Zonguldaklı kuş fotoğrafçısı Olcay Kabacalı bölgemizden geçen kuşları fotoğraflamaya devam ediyor. Kabacalı son olarak nadir görülen ve güzelliği ile büyüleyen maskeli ötleğeni fotoğrafladı. Kabacalı’nın Kozlu sahilinde görüntülediği maskeli ötleğen fotoğrafları sosyal medyada da büyük ilgi gördü.

Kuyruğu ince ve uzun, başı koyu renk, boğazı beyazdır; sesi takırdamalıdır. Erkeğinin başı siyah, boğazı parlak beyaz, göz halkası kırmızı, gövdesi gridir. Dişisi daha kahverengidir, başı grimsi, boğazı mat beyaz, alt tarafı kum rengi-kirli sarı, böğrü daha kahverengi, gözleri kırmızımsı-kahverengidir ve göz halkası daha siliktir. Her iki cinste de tersiyerleri koyu, saçakları açık renktir ve kanat örtülerinde silik izler vardır.
Kuyruğu siyahımsı, yanları geniş ve beyazdır; kuyruğunu uçuş sırasında açtığı zaman ucundaki beyaz köşeler görünür. Alçak bitkiler arasında dolaşırken kur yapar ve kuyruğunu dik tutar. Sesi sert bir ‘tsek’ ve sık sık vuku bulan sert, kuru, hızlı, tıkırtılı ve gevezelik içeren bir ‘şirr-tırr-tırr-tırr-tırr-tırr-tırr’. Ötüşü de benzer şekildedir, ancak araya ıslığımsı sesler serpiştirilmiştir.

Alçak çalılıkların, makilerin, bahçelerin ve Güney Avrupa’da dağ eteklerindeki fundalıklarda yaygındır. Genellikle incir ve böğürtlenle beslenir, bu meyveler bitince daha güneylere göç eder.