Bilim Kurulu’nun görüşleri doğrultusunda devletimiz gerekli tüm tedbirleri de alarak okullarda yüz yüze eğitime geçilmesine karar verdi.  Pandemi nedeniyle yaklaşık bir buçuk yıl aradan sonra 06 Eylül 2021 itibariyle okullar nihayet yeniden açıldı. Bugün itibariyle okullarda yüz yüze eğitime başlandı. 

Yeni eğitim ve öğretim döneminin bütün milletimize hayırlı olmasını diliyor, eğitim camiasının saygıdeğer mensupları başta olmak üzere sevgili öğrencilerimize başarılar, eğitime hizmet yolunda emek sarf eden herkese kolaylıklar  diliyorum.  

2020 yılının başlarından itibaren gerçekten zor günlerden geçiyoruz. Pandemi illeti bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de bütün gidişatı genel anlamda olumsuz yönde etkiledi. Eğitim ve öğretimde yaşanan sıkıntılar bu olumsuzlukların en başında gelenlerden biri oldu. Bir buçuk yıldır öğrencilerimiz okullarına gidemedi, yüz yüze eğitim yapamadı. 

Bu süreçte Devletimiz üzerine düşeni yapmaya çalıştı. Bütün olumsuzluklara rağmen eğitim online devam etti. Şartlar dahilinde yapılması gereken bundan başka bir şey de maalesef yoktu. 

Gönüllere huzur veren İnşirah suresinden aldığımız inançla gönülden inanıyoruz ki “ Her zorluğun ardından mutlaka bir kolaylık vardır”. İnşallah bu zor günlerin ardından güzel günler de mutlaka gelecektir. Yeter ki çaba sarf edelim, yolunda bulunalım. Ümitsizliğe kapılıp bir köşeye çekilmeyelim. Şimdi yeniden harekete geçme zamanı. Şimdi sağlık içinde başarılı bir eğitim, öğretim zamanı…

Yeni eğitim öğretim döneminde Pandemi’den uzak sağlıklı bir eğitim dönemi geçirmek için birkaç hususa dikkat çekmekte fayda var. Şöyle ki;

Okullarda ve tüm okul müştemilatında maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymak için gerekli tedbirleri almanın yanında dezenfektan kullanmanın önemi, neden ve niçinleri belirtilerek anlatılmalı ve teşvik edici güzel yöntemlerle hatırlatılmalıdır.

Dezenfektan ve maske kullanımı sadece okullarda değil tüm toplu taşıma araçlarında ve özellikle de öğrenci servislerinde asla ihmal edilmemelidir. 

Öğrenci servislerine binerken ve hatta inerken dezenfektan kullanımına özen gösterilmelidir. Bu hususlara dikkat eden servis şoförlerine okul aile birlikleri tarafından her dönem sonunda örneğin “Pandemi Şartlarına Uyum İçin Teşekkür Belgesi” adı altında teşvik edici belgeler verilmelidir.     

Okullarda her ay pandemi kurallarına en çok riayet eden sınıflar belirlenmeli ve “Pandemi Şartlarına Uyum İçin Teşekkür Belgesi” ile ödüllendirilmelidir. Böylece tüm öğrencilerin konuya olan duyarlılığı sağlanmalı ve maske, mesafe, temizlik kurallarına uyumları özendirilmelidir.

İl ve ilçelerde de aynı usulle tedbirlere riayet eden okullar tespit edilip aynı şekilde ödüllendirme yoluna gidilmelidir.

Yukarıda saydığımız tavsiye niteliğindeki hususlar sadece sağlık açısından fiziki şartlarla ilgilidir. Unutmayalım ki eğitimde kalite de öncelikle sağlıkla başlar. Çünkü sağlık her şeyin başıdır. Sağlık olmadan hiçbir şey olmaz. Bu nedenle önce sağlık deyip, aşı başta olmak üzere sağlık adına alınan tüm tedbirlerin önemini belirtmek ve daima vurgulamak gerektiğine inanıyoruz.

Yazımızı Kanuni Sultan Süleyman’ın şu ibretlik sözüyle bitiriyor, yeni eğitim öğretim döneminin bütün milletimize tekrar hayırlı olmasını diliyorum;

“Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi,
Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi.”