Nazilerin Büyük Korkusu: Tuva Türkleri

Tuvalar, Sibirya’da yaşamını sürdüren bir Türk boyudur. Tuva Türkleri İkinci Dünya Savaşı’na damga vuran Nazilerin korkulu rüyası olarak tarihe ismini yazdırmıştır.

Tuva Türkleri

Tuva Türkleri, Rusya’nın Sibirya bölgesinde yaşamlarını sürdürürler. Güney Sibirya’da özerk bir Türk cumhuriyeti kurmuşlardır. Tuva Türkleri tarih boyunca hem Rus hem de Çin baskıları altında kalmış ve iki toplulukla da savaşmışlardır. Daha sonra kendi istekleri ile Rus boyunduruğu altına girmişlerdir.

Tuva Türklerinin Dini

Tuva halkının geleneksel olarak yaşattığı bir şey vardır ki oda Şamanizm’dir. Ancak resmi dinleri Budizm’dir.  XIV. Yüzyıldan sonra Moğolların Çin hakimiyeti ile Tuva Türk’lerinin Budizm etkisinden çıkması kolay olsa da XVI. Yüzyıldan sonra Altan Han döneminde Tibet’in doğu bölgelerine seferler yapılmış ve Moğollar arasında Budizm yayılmaya başlamıştır. Bu dönemde Moğollara yakın veyahut onlar ile iç içe yaşayan Tuva Türkleri de tekrar Budizm’den etkilenmiştir.

Tuva Türkleri ile Nazilerin Karşılaşması

Adolf Hitler Sovyet Rusya’ya saldırdıktan bir gün sonra Tuva Cumhuriyeti’nin Almanya’ya savaş açtığı Rus tarihçi Aleksey Rudeyeviç tarafından kaleme alınmıştır. Rudeyeviç’e göre; Tuva Türkleri SCBB lideri Stalin’e bir mektup yazmış ve bu mektuba göre Tuva Türkleri, Rusya’nın yanında olduğunu ve bu savaşın kendi savaşları olduğunu belirtmiştir.

Bir süre askeri eğitim alan Tuva Türkleri savaşa katılmış ve Nazi birliklerine saldırmışlardır. Nazilere ciddi kayıplar yaşatan Tuvalılar Almanya’da ‘Kara Ölüm’ olarak anılmaya başlamıştır.

Rudeyeviç eserinde şöyle demiştir; ‘onlar esir almıyor, öldürüyordu.’  Rudeyeviç’e göre Tuva Türkleri aynı Atilla’nın ordusu gibi savaşıyor. Nazileri büyük bir hezimete uğratıyor ve onların ilerlemesine izin vermiyordu.

Rus tarihçi, Tuva Türklerinin gece yarısı Nazi kampına bir saldırı yaptığını ve Almanların özellikle onları yakalamak maksadıyla getirmiş oldukları alman köpeklerinin bir işe yaramadığını ifade etmiştir. Yani Tuva Türkleri öyle bir savaşıyor ki izini özel eğitimli köpekler bile bulamıyordu.

80 bin nüfusu olan Tuva Türkleri yaklaşık 8 bin insanını bu savaşta kaybetmiştir. Yaklaşık 6 bin kişi de Rusya tarafından kahramanlık madalyası ile ödüllendirilmiştir. Savaşın ardından ise halk kendi isteği ile SSCB topraklarına dahil olmuştur.