Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde Filyos Kongresi düzenlendi. Kongrenin yüz yüze olan açılış konuşmaları kısmında Cumhurbaşkanlığu Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Köksal Toptan, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve TPAO Strateji Geliştirme Daire Başkanı Ahmet Öztürk’ün yanı sıra ZBEÜ Rektörü Mustafa Çufalı, Bartın Üniversitesi Rektörü Orhan Uzun ve Filyos Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Özarslan konuştu.

"2021 yılını Filyos yılı ilan ettik"
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı bölge üniversiteleri ile ortaklaşa çalışmalar çalışmalar yapıldığını ifade etti. 2021 yılını Filyos yılı ilan ettiklerini hatırlatan Çufalı, Filyos ile ilgili yaptıkları çalışmaları şöyle aktardı:
"Fliyos bütün Türkiye için çok önemli bir proje. Yıllardır devam eden kökleri 100 yılı aşan bir proje. Son yıllarda büyük hız verilen proje. DOğalgazın karadenizde keşfi ile daha önem kazanan Filyos Projesi yeni bir çehreye kavuşmuştur. Biz de üniversite olarak çevre üniversitelerimizle beraber bu alanda işbirliği için çalışmalar yapıyoruz. Bilhassa Bartın ve Karabük Üniversitemizle çalışmalar yapıyoruz. Kendi üniversitemiz olarak 2021 yılını Filyos yılı ilan ettik. Bu açıdan öncelikle şubat ayında Filyos çalıştayı düzenledik. Günümüze kadar bir çok söyleşi düzenledik ve düzenlemeye devam ediyoruz. Filyos başlıklı çağrımıza ikinci kez çıkıyoruz. Geçtiğimiz yaz ayında YÖK'e durumu anlatarak Filyos Sürdürülebilir Kalkınma ve Uygulama Merkezi planlarımızı bahsetmiştik."

"Bu çalışmalara katkı sunabilmek heyecan verici"
Bartın Üniversitesi'nin Filyos ile ilgili çalışmalarını anlatan Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, son dönemde Filyos üzerinde büyük ölçekli çalışmalar olduğunun altını çizdi. Çalışmalara katkı sunabilmenin heyecan verici olduğunu belirten Uzun, "2013 yılından Zonguldak BEÜ'ye katıldığımda ilk üniversitelerde bölgenin dinamikleri, potansiyeli nedir diye bakarız. Filyos limanı ve Filyos yatırım havzasının geldiğini öğrendiğimde büyük bir heyecan duymuştum. o dönemden başlayan gerekli bilgi birikimimizi artırmak bu konunun biraz daha derinlemesine araştırılmasına yönelik yaptığımız çalışmaların son yıllarda hız kazanmış olması büyük mutluluk duyuyoruz. ZBEÜ, bir dönemde burada çalışmış birisi olarak gelişim sürecine şahitlik etmiş birisi olarak bu günlerde on yıl öncesinden bu günlere gelen süreci bilen birisi olarak Filyosla ilgili çalışmaların hem devletimiz tarafından çok büyük ölçekli özellikle 11. Kalkınma Planı'ndan Türkiye'nin ilk mega endüstri bölgesi ilan ediliyor. Hakikaten bunlara şahitlik edip katkı sunabilecek olmak fırsatına da sahip olmak çok heyecan verici" diye konuştu.
Rektör Orhan Uzun, Bartın Üniversitesi'nin Türkiye'de ihtisaslaşan 15 üniversiteden birisi olduğunu ifade etti. Uzun, Filyos Limanı dolayısıyla bölgenin lojistik üssü olacağından hareketle bölgeye odaklanıldığını ifade etti. Bütünleşik bölge uygulamalarından da bahseden Uzun, "Akıllı liman, akıllı endüstri ve akıllı şehir" diyerek detaylarından bahsettiği çalışmalarla birlikte 25-26 Ekim 2021 tarihleri arasında Bartın Üniversitesi'nde Filyos temalı geniş katılımla Ar-Ge proje pazarı düzenleyeceklerini hatırlatarak davette bulundu.
TPAO Strateji Geliştirme Daire Başkanı Ahmet Öztürk açılış törenine online katılarak Filyos'un önemine dikkat çekti. Öztürk, "Son yaşanan gelişmelerle bu gün burada ilikni gerçekleştirdiğimiz Filyos Kongresi'nde önemli başarı elde edeceğimize inancımız tam" diye konuştu.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özarslan da "Filyos deyince çok yönlü incelenmesi gereken bir konudan bahsediyoruz. Uzun zamandır gündemde olan projede son dönemde ciddi gelişmeler yaşandı. Bizler de üniversite olarak bu sürecin içerisinde yer almaktayız. Farklı oturum başlıkları altında inceleyeceğiz. Toplam 56 bildiri aldık. Bunlardan 24 adedi çağrılı konuşmacı. Bir diğer sevindirici gelişme de önemli sayıda özellikle Filyos'a yönelik genç araştırmacılar gerek üniversite içi gerekse üniversite dışı katılımcılarımız var" şeklinde konuştu.
Açılış programı Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi Köksal Toptan'a çeşitli hediyelerin verilmesinin ardından sona erdi. Kongre; çevrim içi oturumlar ile devam edecek.