KALBURA BASTI TATLISI

Nefis şerbetli tatlılar sınıfından Kalbura bastı neredeyse baklava yerine geçebilecek ve bayramlarda gelen misafirlere ikram edilebilecek bir tatlı çeşidi. Kalbur aslında eskiden kullanılan ve tahıl elemeye yarayan bir çeşit eleğe verilen isim. Fakat Anadolu kadını pratik zekâsıyla yaptığı hamura şekli vermek için kalburun dış yüzeyini kullanmıştır. Hazırladığı ve içine ceviz koyduğu kalbur üzerine bastırarak kabartma elde etmiş ve tatlının adı kalbura bastı olarak kalmıştır. Gelelim Kalbura bastı tarifine. İşte malzemeler.

Malzemeler

3 tepeli yemek kaşığı tereyağı

1 çay bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yumurta

1 çay bardağı irmik

1 paket hamur kabartma tozu

3 su bardağı un

Şerbet hazırlamak için malzemeler

3 su bardağı toz şeker

3,5 su bardağı su

1 ince dilim limon

Öğütülmüş Antep fıstığı (bir kısmı içerisine konulacak bir kısmı üzerini süslemek için)

Ceviz içi (tatlı hamurunun içerisine konulacak)

Kalbura Bastı Tatlısının Yapılışı

Ev hanımları bilirler ama yinede tekrarlayalım tüm şerbetli tatlılar için genel kural şerbetin hazırlanması sırasında limon kullanmaktır. Limon içerisindeki asitlerle şekerin kristalize olmasının önüne geçiyor. Bu hatırlatmanın ardından ilk olarak 3,5 su bardağı suyu küçük bir tencereye koyalım içerisine 3 su bardağı şekeri ilave edip kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başlayan şerbete iki dilim limonu bütün şekilde atalım. Ve yaklaşık 20 dakika kaynamaya bırakalım. Yirmi dakika sonra kaynayan şerbeti kapatıp içerisinden limonları aldıktan sonra. Bir kenarda soğumaya bırakıp. Kalbura basta hamurunu yapmaya başlayabiliriz. Genişçe bir kap içerisine tereyağı, yoğurt, yumurta ve sıvı yağı koyup çırpalım. İyice birbirine yedirdiğimiz karışıma irmik ve kabartma tozu ilave edelim ve tekrar karıştıralım. Ve şimdi sıra kalbura bastı nasıl yapılır? Sorusunun yanıtını vermeye geldi. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken unu karıştırırken çünkü hamurun kıvamı önemlidir. Yumuşak bir hamur elde edilmesi gerekiyor. Hamuru bir süre yoğurduktan sonra hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçaları koparıp elimizde yuvarlayıp düz bir zeminde bastırarak incelttiğimiz hamurun içerisine ceviz içini ve üzerini süslemek için aldığınız Antep fıstığının bir kısmını koyalım ve hamuru kapatalım. Şimdi sıra geldi Kalbura bastı tatlısına adını veren kalbur kısmına eğer evinizde bir kalbur varsa onu ters çevirip içi ceviz dolu hamuru kalburun üzerine hafifçe bastırıp dış yüzeyine kabartma şeklini verip fırın tepsimize veya borcama dizelim. Fakat günümüzde her evde kalbur bulunmadığından bu şekil verme işlemini bir rende yardımıyla yapabilirsiniz. Aynı mantığı rendenin orta incelik bölümündeki yere bastırıp kabartma şeklini verebilirsiniz. Bu bilgilendirmenin ardından her bir hamurumuzu bu şekilde doldurup şekillendirdikten sonra ince bir tabaka olacak şekilde fırın tepsisinin veya borcamın tabanı yağlanır. Daha sonra tüm tatlıları borcama veya fırın tepsisinin içerisine bir birine değmeyecek şekilde yerleştirelim. Evet, sıra yaptığımız tatlıları pişirmeye geldi. 180 derece fırında ara sıra kontrol ederek üzeri kızarana kadar pişirelim. Daha sonra fırından çıkardığımız pişirilmiş hamurun üzerine hemen bir kenarda soğumuş şerbeti gezdirerek dökelim. Ve şerbeti tamamen çektikten sonra Kalbura bastı tatlısı üzerine kalan Antep Fıstığı’nı her birinin üzerine serperek süsleyelim. Evet, artık kalburabastı tatlımız servise hazır. Servisi ve sunumu tamamen sizin zevkinize kalmış. Tabağı istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.