Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocukların tuvalet eğitimini alabilmeleri için öncelikle idrar torbalarının gelişmesi gerekir. Çocuklarda idrar torbasının gelişimi on beş ile on sekiz aylar arasında başlar. Çocuklar geceleri az çiş yaparlar. Ancak gündüzleri üç saate bir çiş yaparlar. Çocuklarda tuvalet eğitimi için en doğru yaş iki yaş ile iki buçuk yaş arasındaki zamandır. Ancak bu durum çocuğa göre farklılık gösterebilir. Aynı zaman da çiş eğitimi verirken çocuğun psikolojisinin de bu duruma hazır olması gerekir. Çocukların tuvalet eğitimleri üç ile altı ay arasında tamamlanır.

Çocuklara Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

Çocuklara tuvalet ile ilgili kitaplar okunmalıdır. Aynı zaman da tuvalette kullanacağı eşyalar kullanılan terimler ile birlikte güzel bir şekilde tanıtılmalıdır. Tuvalete girdiği zaman yapması gerekenler tek tek uygulamalı olarak anlatılmalıdır. Bu sayede çocuk tuvalete girdiği zaman ne yapması gerektiğini öğrenmiş olur. Çocuğun bebeği çocuk gibi tuvalete götürülerek eğitim oyuna dökülebilir. Bu sayede çocuk bu durumdan zevk almaya başlar. Çocuk annesi her tuvalete gittiğinde gitmeli ve o da lazımlığa oturtulmalıdır. Bu sayede bu durum bir düzene oturmaya başlar. Çocuk lazımlığa oturduğu zaman oraya çişini ve kakasını yapması gerektiği anlatılmalıdır. Çocuğun bezi çıkartılmalıdır. Tekrardan da bağlanmamalıdır. Çünkü bez tekrardan bağlandığı zaman bebek çiş eğitimini tamamlayamaz. Bu nedenle bu duruma dikkat edilmelidir. Çiş eğitimi sırasında çocuğa giydirilen kıyafetlerin kolay çıkarılabilir giysiler olması gerekir. Bu sayede çocuk kendi kıyafetini kendisi çıkartıp giyebilir. Tuvalet eğitimi sırasında saate dikkat edilmelidir. Çünkü bazı çocuklar hep aynı zaman da tuvalete çıkarlar. Çocuk tuvaletini düzenli olarak yaptığı zaman küçük ödüller ile ödüllendirilmelidir. Tuvalet eğitimi sırasında çocuğa karşı herkesin tutumu aynı olmalıdır. Tuvalet eğitimi sırasında çocuğa karşı sabırlı olunmalıdır. Onun korkmaması sağlanmalıdır. Tuvalet eğitiminin verilebileceği en doğru zaman yaz mevsimidir. Çünkü yaz döneminde çocuğun kalın giyinmesine gerek yoktur. Aynı zaman da üşüme gibi bir durumu söz konusu da değildir.

Tuvalet Eğitimi Sırasında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Çocuğun bebek bezini bırakarak alıştırma külotuna geçmesi sağlanmalıdır. Ancak bu geçiş çocuğun isteği ile olmalıdır. Çocuğa zorla bir şey yaptırılmamalıdır. Çocuğun lazımlığı yakınlarda durmalıdır. Hemen ulaşabilmelidir. Çocuk yanında birisi ile birlikte tuvalete girmek isterse ona izin verilmelidir. Bu sayede eğlenceli gelmeye başlayabilir. Çocuğun çişini yapmasını sağlamak amacı ile musluktan faydalanılabilir. Bu sayede çocuk daha çabuk çişini yapabilir. Çocuğun tuvalet ile lazımlığı arasındaki bağlantı iyi kurulmalıdır. Geçiş tam zamanında sağlanmalıdır.

Tuvalet Eğitimi Sırasında Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

Çocuğun kısa bir zaman da tuvalet eğitimini alması beklenmemelidir. Çünkü tuvalet eğitimi kısa bir sürede tamamlanamaz. Çocuk çişini kaçırdığında ya da yapamadığında çocuğa kızılmamalıdır. Çocuğun kaçırmasını engellemek için sıvı vermek kısıtlanmamalıdır. Bu durum bir işe yaramaz aynı zaman da sağlıksız bir durumdur. Çocuk lazımlığa zorlanarak oturtulmamalıdır. Çocuk kendi isteği ile lazımlığa oturmalıdır. Çocuk uzun süre eğitimi tamamlayamadı diye umutsuzluğa düşülmemelidir. Çünkü çocuklar belli bir zaman sonra eğitimlerini tamamlarlar.