Halk arasında sık sık kullandığımız “Anasından emdiği süt burnundan geldi” deyiminin nereden geldiğini hiç düşündünüz mü? Deyimin Osmanlı padişahlarından III. Mahmut döneminden geldiği biliniyor.

III. Mahmut 29 yaşında tahta geçmişti.19 tane daha kardeşi vardı. III. Mahmut hepsini bir gecede boğdurmuştu. O geceden bir deyim ortaya çıktı. İşte “Anasından emdiği süt burnundan geldi” deyiminin çıkışı:

29 yaşında tahta geçen III. Mehmet (1595-1603), sadece 4'ü yetişkin olup, içlerinde daha henüz kundaktaki çocukların da bulunduğu 19 kardeşini tahta çıktığı günün gecesi boğdurarak öldürttü.

Olay o kadar vahşiydi ki, kundaktaki şehzadeleri boğmaya giden cellatların bile ağladığı rivayet olunur.

Bunlardan birisi cellatların geldikleri o anda annesinden süt emmekteydi. Cellatlar, bu bebeğin minicik boğazına çöktüklerinde, az önce emdiği süt burnundan geldi.

İşte “Anasından emdiği süt burnundan geldi” deyiminin kaynağı bu cinayettir.

Dört yaşındaki bir diğer kardeşi, cellatlar geldiğinde mısır koçanını dişlemekteydi.

Sağır ve dilsiz cellatlara incecik sesiyle “Darımı yiyeyim, sonra boğun beni olur mu?” demişti, Buna müsaade edilmedi.

3. Mehmet 1603’te 37 yaşında obezitenin getirdiği sorunlar yüzünden öldü.

Osmanlı’da veraset değişti!

Yerine 13 yaşındaki oğlu I. Ahmet tahta geçti.

Aynı gün biat töreni yapıldıktan sonra III. Mehmet’in tabutu cenaze namazı kılınmak üzere Ayasofya'ya götürüldü. Fakat, daha 13 yaşında bir çocuk olan oğlu I. Ahmet cenazeye katılmadı. Herkes şaşkındı Padişah yokken cenaze namazını nasıl kılacaklarını bilemediler.

Şeyhülislam, yanına birkaç kişi alıp padişahı davet etmeye gitti. İçeri girdikleri zaman, padişahı perdeleri çekilmiş bir odada ayakta bekler buldular. Şeyhülislam’ın, babasının cenaze namazını kılmak için yaptığı davetini şu sözlerle geri çevirdi:

“Taht sahibi olmak için 19 kardeşini ve bir oğlunu öldüren adam, babam da olsa katildir. Ben katil bir adamın cenaze namazını kılmam. Varın siz kılın ve defnedin.”

I. Ahmet, bu şahane protestosu ile yetinmedi ve 214 yıldır süregelen geleneği,  kardeş katli denen vahşeti ve insanlık ayıbını da kaldırdı.

Osmanlı’nın torunlarıyız diyenler, bu gerçeğin açık açık anlatılmasını pek istemez.

Ama “Anasından emdiği süt burnundan geldi.” sözü bugün de kullanılmaktadır.

Editör: TE Bilişim