Zabıta memurları, yerel yönetimler için çalışan, kamu düzeninin ve kamu sağlığının korunması için mücadele eden kişilerdir. Buna bir örnek vermek gerekirse; marketleri ve alışveriş mekanlarını denetleyerek halk sağlığını korumaya çalışıyor. Zabıta olmak isteyenlerin bu kuralları göz önünde bulundurarak bu mesleği seçmeleri gerekmektedir.

Nasıl Zabıta Olur?

2021 yılında zabıta memuru olmak için gereken özel şartlara sahipseniz KPSS sınavına girmeli ve gerekli taban puanı almalısınız. Unutmayın ki KPSS puanınız ne kadar yüksekse, başvurular o kadar yoğun ve işsizlik oranları artıyorsa zabıta olma hayallerinize o kadar yakın olacaksınız. Adaylar, KPSS sınavı kapsamında gerekli sınıflandırmayı yaptıktan sonra sözlü sınava katılmaya hak kazanırlar. Bir başkan veya en az iki üyeden oluşan mülakatta adaylara genel kültür, genel yeterlilikler ile zabıtalık ve meslek komisyonu önünde tek tek sorulur.

Mülakat sonrasında adaylara verilen her puan eklenir ve ortalama puan dengesi kurulur. Sözlü sınavda adayın 70 puan alması ve sıralamaya girmesi gerekmektedir. Sıralamalarda en üstten başlayarak belediyenin ihtiyacı kadar aday zabıta hizmetine atanır. Zabıta 2021 olmak için il ve ilçe belediyelerinin duyurularını takip ederek açık pozisyonlara başvurabilirsiniz. Şahsen veya internet üzerinden yapılan başvurularda gerekli şartları sağlıyorsanız olumlu değerlendirilip mülakata davet edilebilir ve zabıta memuru olarak iş hayatınıza başlayabilirsiniz.

Zabıta Olma Şartları

Zabıta memuru olabilmek için muayene ve mülakat aşaması dışında birçok kriter vardır ve bunlar çeşitli kriterlere göre sınıflandırılmaktadır. Zabıta olmanın şartlarını analiz eder;

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

- Kamu haklarından mahrum kalmamak,

- Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak,

- Utanç verici bir ceza almamış olmak,

- En az lise mezunu olmak,

- Kadınlarda 167, erkeklerde 175 boyunda olmak,

- Erkeklerde askerlik yoktur,

- 25 yaşından küçük olmak,

- Boy ve kilo arasında 10 kilodan fazla fark yoktur.

Bu şartlar zabıta olmanın genel şartları olarak sınıflandırılabilir. Ancak, KPSS sınavında puan alma şartları belediyelere göre farklılık gösterebilir. Zabıta memuru olabilmek için en az lise veya dengi bir eğitim düzeyine sahip olmak yeterlidir.