Ofis İç Mekân Dekorasyon Fikirleri

Ofis alanları, dekorasyonu zor olan yerlerden biridir. Ofis iç mekân dekorasyon yaparken masa ve sandalye takımları, kapılar, pencereler, ofis koltukları gibi pek çok noktaya dikkat etmeniz gerekir. Taş duvar kaplama gibi farklı tarzlarda bir ofise sahip olmak istiyorsanız mobilyaların renk uyumundan aksesuarlara kadar özenli bir çalışma yapmanız önemlidir. Ofis tasarımı esnasında öncelikle ofisinizin geniş ve konforlu bir alana sahip olarak tasarlanması dikkat edilmesi gereken hususlardan biridir.

Ofis İç Mekân Dekorasyon Nasıl Olmalıdır?

İyi bir dekorasyonla işe uyumlu bir ofis tasarımı yapmak iş yerlerinde verimliliği artırmanın önemli adımlarındandır. Çalışma alanları günün büyük bir bölümünde aktif olarak etkinlik gösterirler. Çalışanların performanslarını üst seviyeye çıkarmak verimliliği artıracağı için ofis ortamının buna göre ayarlanması önemlidir. İşveren ve çalışan için ofis alanının ideal olması başarı bakımından önemli ve gereklidir. Her şirket yaptığı işe ve kurumsal anlayışına uyumlu bir dekorasyon tercihi yapmaktadır. Bu tercihler, elbette ki doğru bir araştırma sürecinden sonra belirlenir. Ofis iç mekân dekorasyon işi kolaylaştıracak bir tasarımda olursa verimliliğin artmasına önemli ölçüde katkı sağlayacaktır.

Modern Ofis İç Mekân Dekorasyonu

Modern ofis iç mekân dekorasyon örneklerine baktığınızda genellikle önceliğin konfor ve estetik görüntü olduğunu görebilirsiniz. Zamanımızın önemli bir kısmını geçirdiğimiz ofis alanlarında yönetici ve çalışanların üretkenliğini artırmak için yeni teknolojik donanımlara uygun dizayn edilen iç mekan dekorasyonları işverene olumlu olarak geri dönmektedir. Diğer yandan çalışanların sorumluluklarına dönük ofis içi teknolojik araçlarla üretilen çözümler, kişilere hız kazandırmaktadır. Ofis ortamları, yalnızca çalışma masası ve dolaptan oluşmamaktadır. Bu yüzden ofis iç mekân dekorasyonu çağın sahip olduğu teknolojik hız ve çalışanların içinde bulunduğu yoğun tempo, ofiste mola alanlarını gerektirmektedir. Aynı zamanda ofislerde çalışanlara yönelik yemek alanı, öğlen aralarını daha rahat geçirmelerini olanak tanıyacak oturma alanları, kitap okuma, müzik dinleme ve oyun alanları iş verimliliğinin artırılması bakımından yarar sağlamaktadır. Bu alanlar, misafirler için de oldukça konforlu ve rahat mekânlar olarak çalışanlara ve müşterilere daha iyi hizmet sağlayacaktır.

1. Ofisiniz Gün Işığı Alsın

Doğru bir ofis iç mekân dekorasyon tasarımı, ortamda verimliliği arttırmaktır. Bunun için kişilerin hangi şartlarda kendilerini daha iyi hissedebileceklerinin belirlenmesi önemlidir. Ofislerde sıcaklığın doğru ayarlanmasına kadar birçok detay iş verimliliğini etkiler. Dekorasyon noktasında aydınlatma araçlarına büyük iş düşer. Performansı artırmanın ve sürekliliğin yollarından biri de gerekli ışığa sahip olmaktır. Çalışma alanı ihtiyacı olduğu kadar gün ışığından yararlanmalıdır. Böyle bir durum yoksa gün ışığına en yakın aydınlatma sağlanmalıdır.

2. Cam Kullanın

Cam duvarlar, ofis dekorasyonunda alanı daha açık ve davetkâr hale getirmektedir. Şimdilerde dekorasyonlarda tercih edilen ürünlerden biri de camdır. Cam ile her alana uygun tasarım yapılabilir. Cam, en şık dekorasyon ürünlerinden biridir. Peki iş yerlerinde nasıl kullanılır? Cam ofislerde çoğunlukla bölme olarak kullanılır. Cam bölme sayesinde ofis alanları daha ferah daha aydınlık bir görünüme sahip olacaktır.

3. Renkleri Doğru Kullanın

Renkler, mekânın ferah görünmesini sağlayan en önemli noktalardan biridir. Ofis iç mekân dekorasyon tasarlarken alanda daha büyük ve ferah bir görüntü sağlamak için bej, gri, krem gibi açık tonları seçmeniz doğru olacaktır. Sade ve yumuşak tonların kullanıldığı duvarlar, çoğunlukla küçük alanları olduğundan daha geniş gösterir. Ayrıca yaratıcılığı arttıran bir çalışma ortamı için sarı, açık yeşil gibi canlı renkler en uygun seçeneklerdir. Öte yandan fazla renk karmaşasının olduğu ortamlarda dikkat dağınıklığı olacağını için renk seçimlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Çalışma ortamını, kullanım amacına göre renk seçimlerinin psikolojik ve sosyolojik etkilerine göre dizayn edilmesi önemlidir. Ofis ortamlarında açık renkler tercih etmek aydınlık ve zindelik hissi vermesi sayesinde iş verimliliğini artırır. Böylece çalışma ortamında yumuşak renkler ön planda olmalıdır. Açık rengin üzerinde iş ortamına göre canlı renklerin bazı yerlere uygulanması çalışanların odaklarını toplamalarına yardımcı olur. Örneğin; açık tonlu bir renkle boyanmış bir alanın tek bir duvarında ya da kolonlarında canlı renklerden faydalanılabilir. İç mekân dekorasyonunda tercih edilen renk seçimi doğrudan kullanım amacıyla ilgilidir. Örneğin; şirketlerin bekleme alanlarının amacı, müşteriyi güzel bir şekilde ağırlamaktır. Mekânın kullanım amacını ön planda tutarak renklerin kişi üzerindeki etkilerini iyi bilmek önemlidir. Bekleme salonlarında bütün alanı sarıya boyamak hatalı olacaktır. Çünkü sarı, en dikkat çeken renklerdendir ve kişi üzerinde uyarıcı, bir etki gösterecektir. Bu yüzden mekânda yaratacağı enerji, ortamdaki kişileri olumsuz da etkileyebilir.

4. Modern Tasarıma Önem Verin

Modern ofis iç mekân dekorasyon için şirketinizin ve çalışanlarınızın ihtiyaçlarına uygun bir şekilde renkleri, tarzı, düzeni ve mobilyaları yeniden tasarlayabilirsiniz. Eğlenceli bir markanız varsa parlak renklerde mobilyalara sahip olmak tam size göre olabilir ya da çalışanlarınız işlerini dizüstü bilgisayar ile bir kanepede yapmayı uygun görüyorsa çalışanlara daha fazla rahat oturma yeri sağlamak için bazı masalardan kurtulabilirsiniz. Şirketiniz, çalışanlara yoğun iş temposu sonrası oyun zamanı yaratmak istiyorsa bir masa tenisi masasına yer açmak isteyebilirsiniz. Ofis tasarımları sürekli değişiyor fakat amacınız sadece son teknolojiyi yakalamak değil işgücünüzün ihtiyaçlarını en doğru şekilde karşılayan modern bir ofis alanı yaratmak olduğunu unutmamalısınız. Ahşap zeminler, doğal malzemelerden yapılmış mobilyalar ve büyük pencereler çalışanlar için sakinleştirici bir hava yaratabilir. Langırt masaları ve hamak bulunan bir ortam, çalışanlara ihtiyaç duydukları bir mola ile kendilerini yenileme imkânı tanıyabilir.

5. Konfora Önem Verin

Ev dışında en fazla vakit geçirdiğimiz alanlar iş yerleridir. Dolayısıyla ofis iç mekân dekorasyonu da ev dekorasyonu kadar önemli olmaktadır. Ofis ortamında evdeki gibi hissetmek için daha samimi tasarımlar ön plana çıkmaktadır. Bir ofis alanında yüksek performans için çalışanların ferah bir ortamda çalışmaları önemlidir. Bu yüzden kullanılacak mobilyaların konforlu ve kaliteli olması gerekir. Çalışma alanları için kullanılacak masa ve sandalyelerin doğru boyutlarda ayarlanmış rahat ve işlevsel olmasına özen gösterilmelidir. Ayrıca mekân içerisinde tek tip mobilyaların seçilmesi daha doğru olacaktır. Çalışan konforu sağlanabilmesi için çalışma alanlarının doğru konumlandırılması gerekir. Çalışma masaları, her kişinin kendine ait özel alanı olacak şekilde yerleştirilmelidir. Ofis mobilyaları tercih ederken özenli olunmalıdır. Açık renkler tercih edilmelidir. Buradaki amaç, yaratıcılığı desteklemektir. Evlerde olduğu gibi ofis alanlarında da daha doğal görünümler ön plana çıkmaktadır. Örneğin; bambu ağaçlarını artık pek çok yerde bulmak mümkün. Ofis iç mekân dekorasyonunda önemli bir diğer nokta bitkilerdir. Bitkilere yer vermek ofis alanın havasını fiziksel ve ruhsal olarak değiştirmektedir. Özellikle beyaz gibi açık tonların yoğun olduğu ofis ortamlarında bitki kullanımı harika birer tamamlayıcıdır.

Küçük Ofis İç Mekân Dekorasyonunda Dikkat Edilecekler

Ofis iç mekân dekorasyonu yaparken ilk önce dikkat etmeniz gereken noktalardan biri ofisin boyutlarıdır. Mekânın ebatlarını bilmeniz, daha sonra eşya yerleşimini belirlemenize ve ortamın nasıl kullanılacağına yönelik doğru adımlar atmanıza yardımcı olacaktır. Küçük bir ofis alanındaki geniş mobilyalar, ortamın sıkışık görünmesine ve genellikle olumsuz bir ambiyans oluşmasına sebep olurken büyük bir alanda yer alan minimal dekorasyon ise cansız bir görüntü oluşturacaktır. Bu yüzden ferah bir ofis için mekân ölçülerine göre mobilyalar seçmeniz gerekmektedir. Eğer taş duvar kaplama yaptırmayı düşünüyorsanız ihtiyacınız olan panelleri satın almadan önce ofisin boyutları ile panellerin rengine dikkat etmelisiniz. Küçük mekanlarda açık ve sade renkler ortamı olduğundan daha büyük gösterirken koyu renkler daha boğucu bir etki yaratabilir.

Editör: TE Bilişim