Ankara Uluslararası Batı Karadeniz Birliği yönetimi, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarete ANKA-BİR Genel Başkanı Tuncay Gençer, Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mustafa Aydınalp, Birlik Onursal Üyesi Mehmet Yerebakan, Genel Sekreter Dr. Yaşar Okur, Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kaya, Birlik üyeleri İsmail Hakkı Temizkök, Nizamettin Ören ve Hüseyin Gül katıldı.  Ziyaretle ilgili yapılan açıklamada “Doğduğu ve doyduğu topraklarda 4 milyon civarında hedef kitlesi bulunan; kapsayıcılık, diğerkâmlık ve paylaşım gibi ruha değer veren insani ilkeleri önceleyerek ülkemizde adeta bir rol model olan ANKA-BİR olarak, yatırımlar anlamında öksüz kalmış bölgemizde kültür ve turizm alanında neler yapılabileceğini Sn. Bakanımızla istişare ettik. Özellikle el değmemiş doğası, Karadeniz kıyıları, Ilgaz Dağı, kanyonları, korunmuş tarihi, Kayatuzu Mağarası, UNESCO nün soyut dalda Kültür Mirası olarak kabul ettiği Ahi-Yaren Kültürü gibi değerlerimiz üzerine konuşmalarımızdan sonra proje boyutunda katkı verebilecek somut taleplerimizi ilettik. Birliğimiz olarak Bakanlığımız tarafından katkı verilmesini talep ettiğimiz konuları bölgemizde bir farkındalık oluşturarak yönetim, akademi, siyaset, sivil toplum ve diğer her kesimin sahip çıkıp takip edebilmesi açısından paylaşmakta fayda görmekteyiz.” İfadeleri kullanıldı.

Üreteceğimiz Projelerle Bölgemize Değer Katalım

ANKA-BİR üyeleri Bakan Yardımcısı Demircan’ 3 konuda bilgi aktararak destek beklediklerini iletti. Destek istenen üç konu:

“1- Yaklaşık iki yıldır dile getirdiğimiz şekliyle başarısı açıkça ortaya çıkan “Doğu Ekspresi” benzeri “Batı Karadeniz Ekspresi” projesi oluşturularak doğası, kültürü, denizi ve daha birçok varlığıyla inanılmaz değerlere sahip bölgemizin tanıtımına ve kalkınmasına katkı verilmesi.

2- Kültür ve turizm alanlarında genel ve özel teşviklerden yararlanılması konusunda bölgemize destek olunması

3- Kastamonu’dan Ankara’ya “İstiklal Yolu” nun milli mücadelemizdeki değeri gönüllerimizde taht kurmuştur. Ancak milli mücadelemizde Zonguldak’tan başlayıp Devrek ve Gerede üzerinden Ankara’ya silah, mühimmat ve malzeme ulaştıran bir hattımız daha bulunmaktadır. Bu hattın da araştırılması ve hafızalarımızda tarihteki yerini alması gerekmektedir.”

Ayrıca ANKA-BİR’den yapılan açıklamada, birlik Batı Karadenizliler’e  seslenerek;

“Başkent Zonguldaklılar Derneği ve Ankara Uluslararası Batı Karadeniz Birliği olarak hemşerilerimize özellikle 3. maddemizde yer verdiğimiz milli mücadelemize katkı vermiş olan bu destek hattının gündeme getirilerek kitap, sinema filmi, dizi gibi çalışmalarla ülke gündemine taşınabilmesi için çalışmalar yapılması ve Bakanlığımızın da bu konuda desteğinin alınması çağrısında bulunuyoruz.

Sayın Bakanımızın Beyoğlu Belediye Başkanıyken devletten onay haricinde hiçbir katkı almadan 50.000 yatak kapasitesi ürettiğine dikkat çekerek üzerinde durduğu bir konuyu özellikle vurgulamakta fayda var:

Toplum, bürokrasi, siyaset, akademi vs. kendileri yerelde birşeyler üretmeden, projeler geliştirmeden sürekli devletten birşeyler isteme peşindedir. Bu yerel  yönetici ve önderlerin kalkınmada ne kadar yetersiz olduklarının bir göstergesidir. Merkezi idare genel yatırımlara bakar. Asıl kalkınma hareketi ise yerel dinamiklerle başlar ve onların yeterliliği ile vizyonu ölçüsünde yürütülerek başarı kazanır.

Sohbetimizde toplumun çimentosu hüviyetindeki Kültür'ün bu işlevinin yerelden gelen bir sinerji ile kalkınmaya ve insan odaklı bir paradigmaya olumlu katkılarının olacağı da vurgulandı. Sayın Bakanımıza kıymetli kabulleri ve Bölgemizle ilgili samimi muhabbetleri nedeni ile şükranlarımızı arz ediyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilişim