İnsanlarla Sağlıklı İletişim Kurmak İçin 10 Madde

İnsanoğlu doğası gereği birbiriyle sürekli etkileşim halindedir. Doğru şekilde iletişim kurulmaması çatışmalara sebep olur. Peki sağlıklı iletişim için neler yapmalıyız?

• İyi Bir Dinleyici Olun

Karşınızdaki kişi bir şeyler anlatırken aklınızda konuyla alakasız söyleyeceğiniz cümleleri kurmamalısınız. Dinlerken sürekli etrafa bakmak, saati kontrol etmek veya telefonla ilgilenmek “seni dinlemiyorum” imajı çizer. Birini dinlerken gerçekten tüm dikkatinizi o kişiye vermelisiniz. Muhatabınızla göz teması kurmak, başınızla o kişiyi onaylamak bedeninizi ona çevirmek iyi bir dinleyici olduğunuzu gösterir.

• Konuşan Kişinin Lafını Kesmeyin

Biri konuşurken cümlelerini bitirmesini beklemelisiniz. Konuşan kişinin lafını bölmek sağlıklı iletişim kuramamanıza yol açar. Henüz konuşma bitmeden ortamdan ayrılmak veya dikkati başka yöne vermek karşı tarafa saygısızlık olacaktır.

• Karşı Tarafın Konuşmasına Müsaade Edin

Hiç susmayacak gibi konuşmak dinleyen kişinin sıkılmasına neden olur. Bir soluk alıp diğerlerine de söz hakkı verebilirsiniz. Bırakın onlar da konuşsun. Laf kalabalığından kaçınmak da konuşmanızın daha dinlenir olmasını sağlar.

• Sürekli Eleştirel ve Şikayetçi Konuşmayın

İnsanlarla her konuşmanızda onları eleştirmemelisiniz. Her fırsatta eksikliklerini veya hatalarını söyleyip sıkboğaz etmek tartışmalara yol açabilir. Onlar sormadıkça fikir beyan etmek de bir yanlıştır .İnsanlar sürekli öğüt dinledikleri kişilerden bir müddet sonra uzak durmak isteyebilirler. Size sorununu anlatan birine ‘şöyle yapmasaydın, beni dinleseydin, senin yüzünden’ demek yerine çözüm odaklı konuşmayı tercih etmek daha doğru olacaktır.

• Net ve Anlaşılır Olun

Eğer bir sıkıntınız veya rahatsız olduğunuz bir konu varsa bunu dolaylamadan anlatabilirsiniz. Karşı tarafın anlamasını bekleyip imalı veya üstü kapalı konuşarak sağlıklı iletişim kurmanız zorlaşabilir. Ne demek istediğinizi direkt ifade etmeniz dobra olmanız gerektiği anlamına gelmez. Karşıdakini incitmeden de kendinizi açıkça ifade edebilirsiniz. Ses tonunuzu iyi ayarlamalı ve kelimeleri yuvarlamadan anlaşılır şekilde ifade etmelisiniz.

• Kibar Olun

Kelimelerinizi seçerken argo, küfür gibi kaba tabirlerden kaçınmalısınız. Bir şey isterken emir verir şekilde değil de rica gibi isteyebilirsiniz. Agresif veya alaycı tavırlar da sağlıklı iletişim açısından olumsuz davranışlardır. Sinirli anınızda bağırarak konuşmak yerine sakinleşmeyi bekleyebilirsiniz. Teşekkür etmek, özür dilemek de birer erdemdir. Bunların sosyal ilişkilerde adeta elmas mahiyetinde olduğu unutulmamalıdır.

• Bencil Olmayın

Her fırsatta kendinizden bahsedip benmerkezci konuşmamalısınız. Karşı taraf bir derdini anlattığında ‘ben de şöyle bir şey yaşadım’ demeniz bencil bir tutum olur. Hep kendinizden, sevdiğiniz şeylerden, tecrübelerinizden örnekler vermek sizi ilgi isteyen veya egoist bir kişilik gibi gösterebilir. Karşı taraf bu durumdan sıkılıp bir süre sonra sizinle diyalog kurmaktan vazgeçecektir.

• Herkese Muhalif Yaklaşmayın

Bazı insanlar karşıdakinin hiçbir fikrine katılmaz ve her dediğine karşı gelir şekilde konuşurlar. Bu yaklaşım sağlıklı iletişimi zedeler. Elbette fikir ayrılıkları olabilir. Bu durumda ‘hayır yanlış düşünüyorsun’ demek yerine ‘fikrine saygı duyuyorum ve ben de böyle düşünüyorum’ diyebilirsiniz. Her şeye muhalefet etmek marifet değildir. İnsanların fikrine katılmasanız da saygı duyabilirsiniz.

• Bazen Susmayı Bilmeliyiz

Siz ne kadar saygılı konuşsanız da bazen karşı taraf anlayışsız olabiliyor. Tartışmak için fırsat kollayan kişiler de vardır çevremizde. İnsan anlaşılabildiği kadar konuşmalıdır. Baktınız ki muhatabınız sizi dinlemek yerine tartışmaya çalışıyor veya inatla anlamamakta ısrar ediyorsa susmak en doğru karar olacaktır. Bu tarzdaki sağlıksız iletişimin içinde bulunmak sadece kendinizi yormaktır.

• Bin Düşünün Bir Konuşun

Düşünmeden savurduğumuz bazı sözler geri dönüşü olmayan problemlere yol açabilir. Sözlerimizi söylemeden önce iyi seçmeliyiz ve karşıdakini incitmeyecek olduğundan emin olmalıyız. Ağıza her geleni söylememek de sağlıklı iletişim açısından önemli bir erdemdir. Düşünerek konuşan insanların sohbetleri daha kaliteli ve etkili olur. Kiminle konuştuğumuz da bu noktada önemlidir. Bir çocukla yetişkin gibi konuşamayız. Onun çocuk olduğunu, anlattıklarımızı yaşı itibariyle anlayabileceğini düşünerek kelimeleri cımbızla seçmeye özen göstermeliyiz.

Editör: TE Bilişim