Özel sektörde veya kamuda, kendi çalışması ve yeteneğiyle, ailesinin veya ilişkileri sayesinde, herkes bir şekilde yönetici konumuna yükselmiş olabilir. Her nasıl olursa olsun, normal zamanda, rutin işleyişte bir yöneticiye çok iş düşmeyebilir. Göreve layık yönetici asıl kriz zamanlarında belli olur.

Günümüzde,  kutuplaşmış bir ortamda, herkes için iyi ya da başarılı bir yöneticinin tanımı farklı olabilir.  Mesela kimisi uzun yıllar koltuğunu korumayı bir başarı ölçütü olarak sayabilir. Hatta öyleleri vardır ki “bölüp, parçalayıp, birbirine düşürerek rakipsiz kalmayı” üstün yöneticilik özelliği olarak tanımlamaktadır. Kimileri de gelene ağam gidene paşam diyerek, sorunları çözmek yerine pansuman tedbirlerle halı altına süpürüp “benim zamanımda sorun çıkmasında benden sonrası tufan” anlayışını bir maharet sayabilir. Bazıları da çalışanları üzerinde şiddet ve baskı kurarak iş yaptırmayı iyi yöneticilik sanabilir.

Kısacası herkesin kendine göre bir tanımlaması olabilir. Ama Yönetim Biliminin tanımlaması ise tarafsız ve tartışma götürmezdir. Buna göre iyi bir yönetici öncelikle,

  • Alanında teknik beceriye sahip olmalıdır.

Örneğin Yapı İşleri Birimine konudan uzak bir meslek insanını atamak düğmeyi baştan yanlış iliklemektir. Bunun üzerine

  • Olaylara pratik yaklaşım,
  • Olgunluk,
  • Hazırlıklı olma,
  • Krizlerle baş edebilme,

özellikleri ilave edilmelidir. Kısacası, panik yapmadan her duruma hazır olmalı ve sorunlara hızlı ve pratik çözümler üretebilmelidir.

Çalışanlarına karşı,

  • Hakkaniyetli, dürüst, adil ve saygılı olmalı,
  • Onların güvenini kazanabilmeli,
  • Görüşlerine değer vermeli ve katılımcı bir yönetim anlayışı,

sergilemelidir.  Çalışanlarını birbirine düşürmek yerine,

  • Takım anlayışıyla hareket etmeli,
  • Personelin ihtiyaç ve sorunlarına duyarsız kalmamalıdır.

Her zaman başarılı olmak mümkün değildir. Zaman zaman da başarısızlıkla karşılaşılabilir. Bu zdurumda iyii bir yönetici takımına sahip çıkmalıdır:

- Başarısızlık karşısında üst yönetime karşı başarısızlığı sahiplenmeli, ancak içeride ekiple birlikte başarısızlığın nedenlerini araştırıp tekrarlanmamasını sağlamalıdır.

 - Başarı geldiğinde de alçakgönüllü bir şekilde başarıyı tüm ekibe maletmelidir.

İyi bir yönetici başarısızlıkta faturayı başkasına kesip, başarı da tüm ödülü kendisine saklamaz; bu kötü bir yöneticilik örneğidir. İnsanlar neyin nasıl olduğunu görebilecek kadar zekidir merak etmeyin.

  • İletişim genişliğine sahip olmalı ve
  • Müzakere yeteneğine sahip olmalıdır.

Yani, doğru iletişim ve müzakere yeteneği ile insanları ikna edebilmelidir. Olur olmaz yerlerde olur olmaz çamlar devirmemelidir.

  • Kredibilite ve
  • Hassasiyet sahibi olmalı.

Yani insanların güvenini kazanmış olmalı, paldır küldür, sallapati davranışlarla fincancı dükkanına girmiş bir fil gibi herşeyi ve herkesi kırıp dökmemeli.

Diğer özellikleri ise şöyle sıralayabiliriz:

- Heves ve coşku,

- İyimserlik,

 - Enerji,

- Azim ve

- Cesaret.

Bu özellikleri sahip bir yönetici, aldığı görev sonrası kurumunu daha ileriye ve iyiye taşır, birimini üretim merkezine dönüştürür ve yeni yönetici adaylarının yetişmesine olanak tanır. Zamanı geldiğinde de bayrağı ardından gelenlere teslim etmesini bilir. Unutulmamalıdır ki önemli olan görevdeyken pohpohlanmak değil, görev bittiğinde saygıyla yadedilmektir.

Evet, şimdi bilimsel açıdan iyi bir yöneticinin taşıması gereken özelliklere göre etrafınızdakileri yeniden değerlendirip, tartıp biçebilirsiniz. Dip not olarak, biz bunları yazdık diye kendimizi iyi yönetici olarak  tanımlıyoruz sanılmasın; birşeyi bilmek başka uygulayabilmek başkadır. O nedenle demiş atalarımız “Hoca verir talkımı, kendi yutar salkımı”.