Pratik Sade Kek Tarifi

Evinizde misafir ağırlayacağınız zaman ilk akla gelebilecek ikramlardan birisi keklerdir. Yoğun tempodaysanız ve vaktiniz azsa pratik sade kek tarifi hazırlayarak doyurucu lezzetleri tüketebilirsiniz. Ayrıca hızlıca hazırlandıkları için misafirlerinize kısa sürede sunabilirsiniz.

Sade kekler, günün her saati yenilebilecek lezzetlerdendir. Sofralarda, çayın yanında ya da işiniz olduğunda yanınızda bile götürebilirsiniz. Arzu edilen kıvamda pişirildiğinde misafirlerinizin beğenisine sunabileceğiniz yiyeceklerdendir. Birçok farklı malzeme kullanılarak kek çeşitleri yapılabilir ancak sade kekler pratikliği dolayısı ile ev hanımları tarafından tercih edilir. Doğru adımlar uygulandığında siz de istediğiniz lezzette sade kek yapabilirsiniz. Pratik sade kek tarifi nasıl yapılır? Hangi noktalara dikkat edilip hazırlanır? Sorularına bu yazımızda cevaplar vereceğiz.

Pratik Sade Kek Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Dilim dilim ve iştah açıcı görüntüye sahip olan sade kekler oldukça kolayca hazırlanan tariflerden birisidir. Genellikle evde bulunan malzemeler ile yapabilirsiniz; kısa sürede hazırlayabileceğiniz lezzetlerdendir. Sade kekler, çok az malzeme kullanılarak yapıldığı için gerekli olan malzemeleri rahatlıkla bulabilirsiniz. Vaktinizi fazla almadan dakikalar içinde hazırlayabileceğiniz pratik sade kek tarifi şu malzemelerden oluşur;

  • 3 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (tercihe göre daha az koyabilirsiniz)
  • 1 su bardağı süt  
  • 2.5 su bardağı un (göz kararı olarak da kıvam ayarlayabilirsiniz)
  • 1 paket vanilya
  • İsteğe bağlı olarak ceviz ya da fındık
  • Sade keke koku vermesi için tarçın ve limon aroması  

Pratik Sade Kek Tarifi Püf Noktaları Nelerdir?

Sade kek yapımı oldukça pratik olsa bile yapımında dikkat edilmesi gerekilen bazı noktalara sahiptir. Bu noktalara dikkat edildiğinde arzu edilen lezzete kavuşmak mümkün olacaktır. Sade kek yapımında hangi püf noktalara dikkat etmemiz gerektiğini şöyle sıralayalım;

  • Kekinizin yapım aşamasına geçmeden önce buzdolabından çıkarıp hazır etmelisiniz. Malzemelerin ısı dereceleri aynı derecede olması gereklidir.
  • Kullanacağınız malzemelerin son tüketim tarihine dikkat etmelisiniz. Ayrıca süt ve yumurtanızın taze olmasına özen göstermelisiniz.
  • Pratik sade kek tarifi için kullanacağınız kek kalıbının derin bir kap olması önemlidir.
  • Kekte yumurta kokusunu sevmiyorsanız, keki hazırlarken çırpma işleminde harca birkaç damla limon suyu sıkabilirsiniz.
  • Çırpma işleminde şekerin iyice erimesi gereklidir.
  • Kekin pişirileceği kalıp oldukça önemlidir çünkü kekinizin pişme derecesi kalıplara göre gerçekleşir.
  • Kek fırına yerleştirilmeden önce fırın ısıtılmalıdır.
  • Kek harcını kalıba boşaltırken her yere eşit miktarda dökülmesine dikkat etmelisiniz.
  • Kek fırına koyulduktan sonra fırının kapısı açılmamalıdır. Açılması halinde kek çökecektir ve kabarma gerçekleşmeyecektir.
  • Kek soğuduktan sonra kalıbından çıkarılmalıdır.

Pratik Sade Kek Nasıl Hazırlanır?

Pratik sade kek tarifi için hazırlıklara başlarken ilk önce kek kalıbı tereyağı ile yağlanmalıdır ve fırın pişireceğiniz dereceye göre ayarlanmalıdır. Kek hamurunu hazırlamak için yumurta ve şeker mikser aracılığı ile kıvam alana kadar çırpılır. Kıvam almaya başlayan kekin üzerine sırası ile sıvı yağ ve süt eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Geriye kalan diğer malzemeler un, vanilya ve kabartma tozu da eklenerek istediğiniz hamur kıvamı olana kadar karıştırılır.

Hazırladığınız kek istediğiniz ayarda olunca önceden yağladığınız kalıba dökmelisiniz ve fırına yerleştirmelisiniz. Sade kekiniz kabarana kadar fırının kapısı açılmamalıdır. Ortalama olarak 40 dakika pişirme süresi vardır ve bu süre dolduktan sonra kekin pişip pişmediğini kürdan ile kontrol edebilirsiniz. Kekin piştiğinden emin olduktan sonra soğumaya bırakın ve hazır olduğunda dilimleyip servis edebilirsiniz.

Sade kekinizi farklı kalıplar kullanarak sunabilir ve farklılıklar yapabilirsiniz. Ayrıca kekiniz yanında ikram etmek için farklı lezzetler sunabilirsiniz. Kekinizin üzerine limon ve portakal dilimleri yerleştirebilirsiniz böylece görsel olarak güzel işler çıkartabilirsiniz.  

Editör: TE Bilişim