Milyonlarca vatandaş on bir ayın sultanına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Corona virüsü salgını nedeniyle kötü günler geçirilen bu zor dönemde Ramazan ayının gelişi yüzleri güldürdü. 23 Nisan Perşembe gecesini 24 Nisan'a bağlayan gece vatandaşlar oruç ibadetini yerine getirebilmek için sahura kalkacak.

HOŞGELDİN YA ŞEHR-İ RAMAZAN

Ramazan ayının gelişi yüzleri güldürürken, gönülleri de huzurla doldurdu. Corona virüsü salgını nedeniyle zor günler geçirilen dönemde on bir ayın sultanına kavuşmanın sevinci yaşanıyor.

-Mazereti olmayan Müslümanlar oruçlarını tutmalıdır.

-İhtiyaç sahiplerine yardım edilmelidir.

-İslâm dininin yasakladığı şeylerden uzak durulmalıdır.

-Fitreler ramazan ayı içerisinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmalıdır.

Ramazan nedir?

Ramazan ayı, ay takvimine göre 9. ay olarak kabul edilen aydır. İslam âlemine göre ramazan ayı, 12 ay içerisinde en hayırlı olan ay olarak kabul edilir. Bu ay İslamiyet’in kutsal kitabı olan Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başladığı aydır. Bu sebeple bu ay özel bir aydır ve tüm İslam âlemi bu ayı ibadet ile geçirirler. Oruç da bu ay İslam âlemine farz kılınmış bir ibadettir.

Oruç nedir?

İslamiyet’in beş şartından bir tanesi olan oruç ibadeti Müslümanlara farz kılınmıştır. Başka dinlerde de kendisine yer bulan oruç ibadeti farklı şekillerde yerine getirilir. İslamiyet’te tüm Müslümanların oruç ibadetini gerçekleştirdiği ay Ramazan ayıdır.

İslamiyet’te oruç, günün ağarmasından başlayarak gün batımına kadar insan nefsini etkileyen her türlü ihtiyaçtan uzak durmak suretiyle gerçekleştirilir. Bu vakitler arasında yemek yenmez, su içilmez, kötü alışkanlıklar ve dinen yasaklanmış şeylerden uzak durulmaya çalışılır. Bunun amacı insanın kendisini terbiye etmesi, yoksul durumdaki insanları anlaması ve sabrını arttırmasıdır.

Ramazan ayı nasıl geçirilmeli?

Ramazan ayı İslâm dini ve Müslümanlar için diğer aylardan farklı bir aydır. Diğer aylardan farklı olarak bu ay farklı ibadetler yapılır ve genellikle bu ay, insanların birbirleri ile yardımlaştığı, ibadet ettiği ve huzur bulduğu bir aydır. Ramazan ayı nasıl geçirilmeli sorusuna gelince uzmanlara göre bu ay öncelikle Kur’an-ı Kerim’de ve dinde emredildiği şekilde geçirilmelidir. Bu ay boyunca her gün oruç tutmak, mazereti olan Müslümanlar hariç her Müslümana farz kılınmış ve bununla birlikte başka ibadetler de uygunluk durumuna göre Müslümanlara farz kılınmıştır. Bu ayda oruç tutmanın yanında günleri ibadetle geçirmek tavsiye edilir. Bununla birlikte bu ayın en önemli özelliği herkesin birbiri ile yemeğini paylaşması ve ihtiyaç sahiplerine yardım etmesidir.

İslâm’da zaten yeri olan yardımlaşma ve paylaşma gibi durumlar bu ayda herkes tarafından gerçekleştirilir. Herkes hiçbir fark gözetmeksizin aynı masada oturur ve aynı yemeği hep birlikte yer. Bu durum sosyal olarak birlikte olmayı, insanların birbirine destek olmasını sağlar. İslamiyet’e göre bunun önemi büyüktür.