KABAK TATLISI

Hepimizin severek yediği kolay tatlılar sınıfında olan Kabak tatlısı birçok değişik metotla tatlandırılabilen bir Anadolu lezzeti. Kabak tatlısını genellikle ev hanımları tarafından ocakta pişiriliyor. Bunun yanı sıra fırında yapılan Kabak tatlısı da aynı neticeyi veriyor ve sevilerek tüketiliyor. Tarifimizde her iki yöntemi anlatacağız. Her iki yöntemde aynı malzemeler kullanılacağı için tek malzeme listesi veriyoruz. Öncelikle hatırlatalım hangi yöntem kullanacaksanız kullanın şekere yatırdığınız kabaklar bir gece dinlenerek suyunu vermesi gerekiyor. Şimdi  birinci yöntem olan ocakta Kabak tatlısı tarifine başlayalım.

Ocakta Kabak Tatlısı İçin Malzemeler

2 kg kış kabağı (kabak seçiminize göre şeker oranını ayarlamanızı tavsiye ediyoruz)

1,5 su bardağı toz şeker

Bir avuç ceviz içi

Tüm malzeme işte bu kadar.

Ocakta/Fırında Kabak Tatlısı yapılışı

Kabakları önce iri küp şeklinde doğruyoruz ve ocakta Kabak tatlısı’nı yapmak için öncelikle kabakları pişireceğimiz tencerenin tabanına bir kat döşüyoruz üzerine bir miktar şekeri serpiştiriyoruz. Daha sonra ikinci kat kabağı serip aynı işlemi tekrar ediyoruz. Yaklaşık üç kat şeklinde yapılması yeterli oluyor. Burada amaç kabaklar suyunu verirken her tarafına şeker bulaşmasıdır. Daha sonra bir gece bu karışımı bekletiyoruz. Dolayısıyla Kabak tatlısı yapmaya karar verdiğimizde ancak bir gün sonra o tatlıyı yiyebiliyoruz diyerek hatırlatalım. Bir gece bekleyen kabaklar suyunu verdikten sonra ocağımızın üzerine alıyoruz ve kısık ateşte yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz. Ara sıra bir kaşık yardımıyla kabakların sertliğini yeterli miktarda kaybedip kaybetmediğini kontrol ediyoruz. Çünkü değişik kabak cinsleri ve olgunlaşma oranları farklı olduğundan pişme süresi değişkenlik arz ediyor. Bunun yanı sıra Kabak tatlımızın ne çok sert nede çok yumuşak olması arzu edilmez bunu da ara sıra yapacağınız kontrollerde görebilir ve istenen kıvama gelince pişirmeye son verebilirsiniz. Pişirdiğiniz tatlıları bir süre dinlendirip servis tabağına aldıktan sonra üzerine hafifçe dövülerek ufaltılmış ceviz içini gezdirerek Kabak tatlımızı elde etmiş oluyoruz. Evet, artık ocakta Kabak tatlısı nasıl yapılır öğrenmiş olduk gelelim ikinci yönteme yani fırında Kabak tatlısına. Az önce belirttiğimiz gibi malzemeler aynı olduğundan hemen ikinci pişirme yöntemine geçiyoruz. Bir gece bekleyen kabak ve şeker karışımını çok derin olmayan bir fırın tepsisi içerisine yayıyoruz ve önceden 180 derece fırına atıyoruz. Yaklaşık 40 dakika pişirilen kabak tatlısını aynen ocakta pişirir gibi ara sıra kontrol ediyoruz. Yeterli yumuşaklığa ulaşan fırında Kabak tatlısı yine aynı şekilde servis tabağına alınarak üzerine ceviz dökülerek servis yapılır. Ayrıca eğer seviyorsanız pişme sırasında yarım çay kaşığı kadar karanfil ilave ederseniz ayrı bir aromatik tat alabilirsiniz. Yine Kabak tatlısı piştikten sonra servis tabağına alıp üzerine kaymak ve yine ceviz eşliğinde farklı tatlar oluşturmanızda pekâlâ mümkündür. Sonuçta iyi bir damak tadı yakalamak için  değişik yöntemler ve ilaveler her zaman yapabilirsiniz. Afiyet olsun.