Diyetisyenler Ne Kadar Kazanır?

Çağımızın popüler mesleklerinden biri de diyetisyenliktir. Ancak diyetisyenler hangi koşullarda çalışıyor, iş imkanları neler ve özellikle diyetisyenler ne kadar maaş alıyor soruları bu mesleği yapmak isteyenlerin en çok sorduğu sorular arasında yer alıyor.

Diyetisyenlik bölümü bitiren ve çalışmak üzere sektöre atılan herkes en iyi çalışma şartlarını sağlamak hatta kendi kliniklerini açarak konforlu bir iş hayatı planlamaktadır.

Ancak diyetisyenlerin ne kadar maaş alacağını ya da kendi kliniklerine sahip olduklarında ne kadar para kazanabilecekleri değişkenlik gösteren bir konudur.

Örneğin: Hastanelerde çalışan bir diyetisyenle, kendi kliniğine sahip bir diyetisyen arasındaki gelir daima farklılık gösterir. Bu nedenle hangi çalışma durumunda diyetisyenler ne kadar maaş alıyor? Şimdi sizlere bunları listeleyeceğiz.

Özel veya Kamu Sektöründe Çalışan Diyetisyenler Ne Kadar Maaş Alır?

Diyetisyenlerin çalışma alanı olarak belirli bir sektör belirlenemez. Çünkü diyetisyenler hem kamu sektöründe hem de özel sektörde çalışma imkanı bulabilirler.

Hastanede çalışan diyetisyenlerin maaşları çalıştıkları hastanenin özel veya devlet hastanesi olma durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Ancak her ikisinde de maaşları belirleyen önemli bir faktör tecrübe ve aldığı eğitimdir. Ayrıca diyetisyenler sağlık sektörü dışında çeşitli iş alanlarında yiyecek ve besin düzenlemesi için çalışabilirler.

Buna örnek olarak spor kulüplerinde besin düzenlemesi yapabilir, özel diyetisyenlik hizmetleri verebilir, çeşitli mutfak hizmeti veren firmalarda çalışabilir veya kamu sektöründe sağlık bakanlığı bünyesinde çalışabilirler. Bu nedenle iş imkanı ve çalışma yelpazesi çok geniştir. Bu esnada akla gelen ilk sorular özelde çalışan diyetisyenler veya devlette çalışan diyetisyenler ne kadar maaş alıyor ya da hangisi daha fazla maaş alıyor?

Diyetisyenlerin ortalama maaş aralığı asgari 4.250 TL’den başlayarak maksimum 9.700 TL’ye kadar çıkmaktadır. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi çalıştığınız hastanenin özel veya devlet olması bu durumları değiştiriyor.

Eğer diyetisyenlik eğitimi aldığınız süre boyunca farklı bir bölümde çap veya yan dal eğitimi aldıysanız ayrı olarak kendi alanınızda yüksek lisans veya doktora eğitimi görmüş bir diyetisyen olarak sektöre atılıyorsanız iş bulma imkanınız ve işe başladığınızda maaşınızın başlayacağı üst limit de değişkenlik gösterebiliyor.

Özel Sektörde Diyetisyenlik

Özel sektörün geniş çalışma alanlarında diyetisyenler daha kolay iş hayatına atılabiliyor. Peki özel sektörde diyetisyenler ne kadar maaş alıyor? Ya da kamu sektörüne göre çalışma ve maaş koşulları nelerdir?

Normal şartlarda diyetisyen maaşları özel sektörde çalışacağınız kurumun diyetisyenlik bölümüne ayırdığı bütçe ile belirlenir ama çoğunlukla günümüzde belirlenen bütçe değişkenlik göstermez.

4.250 TL’den başlar ve 10.000 TL’ye kadar yükselir. Başlangıç noktasını belirleyen faktörler şunlardır:

  • Mesleğe yeni başlamış diyetisyenler: 4.250- 4.500 TL
  • Meslekte 10 yıl bitirmiş diyetisyenler: 5.000- 7.500 TL
  • Meslekte 20 yıl bitirmiş diyetisyenler: 8.000- 10.000 TL

Bu aralıklarda alacağınız maaş üst limitini belirleyen farklı etkenlerin arasında çap, yan dal ve yüksek lisans doktora eğitimi gelmektedir.

Yurtdışı hizmet veren kurumlarda yabancı dil bilmenizde maaş üst limitinizin yüksekten başlamasını sağlayacaktır.

Eğitim aldığınız üniversite süreci boyunca kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz çok önemli. Eğer özel bir üniversitede eğitim aldıysanız üniversite hastanelerinde stajyerlikten başlayarak kadrolu bir diyetisyen olarak çalışabilirsiniz. Bu sayede hem hastane bünyesinde hem üniversite bünyesinde çalışma imkanı sağlayabilirsiniz.

Kamuda Diyetisyen Maaşları

Kamu sektöründe çalışan diyetisyenlerin maaşları özel sektördeki diyetisyen maaşlarına göre farklıdır. Ancak çok büyük oranda değişim göstermez.

Çünkü özel sektördeki birçok kurum maaş aralıklarını kamu sektöründeki kurumlara göre belirler. Kamu sektöründe ise maaş aralığı yoktur ve sabit maaş belirlenir.

Kamuda Çalışan Diyetisyenler Ne Kadar Maaş Alıyor?

  • Mesleğe yeni başlayan diyetisyen: 5.750 TL
  • Meslekte 10 yıl bitirmiş diyetisyen: 6.500 TL
  • Meslekte 20 yıl bitirmiş diyetisyen: 7.000 TL

Kamu sektöründe çalışan diyetisyenlerin maaş limitleri donanımınıza bağlı olarak değişmez. Sektörde çalışmaya başladığınız ve meslekte geçirdiğiniz süre diliminde maaş artışı olur.

Kamu sektörü diyetisyenlerin tercih etmek istemedikleri bir alan olmasa da mesleğe duyulan ilgiden dolayı özel sektörde oluşan yoğunluk nedeniyle tercih edilmektedir.

Ayrıca kamu sektöründe hastanelerin diyetisyenlik bölümünde oluşan kadro sayısı yetersizliği nedeniyle sözleşmeli personel alımları yapılabilmektedir. Ancak sözleşmeli personel alımlarında kısa vadeli çalışma imkanı sağlayabilirsiniz.

Bu durumun tam tersine hastane yönetiminin politikalarına uygun olarak gerekli şartlar ve prosedür sağlandığında sözleşmeli görevinizden kadrolu kamu personeli olarak devlet hastanesinde diyetisyenlik yapabilirsiniz.

Özel Diyetisyen Klinikleri Ne Kadar Kazanıyor?

Her diyetisyenin hayalini kurduğu konforlu çalışma imkanlarının maksimum seviyeye ulaştığı diyetisyenlik kliniklerinde, diyetisyenler ne kadar maaş alıyor? Ya da diyetisyenlik kliniği sahibi diyetisyenler ne kadar maaş alıyor?

Diyetisyen klinikleri aslında özel sektörde hizmet vermektedir. Ancak diyetisyen kliniği sahibi diyetisyenlerin maaş aralığı değiştiği için bu bölümü ayrı bir başlıkta inceliyoruz.

Eğer bir diyetisyen kliniğinde diyetisyen olarak çalışıyorsanız özel sektördeki maaş aralığı sizin için geçerli. Fakat bir diyetisyen kliniği sahibiyseniz o zaman geliriniz büyük oranda farklılık gösteriyor.

Eğer bir diyetisyen kliniğiniz varsa özel olarak diyetisyenlik hizmeti almak isteyen kişilere yardımcı olabilirsiniz.

Spor kulüpleri veya bireysel olarak sporcularla çalışarak rutin kontrolleri ve diyet programlarını yaparak onlara hizmet sunabilirsiniz. Bunun gibi aklınıza gelen birçok diyetisyenlik hizmetini paket halde ücretlendirebilir ve kazancınızı serbest olarak belirleyebilirsiniz. Diyetisyenler ne kadar maaş alıyor sorusuna bu kriterler yön vermektedir.

Eğer diyetisyenlik bölümüyle beraber yan dal olarak psikoloji eğitimi aldıysanız diyetisyenlik ile beraber psikolojik terapi hizmeti de verebilir ve ek olarak bu işten de gelir sağlayabilirsiniz.

Özel diyetisyen kliniği sahibi olmanın belirli bir maaş veya gelir aralığı yoktur. Genellikle seans ücretlerini klinik sahipleri belirler ve uygun gördükleri ücretlendirme biçimini seanslarına yansıtırlar.

Bu nedenle diyetisyenlik mesleğinde en çok gelir sağlayan çalışma türü diyetisyenlik kliniği açmaktır. Zor ve maliyetli bir iş olduğu kadar kazancıda o bir o kadar fazladır ve çalışma konforu yüksektir.

Sadece yapmanız gereken kendinizi en iyi şekilde geliştirmek ve bir süre meslekte aktif olarak çalışmak olacaktır.

Diyetisyenlik yapan ve diyetisyen adayı olan herkesin bu meslekteki tercihi kendi kliniğine sahip olmaktır.

Diyetisyen Kliniği Açmak İçin Gerekenler

Diyetisyenler ne kadar maaş alıyor sorusuna cevap verirken en yüksek maaş oranının diyetisyen kliniklerinde olduğundan bahsetmiştik. Peki diyetisyen kliniği için gereken eğitim ve gerekli evraklar nelerdir?

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İkametgâh belgesi
  • Sicil kaydı belgesi
  • İşletici kimlik bildirme formu
  • Diyetisyenlik bölümünden alınmış üniversite diploması
  • SGK belgesi
  • Vergi levhası
  • Oda faaliyet belgesi
  • Oda sicil tasdiknamesi
  • Tapu kullanımı izin fotokopisi
  • Mülk sahibi değilseniz kira sözleşmesi
  • İtfaiye uygunluk belgesi
  • İş yeri açma ruhsatı
  • Güvenlik sistemleri
  • 2 adet fotoğraf

Bu listede bulunan evrakları tamamladığınız takdir de gerekli hukuki şartları sağlamış olursunuz ve açmış olduğunuz diyetisyen kliniğini rahatlıkla işletebilirsiniz. Böylelikle diyetisyenler ne kadar maaş alıyor sorusuna cevap bulmuş oluyorsunuz.