TRİLEÇE TATLISI

Enfes tatlı çeşitlerinden Trileçe tatlısı ev hanımlarının severek yaptığı ve misafirlerine ikram ettiği güzel bir tatlı çeşidi. İyi bir tatlı yapmak için tabii ki iyi bir Trileçe tarifi  gerekiyor. Birçok kişi tarafından değişik yorumlar ile şekillenebilen bu tatlı sütlü tatlılar kategorisinde sayılıyor ve Trileçe son zamanların moda tatlıları arasındaki yerini almış durumda. Sözü daha fazla uzatmadan Trileçe malzemeleri  nelerdir hemen sayalım.

Kek İçin Malzemeler

4 adet yumurta

1 su bardağı un

1 ,5 su bardağı şeker

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Karamel Hazırlamak  İçin Gerekli Malzemeler

Yarım su bardağı toz şeker

2 yemek kaşığı tereyağı

1 paket krema (karamel için)

Şerbeti İçin Gerekli  Malzemeler

1 paket krema (karamel sos için)

2 su bardağı süt

Yarım su bardağı toz şeker

Trileçe Tatlısının Yapılışı

Şimdi güzel bir Trileçe nasıl yapılır? Sorumuzun cevabına geçelim. Öncelikle genişçe bir kap içiresine yumurtalar kırılarak 1,5 su bardağı şeker dökülür ve karışım iyice beyazlayana kadar çırpılır. Bunu bir mikser yardımıyla yaparsanız çok kısa sürede yeterli miktarda karışmış olacaktır. Daha sonra vanilya, un ve kabartma tozunu ilave edip tekrar karıştırın.  Sırada keki pişireceğiniz fırın tepsinizi veya borcamı hazırlamaya geliyor tepsinizin tabanına tereyağını iyice yedirerek kekin pişme esnasında yapışmasını önleyelim. Hemen akabinde çırpmış olduğumuz karışımını tepsimize dökelim. Hemen hatırlatmakta fayda var ister borcam ister fırın tepsisi kullanın mutlaka derin bir tepsi kullanmanız gerekiyor. Çünkü pişme sırasında kekin kabarma payını mutlaka bırakmamız gerekiyor. Diyerek tatlımızın yapımına devam edelim. Daha önceden 180 derece ısıttığınız fırına karışımı atalım ve 45 dakika kadar üstü kızarana kadar ara sıra kontrol ederek pişirelim. Tabi bu arada kekiniz piştiği sırada şerbeti hazırlayalım. Bu arada hemen bir Trileçe’nin püf noktası aktaralım; süt çok aşırı olursa keki aşırı şekilde dağıtıyor. Bu nedenle pek çok tarifte yer alan süt miktarı bizim tarifimizde biraz azaltılmıştır. Dedikten sonra devam ediyoruz sütü çok hafif miktarda ısıtıp içerisine bir paket krema döküp iyice karıştıralım isterseniz mikserden faydalanabilirsiniz. Bir süre karıştırdıktan sonra köpükleşen karışımı bir kenarda bekletelim.

Karamel Hazırlanışı

Bir yanmaz tavada yarım su bardağı şekeri hafifçe karıştırarak erimesini sağladıktan sonra renginin esmere dönmesini bekleyin. Renginin değişmesi karamelize olmaya başladığını gösterir. Ve bir kaşık tereyağını ilave ederek bir süre daha karıştıralım. Akabinde fırından çıkardığımız kekin biraz soğumasını bekliyoruz. Sütlü kremayı her tarafına yayılacak şekilde gezdiriyorsunuz ve bu aşamada buzdolabınızda 1 saat kadar bekletiyorsunuz. En son hazırladığımız karamel sosu yine üzerine yayarak bir süre daha buz dolabında dinlendiriyoruz. İyice soğuyan Trileçe tatlısını istediğiniz büyüklüklerde dilimleyerek tabaklara alıyoruz ve servis yapıyoruz. Ve artık Triliçe tarifi bitmiş oldu  ikram edilmeye hazır. Afiyet olsun.

Editör: TE Bilişim