ATATÜRK, KÜÇÜK ÜLKÜ VE İSTASYONLAR…
Pandemi gereği bu yıl sokaklarda olmasa da büyük bir sevinç ve coşkuyla yüreklerimizde kutladığımız 23 Nisan bayramlarının sembolü, Atatürk ve yanından hiç ayırmadığı manevi kızı manevi kızı Küçük Ülkü’dür.

Atatürk’ün çocuklara olan sevgisinin ve verdiği değerin tezahürü olan ve bizzat çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı görsellerinde gayet tabiidir ki Atatürk ve onun manevi kızı Küçük Ülkü’ye yer verilmektedir.

Peki, kimdir bu Küçük Ülkü?
Milli Mücadelenin ardından Atatürk’ün emriyle bugünkü Atatürk Orman Çiftliği kurulmuştu.

Bataklık ve sazlıktan kısa sürede modern tarım ve sanayi tekniklerinin uygulandığı, parkları, hayvanat bahçesi, havuzlarıyla Ankara’nın sosyal yaşam alanına dönüştüren Atatürk,  Çankaya Köşkü inşa edilene kadar burada kalıyordu.

Zübeyde Hanım hayatta iken onun yanında bulunan Vasfiye Hanım da Zübeyde Hanım’ın bir emaneti olarak Atatürk’ün kız kardeşi Makbule Hanım ile birlikte Çiftlik’te kalmaktaydılar.

Ulaşımın kolaylığı olması için Atatürk’ün direktifleriyle 1926 yılında buraya Cumhuriyet’in ilk İstasyonu olarak Gazi adıyla da bir istasyon binası inşa edilmişti.

Yabancı devlet adamları başta olmak üzere Çiftlik’te ağırladığı önemli konuklarını karşılayıp uğurladığı Gazi İstasyonu’nun Şefi de Tahsin Çukurluoğlu idi. 

Atatürk, istasyonun şefliği görevinin yanı sıra Çiftlik’te kalanların çocuklarına Fransızca dersi de veren Çukurluoğlu’na duyduğu sevgiyle onu annesinin emaneti Vasfiye Hanım ile evlendirmişti.

Evlenmelerine ön ayak olduğu Tahsin-Vasfiye Çukurluoğlu çiftinden doğacak çocuğun cinsiyeti ne olursa olsun adının mutlaka Ülkü olması Atatürk’ün tek isteğiydi.

Zira Atatürk;  erişilmesi istenen amaç, ilke, mefkûre, ideal, vizyon anlamlarına karşılık gelen Ülkü ismini çok seviyordu. “Millî birlik duygusunu mütemadiyen ve her türlü vasıta ve tedbirlerle besleyerek geliştirmek millî ülkümüzdür.” vecizesinde olduğu gibi ve sık sık kullanıyordu.

Takvim yaprakları 24 Ocak 1933 tarihini gösterdiğinde,  özgün mimari ve motiflerle bezenmiş Gazi İstasyonu’nun lojmanında dünyaya gelen kız çocuğunun adı da Ülkü idi.

Küçük yaştan itibaren Atatürk ondan, o Atatürk’ten hiç ayrılmadı. Manevi kızı olarak, Atatürk’ün vefatına kadar Çankaya Köşkü’nde birlikte kaldılar.

Ülkü adı yaşatılıyor…
Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere; bir döneme iz bırakan şahsiyetlerin isimleri gibi, 23 Nisan’ın sembolü ve Atatürk’ün manevi kızında karşılık bulan Ülkü adı da önemli eserlere, caddelere ve sokaklara verilerek yaşatılıyor.

Atatürk’ün emriyle kurulan Türkiye’nin ilk ağır sanayi tesisi olan Karabük Demir Çelik Fabrikasındaki Yüksek Fırını ile fabrikanın hemen yanındaki istasyon binasın adının Ülkü olması da oldukça anlamlıdır. 

Egemenliğin, kayıtsız şartsız millete ve onun temsil makamı Türkiye Büyük Millet Meclisinde olduğunu da bir kez daha idrak ettiğimiz 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.

Kaynak: İbrahim KEKEÇ (Araştırmacı-Yazar)