Bornozlar, neredeyse herkesin dolabında bulunan bir giyim ürünüdür. Çok yönlü olmasının yanında uzun yıllar boyunca da kullanılabilmesi, bornozları tercih edilebilir kılar. Keza duştan sonra evlerde kullanılan bornozlarla hayatın kaotik düzeninden huzurlu bir ortam bulunabilir. Bu noktada birçok kişi “Bornoz çeşitleri nelerdir?” sorusuyla kendine uygun bornozu bulmak ister.

Rahat kullanımlarıyla birçok bornoz modeli vardır. Çoğu ürün, rahat olsa da ekstra özelliğe sahip olan bornozlar, daha konforlu yapıda olabilir. Uzun veya kısa olabilmekle birlikte kapüşonlu modeller de kış ayları için idealdir. Ayrıca kumaş tiplerine göre de çeşitlilik gösterir. Bornozlarda kullanılan sağlıklı kumaşlar aşağıdaki gibidir:

  • Pamuklu kumaş
  • Bambu kumaş
  • Müslin kumaş

Pamuk Bornoz Özellikleri Nelerdir?

Pamuk, hipoalerjenik bir üründür ve cilde nefes alabilen bir malzemedir. Doğal bir üründür ve en iyi emicilik özelliğine sahiptir. Bornoz takımı ve seti gibi birçok farklı formda kullanılır. Pamuk bornozlar, yumuşaklık açısından da iyi bir konfor sunar. Cildi tahriş etmeyen cilt dostu bir ürün olarak bilinir. Ayrıca pamuklu bornozların yapımında herhangi bir kimyasal madde kullanılmaz.

Bambu ve Müslin Bornoz Özellikleri Nelerdir?

Bambu malzemesi, emici ve yumuşaktır. Dıştan çıkıldığında bambu bornozlar nemi almak için ideal bir seçenektir. Çok fazla su çekse bile kesinlikle küf yapmaz. Ayrıca antibakteriyel ve antimikrobiyel özelliktedir. Bu sayede ciltte herhangi bir hasar bırakmaz. Yine, talimatlara uygun şekilde bakımı yapıldığında kolayca temizlenebilir.  

Diğer bir seçenek olan müslin bornozlar da yumuşak, emici ve doğal bir kumaştır. Yine, nefes alabilirlik özelliğinden dolayı vücutta ağırlık yapmaz. Dayanıklı ve kullanışlı olmasının yanında cilde zarar vermez. Özellikle bebek giyimde sıklıkla kullanılan müslin kumaş, güvenli bir kullanım sunar. Bu aşamada bebek ve çocukların bornoz seçimlerinde bu kumaşın tercih edilmesi de sıklıkla önerilmektedir.

Bornoz Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İyi bir bornoza sahip olmak için bir takım unsurlara dikkat etmek gerekir. Bu sayede vücutta daha iyi bir his uyandırır. Aynı zamanda duştan sonra kullanılacak bornozların emici özelliğinin iyi olması gerekir. Herhangi bir bornoz alırken aşağıdakilere dikkat edilmelidir:

  • En iyi model, vücuda uyan bornozlardır. Bu sayede evin içinde daha rahat hareket edilir.
  • Ağırlığına dikkat edilmelidir.
  • Ciltte nasıl bir his bıraktığına bakılmalıdır.
  • Yumuşaklık ve kuruma kurutma özelliklerine dikkat edilmelidir.
  • Kumaş türüne dikkat edilmelidir. Sağlıklı ve doğal kumaşlar seçilmelidir. Bu sayede ciltte herhangi bir alerji meydana gelmez.

Yukarıdaki unsurlar, bir bornozun nasıl olması gerektiğiyle alakalıdır. Son dönemlerde birçok üründe olduğu gibi bornoz takımlarında da kimyasal madde kullanılabilir. Böyle bir durumda cilt zamanla zarar görmektedir. Bu yüzden bornoz alırken hassas davranmak ve önceden bir plan yapmak gerekir. Bedene uygun seçilen bornozla rahat bir nefes alınır.