Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2021 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Toplum Yararına Programlar (TYP) kapsamında yapılan usulsüzlüklere değinerek, AK Partinin torpil formülünü açıkladı.

Yavuzyılmaz, yaptığı konuşmasında, Zonguldak’ta geçtiğimiz aylarda İŞKUR üzerinden istihdam edilmek üzere belirlenen 300 işçiden 270'inin AK Partili belediyelere verildiğini, CHP ve İYİ Partili belediyelere ise hiç kontenjan ayrılmadığını aktararak; “Bakın bu yaptığınız ayıp, yazık ve günahtır” dedi.

Milletvekili, torpilli alımlara zemin sağlamak için Ak Partinin TYP Genelgesini değiştirdiğinin altını çizerken, genelgenin, personel alım usulleriyle ilgili 9. Maddesinin, 14/11/2014 tarih ve 40006 sayılı Genel Müdür Onayıyla değiştirildiğini, asıl listelerin belirlenmesinde noter kurası usulü seçilse dahi, yedek listelerin seçiminden bu şartın kaldırılarak, torpilli alımlara imkân verildiğini söyledi.

CHP'li Milletvekilinin, “Yedek liste AK Partinin il ve ilçe başkanlıklarında hazırlanan listedir” diyerek vurgu yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer aldı:

‘Eşitlikten bahsediyorsunuz ama kul hakkına giriyorsunuz. İşe alımlarda kura çekiliyor veya liste yöntemi uygulanıyor. Diyorsunuz ki: "Kura çekiyoruz." Bunun için de alkış bekliyorsunuz, zaten yapılması gereken şey ve ardından da kurada bazı vatandaşlarımızın ismi çıktıktan sonra daha önce bir gelir testi yapmadığınız için, TYP'li olup olmayacağı o şartları sağlayıp sağlamadığını kontrol etmediğiniz için bu vatandaşlarımızın belirli bölümü kuradan çıktıkları hâlde eleniyor. Peki, yerine kim geliyor? Yedek liste geliyor. Peki, bu yedek listede kura çekimi var mı? Hayır, yok. Var mıydı eskiden? Vardı! Ama ne yaptınız, 14/11/2014 tarih ve 40006 sayılı Genel Müdür onayıyla değiştirdiniz. Yedek liste AKP’nin il ve ilçe başkanlıklarında hazırlanan listedir. Hani eşitlikten bahsediyorsunuz, "Biz kul hakkına girmeyiz." diyorsunuz, bunun ne kadar kutsal olduğundan bahsediyorsunuz.  Burada tamamen kul hakkına giriyorsunuz, bu yaptığınız günahtır

‘Bizim alnımızda saf mı yazıyor?’
Bir tane örnek, Zonguldak'ta TYP kapsamında 300 işçi işe alındı, Zonguldak'taki belediyelere dağıtıldı. Şimdi, dağıtılma oranlarını söylüyorum: 300 işçinin 270'i AKP'li belediyelere verildi, 10 işçi Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, 20 işçi özel idareye gitti. Cumhuriyet Halk Partili belediyelere ne kadar kontenjan ayırdınız? Var mı, tahmini olan var mı? 300 işçiden ne kadar? Cumhuriyet Halk Partili belediyeler ve İYİ Partili bir belediye var, ne kadar ayrılmış olabilir? Hadi söyleyin, vicdanınızla, adalet duygunuzla söyleyin. Kaç? 100 mü? 100 değil. 50 mi? Değil. 30 mu? Değil. 10 mu? Değil. Bir tane kontenjan ayırdınız mı? Yok, sıfır kontenjan ve ben bunu yazılı soru önergesiyle sorduğumda bakın, verdiğiniz yanıt şu, işte koca yalan burada. Şöyle yanıt veriyorsunuz: "TYP kontenjanlarının dağılımında illerin ve ilçelerin sosyoekonomik gelişmişlik durumları, ihtiyaçları, hizmet sağlayıcı kurum ve kuruluşlardan gelen proje teklifleri ve bölgelere göre değişiklik gösteren güncel iş gücü piyasası göstergeleri bir arada değerlendirilmektedir." Yani, bizim alnımızda saf mı yazıyor? Biz burada vatandaşımızı, bize oy veren, vermeyen tüm seçmenlerimizi temsil ediyoruz ve TYP kapsamında işe alınan işçilerimiz tüm seçmenlere hizmet götürüyor.”

Editör: TE Bilişim