Zonguldak Nasıl Kurtulur?

71 yaşında  emekli madenci ve Kapuz’da balıkçı olan Ahmet Köse, Zonguldak’ın kalkınmasına yönelik fikirlerini, hem yetkililere hem de Zonguldaklılar’a Z HABER aracılığıyla paylaştı. İşte Ahmet Köse’nin o yazısı;

Her Şey Zonguldak İçin

Bir şehir ölüyor can çekişiyor. Yöneticiler bidonla benzin döküyor, can suyu verdik sanıyor. Ey kent halkı, kent konseyi, sivil toplum örgütleri Belediye Başkanları, Vekillerim, sizlere sesleniyorum uyanın artık.

​Bu gün Zonguldak hızla kan kaybediyor köy olma yolunda yıldırım hızı ile ilerliyor. Bunu durdurmak, kentimizi marka kent yapabilmek için hep beraber olalım el ele verelim.

Zonguldak günümüzde kömürden daha kıymetli cazibesi olan konumlara geçme durumundadır. Bunun için çok geç olmamıştır. Bırakın kömürü bırakın çocuklarımızı gurbete göndermeyi birazdan açıklama yapacağım konulara kendi çıkarlarınızı düşünmeden kafa yorun.

Bakın bana hak vereceksiniz, bugün hak vermezseniz 20 sene sonra kesinlikle eyvah diyeceksiniz.                                                                  

​Zonguldak İçin; 

Bütün partilerin Milletvekilleri, İl Başkanları, Kaymakamlar, Belediye Başkanları, Muhtarlar; Zonguldak Valisi Başkanlığında bir araya gelmeli. Halktan, siyasette gözü olmayan, kalbi Zonguldak için çarpan kişilerden toplantılarda söz sahibi olmalı.

Bana göre Zonguldak nasıl marka şehir olur?

- İlde günü kurtarmak için halkın cebine dokunan getirisi olmayan gereksiz projeler ertelenmeli

- Bartın ve Zonguldak iki şehir birleştirilerek Büyük Şehir ilan edilmeli

- Büyükşehir 20 yıllık bir planla kalkındırılmalı Türkiye’ye ve dünyaya hizmet eder duruma getirilmeli

Bunun için yapılması gerekenler:

a) TURİZM

Küresel ısınma ilimizi ve de nölgemizi cazip hale getirmektedir. Akçakoca’dan Cide’ye kadar olan sahil hattında pansiyonculuk teşvik ve destek görmelidir.

Zonguldak’tan Cide’ye ve Alaplı’ya gezi tekneleri ile geziler yapılabilmeli, bu sahillerin dünyanın en güzel sahilleri olduğunu göstermelidir. Bu kesimde marinalar yapılmalı Karadeniz’de yat turizmine öncülük yapılmalıdır. Sahilden gecen tren ve kara yoları 1 Km içeriden yeniden yapılmalı eski yolların yerinde oteller, moteller, gazinolar, barlar ve gece kulüpleri olmalıdır. Burada yapılması gerekenler teferruatlı olarak düşünülmüştür. (Spor Tesisleri Futbol, Voleybol, Basketbol, Tenis Kortları, açık Kapalı Yüzme havuzları Amfi tiyatro, kapalı, açık tiyatro ve sinema salonları vb. gibi.

Bölgemiz ormanlık bir yapıya sahip olduğu için bu bölgelerde dinlenme tesisleri düşünülmelidir.

b) TARIM

Bölgemiz tarıma elverişli bir yapıya sahip ve ekonomik girdiye müsaittir. Tarım ve hayvancılık acilen desteklenmeli bölgede bir karış ekilmeyen yer, seracılık yapılmayan köy kalmamalıdır. Konserve fabrikaları teşvik edilmelidir.

c) BALIKCILIK

Bölgemizde bilhassa ilimizde son 15 yılda balıkçılık sektörüne büyük darbe vurulmuştur. İlk önce iskele, balıkçı sandallarına yasaklanmış; Zonguldak balık yemez olmuştur. Bu sene de Kapuz balıkçıları göstermelik hale getirilmiş, bitirilmeye zemin hazırlanmıştır. 

İlimizin büyük bir balıkçı barınağına ihtiyacı vardır. Büyük bir buzhane ve konserve fabrikası kurulması gerekmektedir.

Balıkçı Kooperatifleri ve balıkçılar faizsiz kredilerle teşvik edilmeli, zaman zaman eğitici kurslar açılmalıdır.

d) ÖĞRENCİ EKONOMİSİ

İlimizdeki üniversitenin 30 bin civarında öğrencisi vardır. Bunun 150 bine çıkartmak lazımdır. Bu şehrin ekonomisini kışın süspanse eder.  Kapasiteyi arttırmak için şartlar ve zemin vardır. Denizciliğin bütün kollarında 2 ve 4 senelik üniversite bölümleri açılmalı ziraatın bütün kollarında 2 veya 4 yıllık bölümlerinde açılmalıdır.

- Hes ve Termik enerji programları biran evvel iptal yoluna gidilmeli. Rüzgar ve güneş enerji sitemlerine geçilmelidir. Bunun için uygun zemin vardır.

- Yeni su kaynakları araştırılmalıdır. Bir tanesini ben söyleyeyim. Yeşil Mahalle Gölbaşı Sokak’ta vurulan kaya gazı sondajında 60 metrede yer altı ırmağı çıktı. İşlendiğinde Zonguldak iline yeter.

Yukarıda söylediğim yazdığım her konu yetkililere söylenmiş, çare olmamıştır.

Editör: TE Bilişim