17 Şubat 1926 da kabul edilen ve 4 Ekim’de yürürlüğe giren Medeni kanunun 94. Yılı nedeni ile Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Kadın Kolları Başkanı Av. Merve Kır bir basın açıklaması yayımladı.

Kır yapmış olduğu basın açıklamasında Ak Parti iktidarı boyunca Türk kadını haklarında gerileme yaşandığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Türk Medeni Kanunun kabulünün 94.yıl dönümü. Türk toplumunu yapılandıran temel kanunlardan biri olan bu kanunun kabulü, görüyorum ki bugünkü ülke gündeminin gerisinde kalmış. Tüm bireyler kul olmaktan kurtarılıp vatandaş olduktan sonra Türk kadını ve Türk erkeği eşit haklara bu kanunla kavuşmuştur. Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK böylece Türk toplumunu ve Türk kadınını çağın önüne taşımıştır. Kadına seçme ve seçilme hakkı verilmesi gibi, medeni kanun benzeri düzenlemeler, Türk toplumunun önünü açmıştır.

Çünkü medeni kanunla birlikte, başta miras hakkı olmak üzere, Türk kadını Türk erkeğiyle eşit haklara kavuşmuştur. Türk kadını bu hakkını yıllardır kullanırken, AKP’nin iktidarda olduğu son 18 yılda belli bir gerileme yaşamıştır.

Kadını eve hapsetmek isteyen bu siyasi dinci zihniyet kadını önce çalışma hayatından çıkarmak istiyor. Amaçları toplumda ikinci sınıf insan olarak gördükleri kadının ekonomik bağımsızlığını elinden almak ve onu bir eşya gibi eve kapatmaktır. Bu konuda kısmen başarılı olsalar, kimi kadınları yanlarına çekseler de, CHP iktidarında bu haklar kadınlara kullandırılacak ve kadınlarımız özgürleştirilecektir.

Bu itibarla hem Türk kadınına hem de Türk erkeğine medeni kanunun kabulünün 94. yılı kutlu olsun.”