Ramazan Pide Tarifleri
 

On bir ayın sultanı, mübarek Ramazan Ayına girmeye hazırlandığımız bu günlerde, hepimizi tatlı bir heyecan ve telaş sarmış durumda. Bu pandemi döneminde, çocukluğumuzun o güzel ramazan sofrası neşesini, uzayıp giden ramazan pidesi kuyruklarını, kalabalık iftar ve sahur sofralarını elbette özleyeceğiz. Ramazan Ayına dair en sevdiğimiz ve yıl içinde hasretini çektiğimiz en güzel ramazan pide tarifleri ile sofralarınıza yılın her günü o kokuyu ve o tadı ekleyebilirsiniz.

Patates ve Kaşarlı Ramazan Pidesi Tarifi

Bu ramazan ezber bozarak sıradan ramazan pidesi tarifi yerine, oldukça lezzetli olan bu pide tarifi ile fark yaratın.

Malzemeler:

Hamur

 

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 paket hazır kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç malzeme

  • 5 tane patates
  • 1 litre su
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 kâse rendelenmiş kaşar peyniri
  • İsteğe göre tuz

Pide üzeri

  • 1 tane yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Çörek otu

Yapılışı: Ilık süt, kuru maya, şeker kaba alınır. Çırpma teli ile karıştırılır. Un yavaşça eklenir, eklenirken karıştırılır. Ardından tuz eklenir. El ile yoğurulur. Kıvam aldıktan sonra sıvı yağ dökülür. Üzeri kapatılıp ılık ortamda yarım saat beklenir.

Ramazan pidesi hamuru beklenirken patatesler pişirme tenceresine küp şeklinde doğranır. Üzerine su eklenir. Yumuşayana kadar pişirilir. Suyu süzüldükten sonra püre haline getirilir. Yarım su bardağı süt eklenip güzelce karıştırılır. Üzerine kaşar eklenir ve iyice karıştırılır. İsteğe göre tuz eklenir ve dolgu hazırlanmış olur.

Kabaran ramazan pidesi hamuru tekrar yoğurulur, tezgâhta birkaç kez daha yoğurulup toparlanması sağlanır. Üç eşit bezeye ayrılır. Patates püresi de üç eşit parçaya bölünür. Hamur bezelerinden biri alınıp tezgâhta hafifçe açılır. İçine patates püresi konulur. Mantı yapar gibi, hamur kenarlarından tutularak patates püresi üstten tamamen kapatılır. İçi dolgulu olan bu hamur, pişirme kâğıdı üzerine alınarak iyice yayılması sağlanır. El veya merdane ile açılabilir. Fırın tepsisine konulur ve diğer iki beze de aynı şekilde hazırlanır. Üzerleri kapatılarak 15 dakika kadar beklenir. Sonrasında üzerlerine yumurta sarısı sürülerek çörek otu eklenir. Patates dolgulu pide tarifi ile hazırlanan pideler, önceden 180 derecede ısıtılan fırına sırayla verilir. 15-20’er dakika pişirildikten sonra lezzetli ramazan pideleri servise hazırdır. Afiyet olsun.

Ramazan Pide Tarifi Evde

Eğer ekmek fırınlarından çıkan dumanı üstünde ramazan pidesi lezzetini evinizde elde etmek istiyorsanız, evde ramazan pidesi yapımı tarifimiz tam size göre.

Malzemeler:

Hamur

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım paket yaş maya

Pide üzeri

  • 1 tane yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Çörek otu

Ramazan pide hamuru nasıl yapılır? Yoğurma kabı içerisine su ve süt koyulur, şeker ve maya eklenir, çırpıcı ile iyice karıştırılır. Yumurta akı eklenir. Karıştırarak yavaş yavaş un eklenir. Unun yarısı konulduktan sonra tuz eklenir. Unun tamamı eklendikten sonra elle yoğurmaya geçilir. Güzelce yoğurduktan sonra üzerine streç film geçirilir ve ramazan pidesi hamuru 35-40 dakika mayalanmaya bırakılır.

 Mayalama sonrası tezgâha alınır ve biraz daha yoğurulur. Tepsi üzerine konulmuş pişirme kağıdına bırakılır ve el ile düzgün bir yuvarlak şeklinde yayılır. 15 dakika da bu şekilde mayalanır. Sonrasında parmak uçları yağa batırılarak pide üzerine el ile tırnak şekilleri verilir. Klasik ramazan pidesi şekli verilmiş pide üzerine, çırpılmış yumurta sarısı ile yağ karışımı pide üzerine sürülüp, çörek otu serpilebilir. Önceden 180 derecede ısıtılmış fırına verilir. 20 dakika sonra enfes ramazan pidesi yenmeye hazırdır. Afiyet olsun.

Yumuşak Ramazan Pidesi Tarifi

Fırınlardan yediğimiz pideye belki de en yakın olan ramazan pidesi tarifi ile iftar sofrası keyfinize keyif katın. Bu tarifte, fırıncıların sırrı olan ve fırıncı jargonunda “bulamaç” veya “şifa” adını verdikleri karışımın tarifini de sizlerle paylaşacağız.

Gerekli Malzemeler:

      Hamur

  • 4 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket hazır kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağı soğuk su
  • Yarım çay bardağı kaynar su

Fırın Usulü Pide Yapılışı Tarifi

Ramazan pide tarifi basit ve herkesin evinde yapabileceği şekilde şöyle hazırlanır: Un, yoğurma kabına konulur ve üzerine maya, şeker ve tuz eklenir ardından karıştırılır. Yavaş yavaş su eklenir. Elinizi sıvı yağa batırarak hamuru toparlayabilirsiniz. Güzelce yoğurduktan sonra üzerini kapatarak yarım saat mayalanmaya bırakın.

Yarım saat sonrasında ramazan pidesi hamuru tekrar yoğurulur. Akabinde şifa için yarım çay bardağı soğuk suyun üzerine iki kaşık un eklenir, güzelce çırpıldıktan sonra kaynar su eklenir ve yine çırpılır. Daha sonra mayalanan hamur tezgâha alınarak iki eşit parçaya bölünür. Pişirme tepsilerinin üzerlerine yağlı kâğıt konulur ve üzerlerine mısır unu serpilir.

Hamur bezeleri tepsilere yerleştirilip on beş dakika daha dinlendirilir. Elimizi bulamaca batırarak dinlendirilen hamurların üzerine bolca sürülür ve pidelere el ile şekil verilir. Önceden 240 derecede ısıtılan fırına pideler teker teker sürülür ve pişirme esnasında 220 dereceye düşürülür. Yaklaşık 15 dakika sonra enfes ramazan pideleri servise hazırdır. Afiyet olsun.

Editör: TE Bilişim