Ziraat odası çiftçi belgesi nedir? daha doğru bir ifade ile çiftçi kayıt sistemi belgesi çiftçilik yapanların alabileceği aktif olarak tarımsal faaliyette bulunulduğuna dair teyit belgesidir. Çiftçi kayıt sisteminin kısaltması olarak kullanılan ÇKS belgesi olarak da bilinen çiftçilerin en çok kullandığı evraklardan olan Ziraat odası çiftçi belgesi il veya ilçe tarım müdürlükleri tarafından onaylanmış ve ziraat odalarının vasıtasıyla alınabilen bir belgedir.

Ziraat Odası Çiftçi Belgesi Çıkarmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Tarım ve Orman Bakanlığının tarımla uğraşanlar için oluşturduğu çiftçi kayıt sisteminde kaydı bulunan çiftçilerin çiftçi belgesi almaları mümkündür. Ziraat odaları sisteminden alınabilen çiftçi belgesi almak için talep edilebilen bazı evraklar talep edilebilir. Ziraat odası çiftçi belgesi çıkarmak için gerekli evraklar nelerdir konusuna açıklık getirerek çiftçi belgesi almak isteyen çiftçilere destek olmak isteriz.

  • Çiftçi belgesi almak için hazır bulundurulacak evraklardan ilki nüfus cüzdanı veya kimlik kartı fotokopisidir.
  • Ziraat odası çiftçi belgesi alırken istenebilecek bir diğer evrak da tapu kayıt örneğidir.
  • Çiftçi belgesi almak için çiftçi kayıt formu da talep edilir.
  • Tarımsal amaçlı kullanılan tarlalar kira yolu ile işleniyorsa ortakçılık veya kira sözleşmesi de istenecek evraklar arasındadır.
  • Çiftçiliğin kanıtı niteliğindeki bu belgeyi almak için gerekli evraklardan son yer vereceğimiz ise ziraat odalarından temin edilip muhtar tarafından mühürlenerek onaylanacak çiftçi kütük belgesidir.

Bu sayılan evraklar hazır bulundurularak ziraat odaları ile il veya ilçe tarım müdürlüklerinden yapılacak yönlendirmeler ile ziraat odası çiftçi belgesi nasıl çıkarılır tarif edilip yardımcı olunur. Sonrasında kolayca işlemler yerine getirilerek belge alınmış olur.

Ziraat Odası Çiftçi Belgesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Çiftçilerin devletle olan birçok temasında, işleminde ya da taleplerinde istenilen Ziraat odası çiftçi belgesi tarımla uğraşanlara fazlasıyla yararları bulunan bir belgedir. Çiftçilerin devlet ya da resmî kurumlar nezdinde çiftçilik yaptığının delili niteliğindeki Ziraat odası çiftçi belgesi nedir? ne işe yarar gelin birlikte bakalım.

  • Ziraat odası çiftçi belgesi devletin çiftçiler için verdiği alan bazlı veya ürettikleri ürün miktarına göre belirlenen mazot desteği, gübre desteği ile sertifikalı tohumluk kullanımı ya da ürün fark ödemelerini bu belge şartı ile vermektedir.
  • Çiftçiler için verilen ve sadece çiftçilerin kullanabildiği uygun ve farklı vade seçenekleri olan krediler kullanılabilir.
  • Çiftçi belgesi ile devletin genç çiftçiler için sağladığı hibe destekleri ve yatırım projelerine başvurularak düşük maliyetlerle işletmeler kurulabilir var olan yatırımlar geliştirilebilir.
  • Üretim için birçok araç ve gereçten tutun da tohum ve gübre tedariki sağlayan tarım kredi kooperatiflerinden uygun koşullarla alışveriş yapılabilir.

Toprağa teri damlayan üretimde tohumdan hasada kadar her aşamada emek veren çiftçiler kendilerini birçok konuda ve işlemde rahat ettirecek ziraat odası çiftçi belgesi alarak bütün haklarından faydalanabilmektedir.

Editör: TE Bilişim