Kış Lastiği Uygulaması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Daha güvenli bir sürüş için kış aylarının olmazsa olmazları kış lastikleri, zorunlu kış lastiği uygulaması ile birlikte her araç sahibinin hayatının önemli bir parçası haline geldi. Peki kış lastiği zorunluluğu nedir ve kış aylarında kış lastiği kullanmak neden önemlidir? Kış lastiği uygulaması ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor ve sürücüler bu süreçte nelere dikkat etmeli? Hepsi ve daha fazlası, otomobillerin vazgeçilmezi kış lastiğini ve kış lastiği uygulamasını ele aldığımız bu yazımızda.

Kış Lastiği Nedir, Ne İşe Yarar?

Kış lastikleri, dört mevsim lastikler ya da yaz lastikleri olarak bilinen diğer lastik türlerinden alaşım bakımından farklılıklar gösterir. Kış lastikleri, özel karışımları sayesinde kış şartlarında yumuşaklığını ve tutunma özelliğini en üst seviyede korur. Üzerinde özel olarak tasarlanmış ve formülize edilmiş bir deseni bulunan kış lastiği, karlı zeminde ilave çekiş gücü sağlar, bu da aracın özellikle donmuş veya buz tutmuş zeminde daha kolay ilerlemesine, en önemlisi de kaymamasına yardımcı olur. Kış lastiklerinin bileşimi içerisinde yer alan yüksek silika oranı, ıslak zeminde maksimum yol tutuşu sağlar.

Yaz lastikleriyle ya da dört mevsim lastiklerle karlı zeminde ortalama 50 km/s hızla giden bir aracın ortalama fren mesafesi 44 metre civarındadır. Bu mesafe, kış lastikleriyle 36 metreye kadar düşebilmektedir. Söz konusu aracın ortalama uzunluğunun 4,5 metre olduğu göz önünde bulundurulduğunda aradaki farkın neredeyse 2 otomobil uzunluğunda olduğunu söylemek mümkündür.

Kış Lastiği Zorunluluğu

Yaz lastikleri, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü andan itibaren tutunma özelliklerini kaybetmeye başlar. Bunun sebebi, içerisinde kullanılan karışımın 7 derecenin altındaki hava koşullarında sertleşmeye başlaması ve lastiklerin bu sertleşmeden ötürü tutuculuğunu yitirmesidir. Can güvenliği büyük ölçüde tehdit etmeye başlayan yaz lastiklerini bu sebepten dolayı 7 derecenin altında havalarda kesinlikle kullanmamak gerekir. Başka bir deyişle kış lastiklerini sadece karlı ya da buzlu havalarda değil, havanın 7 derecenin altında olduğu her koşulda kullanmak gerekir.

Söz konusu kış lastiği zorunluluğu uygulaması olduğunda bu uygulamanın ilk olarak 2012 yılında yürürlüğe girdiğini söylemek mümkündür. Kış lastiği uygulaması gereğince yolcu ve eşya taşımacılığı gerçekleştiren tüm araçlar her yılın 1 Aralık ila 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmak zorundadır. Hava şartlarının aksini gerektirmesi durumunda ise bu tarihler, ilgili Bakanlık tarafından 1 ay süre ile uzatılabilmektedir. Bu kurallara uyulmadığı takdirde kış lastiği cezası, sürücülere yüksek miktarda para cezası olarak verilecektir.

En İyi Kış Lastiği Önerileri

Aracınızın yaz lastiği olarak da bilinen standart lastikleri, hava sıcaklıkları düşmeye başladığı andan itibaren sertleşir ve kış şartlarına uyumluluğunu yitirir. Güvensizleşmeye başlayan bu lastiklerden farklı olarak kış lastikleri, özel kauçuk bileşenleri sayesinde buzda da karda da güvenli bir sürüş vadeder. Sürücü kaynaklı trafik kazalarının en temel sebeplerinin başında araç hızını yol, hava ve trafiğin getirdiği şartlara uygun halde bulundurmamak yer alır; buna elbette kış lastiği kullanılması gereken dönemlerde kullanılmaması da dahil. Hava durumunun elverdiği koşullara göre araç durumunu uyduruyor olmak, her sürücü için bir sorumluluk ve görev olmakla birlikte aynı zamanda yasal da bir zorunluluktur. Bu yüzden de bilinçli araç sahipleri, kış lastiği tavsiyelerine kulak vererek hem kendilerinin hem de sevdiklerinin güvenliği için bu doğru adımı atmayı tercih eder.

Başarılı ve kaliteli bir kış lastiği, aşağıdaki özelliklere mutlaka sahip olmalıdır:

  • Karda ve buzda güvenli çekiş, kuvvetli yol tutuşu
  • Hem ıslak hem kuru zeminde frenleme ve kavrama performansı
  • Geniş kanalları sayesine kızaklamayı önleme
  • Hem karlı hem ıslak zeminde kısaltılmış fren randımanı
  • Azaltılmış dış gürültü
  • Düşük yuvarlama direnci
  • Çamurlu ve karlı zemine uygunluk damgası

Piyasa üzerinde güvenilir ve iyi bir kış lastiği önerisi arayan sürücüler, yapılan güvenlik testleri ve pazar araştırmaları sonucu belirlenen, aşağıdaki marka ve modeldeki kış lastiklerine yönelebilir:

  1. Goodyear UltraGrip 9 Kış Lastiği
  2. Lassa SNOWAYS 4
  3. Continental ContiWinterContact TS 860
  4. Hankook W452
  5. Michelin ALPIN 6
  6. Kormoran Snowpro B2

Kış Lastiği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kış lastiği yazın kullanılır mı?

Kış lastikleri, yumuşak bir hamurdan üretildiklerinden dolayı yaz sıcaklarında lastik ömrü hızlı bir biçimde azalır, bu yüzden de yazın da kış lastiği kullanmak, lastiklerde istenmeyen ve kalıcı hasarların oluşmasına neden olur. Kış lastikleri aynı zamanda 7 derecenin üzerindeki hava koşullarında kullanıldığı takdirde aracı yorar ve yakıt tüketimini arttırır, bu yüzden de yazın kış lastiği kullanmak kesinlikle önerilmez.

Kış lastiği ne zaman takılır?

Kış lastiği uygulaması, 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında geçerlidir. Bununla birlikte aracınıza kış lastikleri takmak için bu tarihi beklemek yerine hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesini takip etmeniz ve bu andan itibaren kış lastiği kullanmaya geçmeniz tavsiye edilir.

Kış lastiği uygulaması ne zaman bitiyor?

Kış lastiği uygulaması, her yılın 1 Nisan tarihinde bitmekle birlikte, hava koşullarının gerekliliğine göre Bakanlık tarafından 1 ay uzatılabilmektedir.

Kış lastiği hangi araçlarda zorunlu?

Yolcu ve eşya taşıyan tüm araçlar için kış lastiği zorunluluğu bulunmaktadır.