Zonguldak Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Nazan Papila bugün yaşanan protesto ve yuhalamalar hakkındaki iddialar hakkında açıklamalarda bulundu. İşte O yazı...

“Cumhuriyet Bayramı Fener Alayı’nda neler oldu?

Bir yerel  gazete , bu akşam Zonguldak Belediyesi’nin organize ettiği cumhuriyet bayramı fener alayı yürüyüşünün valilik alanı önünde bittiği sırada istiklal marşı söyletilmemesi üzerine kalabalık halk kitlesinin ve ADD üyelerinin sert protesto edip slogan attığı, olayı yuhaladığı haberini geçmiş.

şimdi; ADD üyeleri derken o kalabalıkta insanların bir derneğe aidiyeti nasıl tespit edildi, ADD pankartı yoktu, flama yoktu çünkü bu halk katılımlı bir törendi; nasıl ki  bu akşam Fener Alayı’na ben katıldı isem,  yüzlerce üyemiz de orada olacaktı bu çok doğal.

Çünkü; Cumhuriyet Bayramı’nı en içten kutlayacak olan kesimin başında ADD üyeleri gelir!

Bu ülke toprağını, düşman ayaklarının altından kurtaran, Anadolu insanının, Türk insanının canına , malına , namusuna verdiği istiklal mücadelesi ile sahip çıkan; bağımsız, laik, çağdaş, eşitlikçi Cumhuriyet’i kuran Mustafa Kemal Atatürk’ü , 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’ndan sözüyle, marşıyla, yüreğiyle anacak kesimin başında da Atatürkçü düşünce derneği üyeleri gelir.

Ama; ADD üyeleri yuhalamaz!

ADD yöneticileri yuhalatmaz!

Hakkı olanı arar mı arar, haksızlık gördüğü şeye itiraz eder mi eder, sonuna kadar!

Valilik Cumhuriyet Bayramı kutlama komitesi katılımcısı olarak girdiğim toplantılarda, “bayram resmi geçit töreni ve fener alayının “mehteran eşliğinde yapılmasının böyle bir bayram kutlamasına uygun düşmeyeceği konusunda düşüncesini belirten, derneğimi temsil vasfımla bendim.

Halk Cumhuriyet Bayramı Fener Alayı’na katıldığında, “mehter marşı “müziği değil, cumhuriyet marşları, türküleri coşkusuyla yürümeyi seçecektir. İşin ruhuna, özüne uyan budur, yakışanı budur.

Gündüz bayram resmî töreninde bugüne kadar hiç yaşanmayan bir olaya tanık oldu Zonguldak.

Cumhuriyet bayramları marşlarla başlar, marşlarla biterdi.

Bugün, Osmanlı üç hilal bayrağı ardında ilahili mehteran konseri verildi.

Akşam fener alayı için marşlar çalan araçla yürünsün önerisini verdik, verdim;

Marş çalan araba gönderildi, kortejin başında üç hilalli bayraklı mehter takımı çaldırıldı.

O mehteran ekibinin arasında, önceki dönemlerin gelmiş geçmiş Türk büyüklerinin resimleri varmış ben görmedim, sonradan duydum, bu haber umarım doğru değildir çünkü onların arasında bugün bizim bu bayramı, Cumhuriyet Bayramı’nı kutlamamıza sebep olan en büyük Türk Atatürk’ün fotoğrafı yokmuş!

Peki, Zonguldak halkı ne yaptı, Fener Alayı’ndan, bayram kutlamaktan vaz mı geçti?

Hayır! onuncu yıl, İzmir marşlarını söyledi avazı çıktığı kadar yürüyüş boyunca.

Evet ben de aralarında o güzel insanların, aynı coşkuyla, marşlar söyleyerek yürüdüm.

Ben valilik bayram kutlama komitesinde yer aldığım halde, en önlerde protokol sırasına girmeyi tercih etmeden, sıradan bir vatandaş olarak marşlar söyleyerek, bir fener alayı nasıl olması gerekiyorsa öyle davranarak yürüdüm.

Ama, bu yaşananlar beni son derece üzdü. Valilik alanında halkın gösterdiği tepkiye gelince. Neler yaşandı, neden halk böyle bir patlama gösterdi, tanığı değilim, bilmiyorum. Bildiğim, insanların  oraya bayramlarını yürekten sevgileriyle  kutlamak için akşamın soğuğunda kalkıp geldiği. Halkın bayramı halkla yapılır. hep soğukkanlı olmaya gayret ederim. Ama ben, Bayramımı nasıl kutlayacağımı birilerinin inisiyatifine bırakmam. Bu nedenle ben, ailemle, valilik merdivenlerinin altında fener alayı’nın bittiği noktaya kadar yürüyüşümü yaptım, daha sonraki kutlama, resepsiyon vs. lerze katılmadım, katılmak da istemedim, o alana çıkmayarak evime döndüm.”

Nazan Papila

Editör: TE Bilişim