere ilgi alanlarımla alakalı eğitim ve seminerlere katılıyor ve edindiğim bilgileri insanlara aktarıp ekip çalışmalarının güçlenmesine destek vererek de etkileşimin başarıdaki katkısını önemsiyorum.

Başarı kendi içimizde hissettiğimiz ivme ile hizmet alanlarımızdan gelen geri bildirim ve artışlarla kolaylıkla hissedebildiğim bir olgudur. Başarılı olanı alkışlayanlar, alkışlamayanlara oranla daha az olduğundan bu derecelendirmeyi kadınlar olarak biraz da kendimiz yapmalıyız. Her işin başlangıç ve bitiş noktasının farkında olarak yolumuza devam etmeliyiz diye de düşünüyorum.

Beden gücünün zekâ ve reflekslerle birleştirildiği zaman daha etkili olduğundan yola çıkarsak, bilek güreşinin asıl galibinin bunları iyi kullanan olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle bilek güreşi satranç gibidir.  Desteklenip, tanıtımı ve bu yönü vurgulanarak yaygınlaştırılması gereken bir spor dalı olmalıdır. Denemişliğim de vardır aslında ???? henüz bir rakip belirlemedim ama neden olmasın…

Her işte olduğu gibi öncelikle ve kesinlikle kendimize güven ve pes etmeden çalışmak, denemekten ve kaybetmekten korkmamak.  Olumsuz düşüncede olan kişileri ve onların söylemlerini duymamak gerekir.  Sadece bilek güreşinde değil yaşantımızın her anında ve alanında düsturumuzun bu olması gereklidir. Başarı için yola çıkmak yapılacak ilk adımdır.

Kadın doğuran, doyuran, koruyan, eğitendir. Yetiştirdiği çocuklar da geleceğin teminatıdır. Bu nedenle kadın kutsaldır. Pandemi döneminde erkeklerde iş kaybı artarken kadınların evden de çalışmaya katkısı artmıştır. Eve kapanan tüm aile fertlerinin sorumlulukları, hem pandemiden dolayı korunmalarını sağlamak hem de evde sıkışıp kalmaktan dolayı bozulan morallerinin yerine gelmesi için çabaları ile de erkeklere nazaran daha fazla işi ve görevi sırtlanmışlardır. Bu yüzden bu dönemde kadınların değeri ve önemi göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür.

Bu soruyu çok sevdim. Hayal kurmaya bayılırım, çünkü kurduğum hayaller proje gibi gelir bana, gerçekleştirmek için itici bir güç olur içimde. Çalıştığım, ilgilendiğim hiç bir şeyi yarım bırakmamak ve başarmak için gece gündüz çalışmak gibi bir huyum vardır. Bu nedenle de çok okur, araştırır ve eğitimlere katılırım. Hem sektörümle hem de ilgi alanlarımla alakalı yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. Aslında eğitimim Matematik iken Gümrük ve Dış Ticaret sektöründe yol almaya başlayınca Dış Ticaret okudum. Ülke ekonomisine katkısı olan en büyük sektörlerden olan Turizm ile de kızım ve kardeşimden dolayı ilgili olduğumdan dolayı da Turizm okuyorum. Bütün bunlar çevrimiçi eğitimler ile olduğu için, herkesin bu eğitimlerden benim yaptığım gibi faydalanmasını isterim ve bu eğitimleri yüz yüze veremediğim bu dönemde çevrimiçi olarak da vermek isterim.

Ayrıca ben Zonguldaklıyım, emeğin ve alın terinin toprağa düşüp ekmek olduğu memleketin şu andaki ekonomik zorlukları son dönemde bizleri yaralamaktadır. İhtiyaç sahibi çocukları mutlu etmek,  biraz da anne babalarına iş alanı açmakla mümkün olacaktır. Bundan yola çıkarak Zonguldak’ın eski günlerine dönebilmesi, yatırımların artması için Zonguldak tanıtım programı yapmak ve babamın anısına da Madencilikten kalan zamanlarında yaptığı ikinci işi olan halı ve kilim dokuma atölyesi kurarak, özellikle kadınlarımıza bir iş alanı açmayı hayal ediyorum.

Benim hayallerim hep emek ve istihdam üzerine, birilerine fayda üretmek ve bunun da sonu yok. Allah güç ve sağlık verdiği sürece de bunları geliştirip uygulamaya koyacağız.

Serpil Cüntay Kimdir?
16.02.1972 Zonguldak Kilimli doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Zonguldak’ta tamamladı.  Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümünü tamamladı. Turizm Ve Otelcilik okumakta olan Serpil Cüntay bir kız çocuğu annesi.

Serpil Cüntay kariyerine Ankara’da dönemin büyük firmalarından olan Mert Makine Sanayi’nde Satış Direktörü ve Genel Müdür Yardımcısı olarak başladı. Gümrük ve Dış Ticaret 13 yılı aşkın sürede bilgi, birikim ve tecrübesi ile 2010 yılından beri de sektörde lider Gümrük Müşavirliği Firmalarından olan Uyum Gümrük Müşavirliği’nde, uzmanlık gerektiren konularda eğitim ve seminerler vermeye devam etmekte.

Serpil Cüntay yıllardır ailece devam etmekte oldukları sosyal sorumluluk projeleri kapsamında; her ay bir Zonguldak il, ilçe ve köy okuluna kütüphane yapılması ve tüm çocukların eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasını üstlenmiş durumda. “Ekmeğe Katık Olalım” yardım kampanyası ve “Çocuklarımız Üşümesin” kampanyası ile sosyal sorumluluk adına öncü adımlar atmaya devam ediyor.

Serpil Cüntay kardeşi Muhammet Murat Cüntay önderliğinde Zonguldakspor adına yapılan tüm etkinlik ve faaliyetlerde bulunmaya devam ediyor. Serpil Cüntay aynı zamanda; ZONSIAD Zonguldak Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkan Yardımcılığı, TEKDER Ticaret ve Ekonomi Kulübü Zonguldak İl Başkanı ve Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi ve Karadeniz Bölge temsilciliği ile birlikte, Gümrük ve Diş Ticaret  sektörünün duayen İş İnsanlarından birisidir.

Kaynak: İFHAber

Editör: TE Bilişim