Doyasıya Lezzet İçin Arnavut Ciğeri Tarifi

Sofranızda veya ekmek arası yiyebileceğiniz doyurucu yemeklerden olan Arnavut ciğeri, küp küp doğranıp hazırlanan ciğer türlerinden birisidir. Misafirleriniz için ya da kendiniz için yapacağınız Arnavut ciğeri tarifi oldukça kolaydır. Genel olarak kızgın yağda yapılan Arnavut ciğeri yanında birçok malzeme ile tüketilir. Ayrıca iştah açıcı lezzeti ile sofralarda yerini alan tarifler arasındadır.

En sevilen lezzetlerden olan Arnavut ciğeri, dana ciğeri veya kuzu ciğeri ile yapılabilir. Ancak kuzu ciğerindeki kokunun ağır olması dana ciğerinin daha fazla tercih edilmesini sağlayabilir. Arzu ettiğiniz ciğer türünü seçerek bu yemeği hazırlayabilirsiniz. Bu yazımızda Arnavut ciğerinin püf noktalarını ve nasıl hazırlanacağını anlatmaya çalışacağız.

Arnavut Ciğeri Hazırlanırken Kullanılan Malzemeler

Arnavut ciğeri tarifi hazırlanırken ilk yapılması gereken şey kullanılacak olan ciğer çeşidini seçmektir. Hangi ciğer türünü daha fazla seviyorsanız yapacağınız yemekte kullanabilirsiniz. Ancak ciğerlerinizi doğrama işleminde dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Öncelikle ciğerlerin küçük boyutlarda kesilmesine özen göstermelisiniz. Küçük kesilen ciğerlerin lezzeti daha çok olur ve rahatça yenilebilir. Ayrıca dana ya da kuzu eti zarlarından temizlenmelidir.

Genel olarak Arnavut ciğeri tarifinde kullanılan malzemeler şunlardır;

  • Ciğer miktarı 500 ya da 600 gram (bunun seçimi size bağlıdır)
  • 4-5 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber ya da toz kırmızı biber
  • 1 ya da 1.5 su bardağı sıvı yağ (göz kararı olabilir)
  • Yanında hazırlamak isterseniz 1 ya da 2 adet patates

Soğan piyazı salatası için malzemeler;

  • 1 kırmızı soğan
  • 1 ya da 2 çay kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım demet maydanoz  

Arnavut Ciğerinin Lezzeti İçin Püf Noktalar

Arnavut ciğerinizin daha lezzetli olabilmesini istiyorsanız bazı püf noktalarını bilmeniz gereklidir. Öncelikle doğradığınız ya da kasapta doğrattığınız etleri yıkamamalısınız. Ciğerler yıkanmadığında daha yumuşak olur. Ciğerlerin yıkandıktan sonra bir süzgeçte süzülmelerini sağlamalısınız.

Arnavut ciğeri tarifi için bilinmesi gereken bir diğer nokta yanında tüketilecek malzemeleri hazırlamaktır. Patates kızartması yapmak istiyorsanız, patatesler küp küp olacak şekilde doğranmalı ve kızartılmalıdır. Daha sonra ciğerin yanında yemek için soğan piyazı yapabilirsiniz. Piyaz için soğanları ve maydanozları doğrayın. Piyazın içerisine tuz, un ve sumak koyabilirsiniz.

Ciğerler, kızgın yağa koyulmamalıdır. Ayrıca 7-8 dakika arasında karıştırılarak kavrulmasına dikkat etmelisiniz. Ciğerler pişirilirken her tarafının yağa bulanmasına özen gösterin. Ciğerin pişme süresi çok uzun olmamalıdır. Eğer fazla pişerse ciğerler sertleşebilir. Kızartma işleminden sonra kapalı bir kaba konulduğunda taze şekilde tüketilebilir. Ciğeri hazırlama işlemi bitikten sonra patates kızartması ve piyaz ile birlikte yiyebilir ya da misafirlerinize servis edebilirsiniz.

Arnavut Ciğeri Tarifi Nasıl Hazırlanır?

Arnavut ciğeri hazırlanırken ilk önce dana ya da kuzu ciğerini zarlarından ayıklamak gereklidir. Daha sonra ciğerler küp şeklinde doğranır. Ciğerlerin içindeki kanın süzülmesi için süzgece koyulur. Ciğer süzgeçte bekletilirken unu bir kaba alıp içine tuz konulmalıdır. Ciğerler süzgeçten alınır ve unun olduğu kaba dökülür ve harmanlanır.

Ocakta çok ısıtılmamış olunan tavaya ciğerler koyulur. Ciğerler tavada pişerken içerisine kırmızı toz biber ve pul biber eklenir. Eklemek istediğiniz başka baharat çeşitleri varsa ciğere koyabilirsiniz. Ocağın başka bir yerinde patateslerinizi kızartabilirsiniz. Ciğer ve patatesler istediğiniz kıvamda piştikten sonra servis tabağına yerleştirebilirsiniz.

Arnavut ciğeri tarifi içerisinde olan bir diğer malzeme ise piyazdır. Piyazı hazırlarken soğanlar doğranır ve tuz ile ovulur. Sumak ve maydanozda piyazın içerisine dökülür. Tüm işlemler bittikten sonra Arnavut ciğeri ve yanındaki malzemeleriniz hazırlanmış olur. Dana, kuzu ciğerinin yanı sıra damak zevkinize göre tavuktan Arnavut ciğeri de yapabilirsiniz.  

Editör: TE Bilişim