Parmakları Yedirten Fırında Makarna Tarifi

Makarnanın anavatanı İtalya’dan leziz fırında makarna tarifi için doğru adrestesiniz. Makarna Türk mutfağına çok kolay giren ve damak tadımıza uygun olan bir yemek çeşididir. Kalabalık ailelerin sofrasında tek seferde yapılıp herkese yeten, yapılışı ile kolay olan ve fazla zaman harcatmayan İtalyan lezzeti.

Hem yapımı kısa olan hem de her evde yer edinebilecek bir lezzetten bahsediliyor. Burada, orijinal İtalyan mutfağından alınan ve orijinal bir lezzet durağı olan yemek tarifi var. İşte hem şık hem lezzetli bir yemek sunumu yapmak istiyorsanız eğer restoran tadında şeflerden mutfağınıza gelen fırında makarna tarifi ile baş başa kalın.

Malzemeler

  • 1 paket pişmemiş makarna (penne, rotini, ziti ya da rigatoni)
  • 4 bardak marinara sosu (ev yapımı veya hazır alınmış)
  • ½ fincan rendelenmiş Parmesan ya da Pecorino Romano peyniri
  •  1 küçük kase ricotta peyniri
  • 2 su bardağı rendelenmiş Mozarella peyniri

Yapılışı

  1. Büyük tencere içerisinde makarnanızı bol tuzlu suda 3 dakika kadar haşlayın. (Fırında makarna nasıl ısıtılır sorusuna cevap bir aşamadır.)
  2. Ocakta makarnanız pişmeye dursun, fırını yaklaşık 170 dereceye ayarlayın ve önden ısınmaya bırakın.
  3. Oval ya da dikdörtgen borcamınızı pişirmeye hazır hale getirin. İsterseniz pişirme kâğıdı kullanabilir isterseniz yağ ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  4. 2 su bardağı marinara sosunuzu bir borcama boşaltın.
    1.  Ocaktan aldığınız haşlanmış makarnanın yarısını bu sosa ekleyin.
    2. ¼ oranında parmesan peyniri ekleyin.
    3. Üzerine ½ oranında ricotta peynirini kaşık yardımı ile yayın.
    4. 1 su bardağı Mozarella peynirini bu ürünlerin üzerine serpin.
    5. Mozarella peyniri ile biten katmana kadar (4.4. maddeye kadar) bu işlemleri tekrarlayın.
  5. Fırında makarna tarifi için dikkat etmeniz gereken, folyo ile borcamın üzerini kapattıktan sonra folyonun peynir katmanına değmediğine emin olun.
  6. 30 - 35 dakika fırında makarnanızı pişirin. 10 ya da 15 dakika süre daha uzun ya da ortası kabarcıklı halde makarnaların orta kısımlarını iyice ısıtana kadar fırında tutabilirsiniz.
  7. Servis yapmadan önce makarnayı fırından çıkardıktan sonra, 10 - 15 dakika oda sıcaklığında ılıtmaya bırakın.

Püf Noktaları ve İpuçları

Tarifte de belirtildiği gibi makarnanın ocakta haşlanma süresini büyük öne arz ediyor. Makarnayı eğer ocaktan alıp hemen yenecek kıvamda ve sürede pişirirseniz, fırından çıkan borcamda makarna değil hamur sizi bekler. Fırında makarna tarifi için asıl püf nokta budur işte. Makarnanın paketin üzerinde yazan süreden daha kısa vakitte haşlanmasıdır.

Fırında makarna tarifi beşamel sossuz, süt ile haşlarsanız makarnanız sütü içine çeker ve lezzet katar. Süt ile makarna haşlamak, eğer denemediyseniz bu tarifte sizi çok mutlu edecek bir ipucu olabilir.

Sunum esnasında ya da fırından makarnayı çıkarmadan hemen önce, borcam üzerine eklemeler yapabilirsiniz. Sote mantar ve kıyma sosu gibi eklentiler ile fırında makarna tarifi sizin için özelleştirilebilir.

Borcam yerine fırında pişirmeye uygun porselen güveçler de bulunmaktadır. Fırında yemek pişirmeye uygun kaplar ile daha güzel sunum yapabilirsiniz. Çünkü fırından direkt çıkartılarak sofraya sunulan bir yemektir.

Verilen bu tarif klasik Türk restoranlarında karşınıza çıkabilecek türden değildir. Orijinal İtalyan mutfağına özgü bir tariftir. Yani yerel lezzet tadımıza göre yorumlanmış bir makarna değil de dünya mutfağından sofranıza bir deneyim yaşamak için bu tarifi kullanmanız önerilir.

Marinara sosu yerine, klasik makarna domates sosu ile pizza sosu da kullanabilir ve fırında makarna çeşitleri sofranıza sunabilirsiniz.

Editör: TE Bilişim