Tarihi ile herkesi büyüleyen yapılardan adı Ayasofya olan tam 9 eser Türkiye'de. İstanbul'da bulunan tarihi yapının yanı sıra farklı şehirlerde de ibadete açık Ayasofya Camii'leri var. Uzun seneler kilise görevi üstlenmiş tarihi yapılar İslam'ın ışığı ile aydınlanmaya başlamış. Hepsinin de farklı zamanlarda camiye çevrildiğini görüyoruz. 
Bunlardan ikisi İstanbul’da olmak üzere Edirne, İznik, Kırklareli, Trabzon, Gümüşhane, Bitlis ve Zonguldak’ta toplam 9 Ayasofya camii bulunuyor.

 

ZONGULDAK AYASOFYA CAMİİ
Ereğli’nin fethedilmesinin ardından Orhan Gazi’nin anısına kilise camiye dönüştürülmüştür. Kilisenin üst kısmı kiremit kullanılarak yapılan çatıyla değiştirilmiştir. Günümüzde ne yazık ki orijinalliğini kaybetmiştir. Kilise, 1903-1954 ve 1990 yıllarında yeniden onarılmıştır. Kültür veya yaz tatili kapsamında geleceğiniz Zonguldak’da gezip, görebileceğiniz bir çok tarihi ve eşsiz doğa güzelliğine sahip yerler bulunmaktadır. Burada bütçenize uygun olarak konaklayabileceğiniz tesisler mevcuttur. Dilerseniz arkadaşlarınızla birlikte şehrin en güzel yerlerinde çadır kampı kurabilir ve doğayla iç içe huzur dolu bir kaç gün geçirebilirsiniz. Şehirden ayrılmadan evvel buraya özgü organik veya yöresel ürünlerden kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim