Engelli: Doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmesi nedeni ile toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılama güçlükleri olan korunma, bakım, rehabilitasyon, danışmanlık ve destek hizmetlerine ihtiyaç duyan kişidir.

Normalde inip- çıktığımız merdivenleri bir düşünelim. Sağlıklı olduğumuzu varsayalım. Merdiven yükseklikleri 1 metre olsun. Artık bu merdivenleri çıkmak ne kadar zor olurdu değil mi?

İşte böyle bir durumda bizim merdiven çıkmamız engellenmiş olur. Yani bir nevi merdiven çıkma özrümüz doğar. Tıpkı engelli vatandaşlarımızda olduğu gibi!

Oysaki uygun merdivenlerin yapımıyla zorluğu ortadan kaldırabiliriz.

Bu örnekler çoğaltılabilir. Örneğin; merdiven ve yollarda uygun tutamakların yapılması, uygun tuvalet seçimleri, toplu taşımalarda uygun aparatların engelli transferleri için montajı, özürlü asansörlerinin yaygınlaşması, kaldırımların düzenlenmesi vb.

Bunların hepsi engelli vatandaşlarımızın erişebilirliği, topluma karışması ve topluma katkı sağlaması için gerekli, yapılması gereken uygulamalardır. Çağdaş toplumlarda bu böyledir.

Peki yeteri kadar yapılıyor mu bu uygulamalar? İlimizde yeterli mi? Maalesef hayır. Engellilerle çalışan birisi olarak rahatlıkla söyleyebilirim bunu!

İşte burada biz vatandaşlara çok işler düşüyor. Eksik gördüğümüz her noktada korkmadan tepki göstermeli, her platformda bu eksiklikleri vurgulamalıyız. Belediye ve il, ilçe yöneticilerini bu konuyla ilgili sürekli olarak uyarmalıyız!

Unutmamalıyız! Hepimiz bir engelli adayıyız.

Trafik kazası veya felç gibi bir rahatsızlığı yarın geçirip engelli olmayacağımızın bir garantisi var mı?

Ya da Allah göstermesin engelli bir çocuğumuzun, yeğenimizin ya da torunumuzun dünyaya gelip- gelmeyeceğini nereden biliyoruz!

Tabii ki  bilemiyoruz!

O halde hepimiz, her zaman duyarlı olmalıyız.

Sadece Engelliler Haftasında hatırlamayalım bu vatandaşlarımızı.

Şimdi engelli vatandaşlarımız için gerekenleri yapalım ki eğer başımıza gelirse, bu zorlukları kendimiz de yaşamayalım!

Kısaca şu anda zorluk yaşayan engellilerimizi bir an önce rahatlatalım!

        

ZÜBÜK SİYASET

ZÜBÜK

Yayım:1961

Özü itibarıyla, Türkiye'de siyasetin ve siyasetçilerin yükseliş öyküleri yoğun bir kara mizah diliyle anlatılmıştır. Zübükzâde İbraam'ın halkı kandırmasına rağmen önce belediye başkanı, sonra milletvekili seçilmesi, hiçbir vaadini tutmamasına karşın desteklenen adam olması kitabın konusudur.

Günümüzdeki birçok siyasetçiyi anımsatıyor bana! Oradan oraya; parti parti dolaşıp sadece kendi çıkarları için dolaşan...

Zübük siyaset terimi de buradan geliyor işte!Allah ülkemizi ve şehrimizi bu ZÜBÜK siyasetçilerden korusun!