Esnek kontrplaklar sert olmayan ağaçlardan elde edilen bir kontrplak çeşididir. Bu kontrplakların esnek olarak adlandırılmasının sebebi kolay şekil alabilmesidir. Kolay şekil alabilen bu ahşap ürünler kullanışlı ve kullanımı oldukça yaygın ürünlerdir. Özellikle ahşap tasarım yapılacağı zamanlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Kolayca esnemesi ve bükülmesi sebebiyle de tasarım yapılması oldukça kolaydır.

Esnek Kontrplak Nerelerde Kullanılır?

Esnek kontrplaklar ile dekoratif ürünler elde etmek mümkündür. Özellikle ahşap kaplama ürünler esnek kontrplak kullanılarak yapılmaktadır. Bu kontrplakların kalınlıkları 3mm ile 16 mm arasında değişmektedir. Tasarımı yapılacak ürünlere göre ise tercihi ince veya kalın olandan yapılabilir. Esnek kontrplakların kullanım alanları şunlardır:

- Kapı

- Merdiven işlemleri

- Ahşap tasarım

- Banyo

- Mutfak

- Film setleri ve sergiler

- Endüstriyel alanlar

- Çatı kaplama alanları

- Yay yapımı

- Tezgah yapımı

- Televizyon ünitesi yapımında kullanılmaktadır.

Esnek Kontrplak Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Esnek kontrplaklar kullanılmadan önce birkaç kez bükülmesi gerekmektedir. Büküldükçe daha kolay şekil alabilen bu kontrplaklar istenilen kıvama gelebilmektedir. Daha sonra ise yapılması gereken şey ahşap tutkalı kullanmaktır. Esnek kontrplak parçaları birleştirilmek istendiği zaman ahşap tutkalların kullanılması gerekir. BU sayede istenilen ürünler kolay bir şekilde elde edilebilir.

Ahşap tutkal kullanıldıktan sonra kontrplak tutkal yapıldığı şekilde kalmaktadır. Tekrar eski haline gelmesi mümkün değildir. Ayrıca esnek kontrplak levhalar temiz ve kuru alanlarda saklanması gerekir. Bu sayede de plywood zarar görmemekte ve uzun süre saklanmaktadır.

Bunlar dışında dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise kontrplağın kullanılacağı alana uyum sağlamasıdır. Yapıştırma işlemi gerçekleştikten sonra ortama alışması için ortalama 24 saat boyunca o ortamda bırakılması gerekir. Esnek kontrplakların saklanması için bazı koşulların sağlanması da gerekmektedir.

Diğer dikkat edilecek husus oda sıcaklığı ve nem oranıdır. Kullanılacağı oda sıcaklığı ve nem oranı bu anlamda çok önemlidir. Odanın %65 nem oranına ve 27 derece sıcaklığa sahip olması gerekir. Bu koşulları sağlayan esnek kontrplaklar daha uzun sürede saklanmaktadır. Oldukça dayanıklı, suya ve neme karşı da dayanıklı olabilen esnek kontrplakların bu saklanma koşullarına dikkat edilmesi çok önemli bir husustur.

Esnek kontrplaklar hakkında bilgi ve fiyat teklifi almak için https://babayapi.com/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.