Günah Şehri Pompei hakkında Her Şey

Antik Yunan şehirlerinin en ünlü şehirlerinden birisi olan Pompei, başına gelen trajedinin büyüklüğü sebebiyle bu popülerliğe sahip olmuştur. M.Ö. 79 senesinde Vezüv yanardağının patlamasının ardından bütün şehrin lavlar ve küller altında kalması ile dehşet anı günümüze kadar bozulmadan ulaşmıştır. Pompei hakkındaki bu bilgiyi hemen hemen herkes bilmektedir. Ancak şehir hakkında pek fazla bilinmeyen gerçeklerde bulunur.

Trajediden Önce Pompei Nasıl Bir Yerdi?

Yanardağ patlamasından önce Pompei, zengin Romalıların tatillerini geçirmeyi tercih ettikleri yazlık beldelerin başında geliyordu. Hatta dönemin ünlü Roma hükümdarı Neron’un bile şehirde kendisine ait bir yazlığı bulunuyordu.

Neden Yanardağa Bu Kadar Yakın Bir Bölgede Yerleşim Kurdular?

Vezüv yanardağı ile Pompei arasındaki mesafe son derece yakındır. Bu sebeple yanardağın patlamasından hemen sonra lavlar ve küller şehre ulaşmış bu sebeple de halkı kaçmaya fırsat bulamamıştır. Pompei şehrinin böylesine riskli bir bölgede yer almasının sebebi ise Vezüv yanardağının en son M.Ö 1800’lü yıllarda patlamış olması ve o zamandan M.Ö79’a kadar uyur hâlde kalmış olmasıdır. İlk patlamasında tunç devrinde birkaç yerleşim bölgesine zarar vermesine rağmen o zaman ki halk bu gerçeği bilmiyordu.

Patlama Ne Zaman Oldu Ve Ne Kadar Sürdü

Vezüv Yanardağı, Roma Ateş Tanrısı için düzenlenen festivalden bir gün sonra 24 Ağustos’ta patladığı bilinmektedir. Patlamanın 24 saat boyunca sürdüğü araştırmalarla belirlenmiştir. Bu süre içerisinde şehrin üzerine sürekli olarak kül, pomza duvarı ve erimiş kaya yağdı. Patlamadan 2 gün sonrada püskürmeler devam etti. Bu sebeple lav kalıntıları şehri 6 metre derine kadar gömdü.700 dereceye varan lavlar şehre 110 kilometre hızla ilerledi. Bu sebeple de yerli halkın büyük bir kısmı ne olduğunu anlamadan lavların altında kaldı.

Patlamada Kaç Kişi Öldü?

Vezüv Yanardağının patlamasında 200 millik bir alan lavlarla tamamen kaplandı. Bu sebeple sadece Pompei değil çevresinde ki birkaç köyün ve şehrin de lavlarla kaplanmasına sebep oldu. Etkilenen bölgenin bu kadar büyük olması sebebiyle de toplam ölüm sayısı net bir şekilde bilinmiyor ve çeşitli tahminlerde bulunuyor. Yapılan tahminlere göre ortalama olarak ölen kişi sayısının 25.000 olduğu söyleniyor.