Bandırma Vapuru , Mustafa Kemal ve 18 askerle beraber, 16 Mayıs 1919 tarihinde, öğle üzeri İstanbul'dan Samsun'a doğru yola çıkar.
Rauf Bey'in ”işgal kuvvetlerine mensup bir torpido tarafından takip edileceksiniz ve vapur batırılacak” sözüyle, önceden uyardığı gibi, İngiliz gemisi, Bandırma Vapuru 'nu izlemeye başlar. Ancak, Karadeniz'e açıldıktan sonra fırtınalı havada izlerini kaybettirir.

Mustafa Kemal, İsmail Hakkı Bey'e karaya yakın bir rota izlemesini ve düşman saldırısı halinde gemiyi en yakın sahile oturtmasını emreder.
Muhtemelen Mustafa Kemal`i taşıyan Bandırma Vapuru 17 Mayıs, sabaha karşı (05.00-06.00 civarı) Zonguldak açıklarından geçmiştir.

Eğer İngiliz gemisi vapuru takip etmeye devam etseydi ya da herhangi bir saldırı halinde Bandırma Vapuru'nun ilk sığınacağı liman Zonguldak olur muydu ?

17 Mayıs 1919 itibari ile Zonguldak Limanı Fransız işgali altındadır. Bandırma Vapuru "dalgalı " Karadeniz`de seyretmesine rağmen, bu yüzden Zonguldak Limanı’na uğraması büyük hata olurdu.

Ve muhtemelen:
Vapur Zonguldak açıklarından geçerken, Mustafa Kemal; Zonguldak'ın Fransız işgalinde olduğunu konu etmiş ,buradaki Türk subayları hakkında da malumat aldığını tahmin ediyorum. Zira Samsun'dan itibaren kendisi ile Zonguldak'taki Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ne mensup subaylar ve siviller ile telgrafla iletişim haline geçmiştir.

Sert havada, dalgalı bir denizde yol alan gemi, 17 Mayıs günü gece saat 23.00 civarında İnebolu Limanı'na girene kadar dayanmıştır.

18 Mayıs 1919 tarihinde öğle üzeri 12.00'da da Sinop Limanı'na yanaşır.
Üsteğmen Hikmet Bey sandal ile kıyıya çıkar ve yolda olduklarını, Samsun Tümen Komutanlığı'na telgraf ile bildirir.
Bandırma Vapuru, bu telgraftan bir gün sonra da 19 Mayıs 1919'da Samsun'a varır.

Yol boyunca özelikle Sinop`tan sonra gemi karadan bombalanmıştır.
Bu tarihlerde Rus gemileri de bölgede cirit atar. Herhangi bir Rus gemisi ile karşılaşması halinde, Türkiye Cumhuriyeti`nin kurulma ihtimali de, bu toprakların elimizde kalması da imkansızlaşacaktı.

Hayati Yılmaz ile Zonguldak Tarih

Editör: TE Bilişim