Mısır Tanrıları

Dünyayı en çok etkileyen antik medeniyetlerden birisi olan Antik Mısır’da çok değişik bir dini (mitolojik) bir yapı vardı. Yani birden çok Mısır tanrıları vardır. Bu tanrılar birçok şeyle figür edilmiş ve eşleştirilmiştir. Mısır Tanrıları temsil ettikleri figürlerle bağlantılı olan ve tanrıçalar genel olarak yarı hayvan yarı insan olarak eşleştirilmiştir. Çünkü Antik Mısır’da hayvanlar önemli figürler arasında yer alıyorlardı. Mısır’da insanlar tanrılar için heykeller, duvar yazıları ve figürler yapmışlardır. Bu da bu tanrıların Mısır halkı için ne kadar önemli olduğunu belirtiyor. Bu yazımızda size Mısır mitolojisindeki Mısır tanrıları hakkında detaylı bilgilerden bahsedeceğiz.

RA

Kutsal merkezi Heliopolis olan güneşin, havanın ve gökyüzünü tanrısı olan Ra aynı zamanda başkent olan Thebes’in koruyucusu idi

Kutsal merkezi Heliopolis olan güneşin, havanın ve gökyüzünü tanrısı olan Ra aynı zamanda başkent olan Thebes’in koruyucusu idi. İlk zamanlar ismi sadece Ra olan tanrıya, sonraları gizemli anlamına gelen Amon ismi de eklendi ve Amon Ra oldu. Mısır halkına göre tanrıların kralı unvanı verilen ve şahin başlı bir insan olarak tasvir edilir. E. A. Wallis Budge'a göre Mısır’ın tek tanrısıdır. Diğer tanrılar onun parçasından oluşmaktadır. Kefrenden itibaren tüm firavunlar onun soyundan geldiklerini ilan edip onu Osis firavun ilan etmişlerdir.           

Serket

SERKET Akrep tarafından sokulan insanları iyileştirip iç organları korumaktadır. Kafasında akrep olan güzel bir kadın olarak tasvir edilir akrep tanrıçası. 

Mısır mitolojisinde akrep tanrıça olarak bilinen Serket veya diğer isimleri ile Selchis, Serket, Selkis, Selkhit, Selkit, Selqet, Serket-hetyt denilebilir. 1922’de Tutankhamon’un mezarındaki altın heykelinin bulunması ile varlığı ortaya çıkmıştır. Büyülü güçleri olan ve bu büyüleri insanları iyileştirmek, doğumlara yardım etmek gibi şeylerde kullandığına inanılır ama art (kötü) niyetli insanlara ölüm getirdiğine inanılır. Akrep tarafından sokulan insanları iyileştirip iç organları korumaktadır. Kafasında akrep olan güzel bir kadın olarak tasvir edilir akrep tanrıçası. 

Hathor

Sanat ve mimaride farklı farklı temsil edilen ve güneş tanrısının kızı olarak bilinen Hathor bazen yılan, çınar ağacı ve dişi aslan olarak figür edilir.

İnek kulaklarına ve boynuzlarına sahip güzel bir kadın gibi figür edilen sevgi ve doğumun tanrıçası olan Hathor evrensel inek tanrıçadır. Sanat ve mimaride farklı farklı temsil edilen ve güneş tanrısının kızı olarak bilinen Hathor bazen yılan, çınar ağacı ve dişi aslan olarak figür edilir. Bu bilgilerde bakarak anlayabiliriz ki sevgi doğumun tanrıçası Mısır halkı için çok önemli ve saygı duyulan bir tanrıçadır.                

Anhur

Mısır mitolojisinde Anhur bir savaş tanrısıdır. Ona verilen unvanların en ünlüsü düşman katilidir.

Mısır mitolojisinde Anhur bir savaş tanrısıdır. Ona verilen unvanların en ünlüsü düşman katilidir. Birden çok ismi bulanan savaş tanrısının diğer isimleri şöyledir; Onuris, Onouris, An-Onu, Anhuret, Han-Her, Inhert. Savaş tanrısı olan Anhur Mısır ordusu ve kraliyet savaşçıları için çok önemli bir yerde bulunuyor. Onu andıkları festivallerde onun adına sahte savaşlar bile düzenlenmiştir. Mısırlılar onu elinde mızrak tutan, dört tüylü başlık giyen sakallı bir adam olarak tasvir etmişlerdir.  

Aker

 İkiz aslan ile sembolize edilen Aker, günlerin arasındaki çizgiyi koruduğuna inanılır. Gün geceye döndüğü zaman ölüler diyarının kapısını koruduğuna inanan insanlar kendilerini güvende hissetmek için evlerine bu çift başlı aslan heykelinden koyarlar.

Ufuk çizgisinin tanrılaştırılmış hali olan ve güneşi ayarlayan yani güneşi yükselten ve alçaltan tanrı olarak geçer. İkiz aslan ile sembolize edilen Aker, günlerin arasındaki çizgiyi koruduğuna inanılır. Gün geceye döndüğü zaman ölüler diyarının kapısını koruduğuna inanan insanlar kendilerini güvende hissetmek için evlerine bu çift başlı aslan heykelinden koyarlar. Ölüler diyarının koruyucusu olarak bir ölünün o tarafa geçmek için izin alması gerektiği söylenir.

Eski Mısır’da ana tanrıça ve güneş tanrısının eşidir. Adı eski Mısır’da anne anlamına gelmektedir ve her şeyin annesi olduğu düşünülür. Birçok festivalle anılan ana tanrıça ve her şeyin annesi olarak mısır krallarının çifte tacını giyen bir kadın olarak resmedilir. Ana tanrıçanın tapınağı Thebes’deki Karnak’ta yer almakta.

İsis

Büyü ve sağlık tanrıçası olan ve aynı zamanda tanrıların kraliçesi ve Firavun’un annesi olarak bilinir. Osiris’in hem eşi hem de kız kardeşi. Horus'un annesi.

Büyü ve sağlık tanrıçası olan ve aynı zamanda tanrıların kraliçesi ve Firavun’un annesi olarak bilinir. Osiris’in hem eşi hem de kız kardeşi. Horus'un annesi. Mısır bütünlüğünün taptığı tek tanrı olan İsis’e kadınlar bereket ve çocukları için dua etmişlerdir. Tanrıça ve güzel olmasının yanı sıra bilge bir kadındır. Mısırlılara sanatlarını ve tarımı öğretendir. Mısırı uygarlaştıran güçlü bir otorite figürüdür.

Şifacı ve iyileştirici gücü ana tanrıça olarak çok önemlidir. Ra kadar güçleri olmasa da çok önemli bir büyücüdür.  İlişkilendirildiği semboller ay, taht, güneş olmuştur. Tasvirinde ise akbaba başlığı ve boynuzlar ön plana çıkmıştır. Güneş diski ve uçurtma tüylerinden oluşan muazzam tacı da vardır.  

Anubis

Osis Ölüm tanrısıdır ve mezarların, mezarlıkların koruyucusudur. Tasvir şekli siyah başlı bir çakaldır. Ölülere rehberlik yapmıştır.

Ölüm tanrısıdır ve mezarların, mezarlıkların koruyucusudur. Tasvir şekli siyah başlı bir çakaldır. Ölülere rehberlik yapmıştır. Ölüler Osis’in huzuruna çıkmadan önce günahlarının ve sevaplarının tartılmasında hakemlik yapmıştır. Bu da saygınlığının artmasında büyük rol oynamıştır. Eski Mısır mitlerinde çok yer almamıştır. Olduğu hikayelerde genelde sonlarda görülür. Modern tasvirlerde çok şeytani olarak yer verilse de aslında yüksek ahlaki saygınlığa sahiptir. 

Horus

Antik Mısır’ın en önemli tanrılarından birisidir. Gökyüzü tanrısı olarak bilinmektedir İsis’in oğlu olduğuna inanılır. Horus, şahin başlı tasvir edilir ama bazı sembollerde sadece şahin olduğu görülmüştür.

Antik Mısır’ın en önemli tanrılarından birisidir. Gökyüzü tanrısı olarak bilinmektedir İsis’in oğlu olduğuna inanılır. Horus, şahin başlı tasvir edilir ama bazı sembollerde sadece şahin olduğu görülmüştür. Mısır mitolojisinde bu kadar önemli olmasının sebebi firavunların kendilerini onun yeryüzündeki cisimleşmiş hali olduklarını düşünmeleridir. Bu sebeple olmalı ki firavunlar annesi İsis’in kucağında tasfir edilir. Firavunlar, güneş tanrısı Ra’nın peşinden gittikleri için güneşle de ilişkilendirilmiştir.

Editör: TE Bilişim