Ereğli Alaplı sınırında bulunan doldurularak üzerinde cüruf tesisi kurulması planlanan göl, gündemdeki yerini koruyor.

Yöre halkı ve çevre platformları tarafından, gölün sanayi tesisine dönüştürülme çalışmalarına tepki gösteriliyor. Kör dere denilen ve balıkçı barınağına akan dereyi kirleten tesisin mühürlenmesine rağmen halen çalıştığını belirten yöre halkı Alaplı ve Ereğli Çevre Platformu ile birlikte basın açıklaması yaparak doğanın,kar amacı uğruna katledilmesini istemediklerini ifade ederek tüm yöre halkını ,bu konuda hassasiyet  göstermeye davet etti.


Yapılan açıklama şu şekilde:
İKİ İLÇENİN SINIRLARINDA KALMIŞ SAHİPSİZ BİR BÖLGE ATIK DEPOSU OLUYOR              

Alaplı ve Ereğli’nin gündeminde olan CÜRUF TESİSİLERİ ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla, Bölge halkı olarak Alaplı ve Ereğli Çevre Platformu ile birlikte bu basın açıklamasını yapma ihtiyacı duyduk.
Ereğli ve Alaplı’nın sınırlarının kesiştiği bir bölgede kurulan cüruf tesislerinin bir tanesi Ereğli tarafında, diğeri Alaplı tarafında kurulmaktadır.

EREĞLİ TARAFINDAKİ TESİS ÇALIŞMAYA BAŞLADI
Ereğli tarafındaki tesis faaliyete başladı.
Basında Ereğli Belediyesi tarafından mühürlendiği şeklinde haberler yer alsa da sahaya cüruf kabul edip çalışmaktadır.
Kör dere denilen ve balıkçı barınağına akan dereyi kirletmektedir. Alaplı balıkçı barınağı 8,7 hektar korunması gereken su alanına sahiptir. Fakat raporlarda bu konu hiç dikkate alınmamıştır.
Ayrıca bu tesis Ereğli belediyesi tarafından mahkemeye verilmiştir. Mahkeme süreci devam etmektedir.

ALAPLI TARAFINDAKİ TESİS GÖLÜ BOŞALTMAK İÇİN HAMLELER YAPIYOR
Alaplı tarafındaki tesis ise gölü atıkla doldurmak için izin aldı. Bölge halkı tarafından mahkemeye verildi. Mahkeme süreci devam ediyor.
Göl doldurularak atık tesisi kurulmak istenilmektedir.
Geçmişte dere yatağına müdahale edilmiştir. Orman arazisi içinde göl oluşmuştur. Bu gölün varlığı kurum görüşlerinde de ifade edilmektedir.
Tesisi kurmak için,firma,’’ burada su ürünleri üreme alanı yoktur demiştir.
Oysa ,CİMER’e vatandaş olarak yapılan başvurularda,İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, tesisin yapılacağı alanın, su ürünleri üreme alanı olduğu belirtilmiştir.
Söz konusu firma,gölü boşaltmak için 16 Nisan ‘da ve dün olmak üzere iki kez girişimde bulundu. Müdahale edilen alan orman arazisidir. Biz vatandaş olarak bir ağaç kesmeye kalksak orman memuru müdahale eder.

SULAK ALANLARI DOLDURMAK CEZAİ İŞLEM GEREKTİRİR
Su ürünleri istihsal sahalarını, Sulak alanları doldurup, kurutarak arazi kazanmaya çalışanlara 80.465 TL ile 402.385TL arasında ceza uygulanması gerekirken gölün doldurulmasına izin verilmiştir.
İlk gölü boşaltma işlemi jandarma tarafından durdurulmuştu.
Yine şirket tarafından dün gölün boşaltılmasına başlanmıştır.
Ama yasal, gerekli süreç olmadan başlandığı için yerel idare ile yapmış olduğumuz görüşme sonucunda, gereken müdahalenin yapılacağına inanıyoruz.
Kaldı ki, firma, bu atık tesisleri için, izinler tamamlanmadan hiçbir işlem yapmayacağız diye taahhüt te bulunmuştur.
Bu tesisler kurulduğu taktirde ,çalışmaya başladığında doğa zarar görecek, insan ve tüm canlılar ile orman, deniz, tarım alanları geri dönülmez şekilde zarar görecek, zehirlenecektir.
Bizler, doğanın, kar amacı uğruna katledilmesini istemiyoruz. Tüm yöre halkını, bu konuda hassasiyet  göstermeye, çevreye  ve haklarına sahip çıkmaya ,yasalar çerçevesinde mücadeleye devam etmeye davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilişim