2021 yılı dünyanın en zenginleri listesini ABD’nin meşhur Forbes dergisi açıkladı. Pandemi nedeniyle ağır krizlerden geçen şirketlerin bazıları listeden adını sildirdi. Bunun yanı sıra listeye girmeye başaran şirketler de oldu.

Forbes Dergisine göre 2020 yılında 2 bin 95 olan milyarder sayısı, 2021 yılında ise 2 bin 755’e yükseldi. Türkiye’de ise milyarder sayısı yükselişe geçerek sayısını 23’ten 27’ye yükseltti. Türkiye’nin en zengin aileleri olan Murat Ülker (Yıldız Holding) ve Erman Ilıcak (Rönesans Grubu) ilk 1000 kişi arasında yerini aldı. Şimdi Türkiye’de en zengin aileler arasında yer alan 10 isme bakalım.

İşte Türkiyenin en zengin aileleri
 

  1. Murat Ülker- 6.3 milyar dolar (Dünya sırası 421)


Forbes dergisine Türkiye’den girmeyi başaran Yıldız Holding grubu oldu. Türkiye’nin en zengin aileleri arasında ilk sırada Yıldız Holding’in sahibi Murat Ülker yerini aldı. Murat Ülker, 6.3 milyar dolarlık malvarlığı ile dünyadaki milyarderler arasında 421’inci sırada kedini gösterdi. 2020 yılında da zirvedeki yerini koruyan Ülker’in serveti 4.3 milyar dolardı. Pandemi de ki olumsuz koşullara rağmen sonuçta başarılı politikasıyla kedisini ilk sıralara yükseltmeyi başardı.

  1. Erman Ilıcak-4.4 milyar dolar (Dünya sırası 655)

Türkiye’deki en zengin aileler arasında yer alan Erman Ilıcak 1993 yılında Ronesans Holdingi kurmuştur. Holding tam 28 ülkede inşaat müteahhitliği ve gayrimenkul geliştiricisi olarak hizmet göstermektedir. Rönesans Holding 2016 Temmuz da hisselerinin %5'ini IFC' ye 4,3 milyar dolar değerinde bir anlaşmayla sattı. IFC bir Dünya Bankası kuruluşudur.

  1. Ferit Şahenk-3 milyar dolar (Dünya sırası 1008)

Türkiye’nin zenginleri arasında yer alan Ferit Şahenk Doğuş Holding’in CEO’sudur. Holdingin hizmet alanı çok geniştir. Turizm, emlak ve medyadan finansal hizmetler, inşaat ve otomobil sektörlerine kadar uzanan sektörleri kapsamaktadır.

  1. Filiz Şahenk-2.8 milyar dolar (Dünya sırası 1111)

Türkiye’nin en zengin kadını Filiz Şahenk başarısıyla herkese örnek olmaktadır. En zengin aileler arasında yer alan Şahenk ailesinin sahip olduğu Doğuş Holding'in moda ve turizm bölünlerini yönetiyor. Türkiye'de temsil ettiği dünyaca ünlü markalar bulunaktadır. Bunlar: Gucci, Emporio Armani, Loro Piana, Informal ve Tod's. Ferit Şahenk de olduğu gibi servetin çoğu Garanti Bankası'ndan geliyor. Aile, 2017 yılında Garanti'nin kalan %10'luk hissesini İspanya'nın BBVA'sına satarak 900 milyon dolar kazandı. Bugün Doğuş, giyim ve turizmin yanı sıra emlak, medya, finansal hizmetler, inşaat vb. çeşitli alanlarda faaliyet göstermektedir.

  1. Semahat Sevim Arsel-2.3 milyar dolar (Dünya sırası 1362)

Türkiye’nin zenginleri denildiğine akıllara gelen koç ailesinin servetinin varisidir. Holding şirketinin en büyük hissedarı ve en yaşlı üyesidir. Holding enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim malları ve finansın alanında faaliyet göstermektedir. Bunların yanı sıra teknoloji, gıda, perakende, turizm, tarım ve gemi inşa sektörlerinde de işler yürütmektedir.

  1. Sezai Bacaksız-2.3 milyar dolar (Dünya sırası 1362)

 Sezai Bacaksız ve milyarder ortağı Nihat Özdemir, Gazi Üniversitesi'nde öğrenciyken tanışarak 1976 yılında Limak İnşaat'ı kurdu.

  1. Mustafa Rahmi Koç-2.3 milyar dolar (Dünya sırası 1362)

Mustafa Rahmi Koç, birçok alanda faaliyet yürüten Koç Holding'in onursal başkanıdır. Holdingin çalışma alanları: ana sektörleri enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim malları ve finanstır. Diğer faaliyetler arasında teknoloji, gıda, perakende, turizm, tarım ve gemi yapımı yer almaktadır. Holdingin Borsa İstanbul'da işlem gören 14 şirketi yer almaktadır. Rahmi Koç Holding'i 19 yıl boyunca yönetti. Ardından başkanlığı en büyük oğlu Mustafa Koç'a devretti. Fakat Mustafa Koç'un 2016'da geçirdiği ölümcül kalp krizinin ardından, Ömer devraldı.

  1. Nihat Özdemir-2.3 milyar dolar (Dünya sırası 1362)

Nihat Özdemir ve milyarder ortağı Sezai Bacaksız, Gazi Üniversitesi'nde öğrenciyken tanışarak 1976 yılında Limak İnşaat'ı kurdu. Limak, Türkiye'nin ilk on elektrik üreticisi arasında yer almaktadır. Önemli bir hidroelektrik santral üreticisi ve işletmecisidir.

  1. Mustafa Küçük-2.1 milyar dolar (Dünya sırası 1517)

Mustafa Küçük, tekstil üreticisi ve perakendecisi LC Waikiki'nin en büyük hissedarıdır. 2016 yılında LCW Home markasıyla ev tekstili ürünleri ile genişledi.

  1. İbrahim Erdemoğlu-2 milyar dolar (Dünya sırası 1580)

İbrahim Erdemoğlu ve kardeşi Ali, birlikte halıda kullanılan en iyi malzeme üreticisi SASA Polyester’de büyük bir hisseye sahipler. Erdemoğlu Holding'i ayrıca iki özel şirket olan Merinos Halı ve Dinarsu Halı'yı da içeriyor. Bugün Erdemoğlu Holding, Türkiye ve Rusya'da sekiz lokasyon da üretim merkezine sahip. Ayrıca dünyanın en büyük halı üreticilerinden biridir.

Editör: TE Bilişim