Zonguldak Belediye Meclis Üyesi Makine Mühendisi Turgut Aydın Zonguldak’ta yaşanan ve bir türlü çözülemeyen su kesintisi nedeni ile yaptığı paylaşımda su kesintisinin çözümünü hem daha ucuza hem de daha sağlıklı bir sistemle çözüm getirebileceğini hatırlattı.

Turgut Aydın 19 Kasım 2020 tarihinde projesini yayınlamasın ardından Vali Tutulmaz’a sunum yaptığını ancak hala proje hakkında konuşmak için bir dönüş alamadığını belirtti.

Aydın Gerek valilik makamından gerek belediye başkanlığında proje ile ilgilenilmesine rağmen halen sonuç odaklı bir gelişme olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı.

19 Kasım 2020 tarihinde facebook hesabımda yaptığım paylaşımda; ‘Ulutan Barajı’ndan cazibe ile şehre su verme projesini hayata geçirelim. Yıllık 5 milyon TL (beşmilyon ) elektrik parasından kurtulalım. Suyu ucuzlatalım, halkımız kazansın, milli ekonomimiz kazansın, ülkemiz kazansın’ demiştim.

Bu paylaşımımdan sonra;

1) Aynı gün (19.11.2020 ) Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz ile makamında görüştüm. Zonguldak’ın sorunları, güçlü ve zayıf yönleri konusunda 1,5 saat baş başa görüştük. Bu görüşme esnasında kendisine bu proje konusunda sunum yaptım, ilgilendi ve 10 gün sonrası için detaylı konuşmak üzere sözleştik ve ayrıldık. Bu buluşma sözü bugüne kadar henüz gerçekleşmedi ben Sayın Valimden haber bekliyorum.

2) Bu paylaşımdan sonra Sayın Belediye Başkanımız Selim Alan beni aradı, bu proje ile ilgili görüşelim dedi ve makamında 24.11.2020 tarihinde ilgili daire müdürleri ve meclis üyeleriyle birlikte toplandık. Projeyle ilgili bilgi verdim. Kendisi ve daire müdürleri bu projenin faydalı olduğu noktasında fikir beyan ettiler. Sayın Belediye Başkanımız bu projenin uygulanıp yapılması konusunda çaba sarf edeceğini belirtti.

3) 31 Mart 2019 seçimlerinden sonra meclis üyesi olarak Belediye Meclis Toplantılarında farklı tarihlerde en az 3-4 defa bu projeyle ilgili olarak söz alıp meclise kısa bilgiler verdim

4) Bu proje 2009- 2014 tarihleri arası Metropoliten Belediyeler Birliğinde 5 yıl encümen üyesi olarak görev yapmam esnasında inceleme ve gözlemlerim üzerine yapmış olduğum bir projeydi. Bu görevim esnasında projeyi hayata geçirmek için değişik platformlarda çok çaba sarf ettim ama maalesef sonuca ulaşamadım.

5) Bu projeyi 31 Mart 2019 seçimlerinde partimizin projeleri arasında, bu projeyi de halkımıza takdirlerine sunduk.

BU PROJEYLE İLGİLİ TEKNİK BİLGİ VERMEK İSTİYORUM;

A) Şehre suyun verildiği arıtma tesisinin bulunduğu konum;

- 4 tarafı tepelerle çevrili bir vadi yatağında bulunmakta, kotu 130 ( denizden yüksekliği 130 m )

- Arıtma tesisinde arıtılan suyu şehre verebilmek için etrafını çevreleyen tepeleri aşması gerekmekte. Bu amaçla 7 gün 24 saat sürekli çalışan güçlü 6 adet pompa görev yapmakta. Bu pompaları her biri 125 KW güçlü elektrik motorları çalıştırmaktadır. (Bu pompaların aylık elektrik bedeli 350 BİN TL- 400 BİN TL arasındadır. Yıllık 5 000 000 Tl, bu bedel halkın cebinden çıkmaktadır.)

- Arıtmadan çıkan su (130 kodundan ) pompalar vasıtası ile tepe üzerindeki 2 bin 500m3 kapasiteli depoya ( 180 kotu ) basılır.

- Bu depodan su, cazibe ile Zonguldak merkez ve 22 km’lik hat boyunca Muslu’ya kadar verilir.

- Şimdiki bu sistemde kullandığımız her litre suyun arkasında elektrik enerji vardır.

Yani Elektrik varsa su vardır yoksa su yoktur.

- Baraj bölgesinde kışın kardan, yazın fırtına ve rüzgardan elektrik direkleri devrilmekte, hatlar kopmakta, elektrikler kesilmektedir. Bunun sonucu olarak sular kesilmektedir. ( 2 gündür olduğu gibi )

BU DURUMUN BANA GÖRE ÇÖZÜMÜ OLACAK PROJE;

a) Arıtma tesisinin olduğu 130m kotun dan, 5m2 kesitli 600 m uzunluğunda 120m kotuna bir tünel açıp suyu bu tünelden cazibe ile akıtıp pompaları devre dışı bırakmak. Bunun sonucu elektrik enerjisine bağımlılığı ortadan kaldırmak sürekli olarak yıllık 5 milyon TL tasarruf sağlamak, suyu ucuzlatmak.

b) Zonguldak madenci kenti, bu tüneli açmak yerel imkanlarla çok kolaydır. İmece usulü ( TTK, Özel Sektör Maden Şirketleri, Belediyeler, Özel İdare el birliği ile ) bu çok kısa sürede ve ekonomik olarak yapılabilir.

c) Su tüketiminin yüzde 70 i 130 kotu altında olduğundan buralara su cazibe ile (elektrik enerjisi olmadan ) verilebilir. Yüksek kotlara yine küçük pompa sistemleri ile verilebilir.

d) Bu proje ile 30-40 yıl önce yapılmış ve eskimiş şebeke yenilenmiş, arızalar asgariye indirilmiş, kayıp kaçaklar önlenmiş olur.

Bu projenin bir an önce hayata geçmesi için ilgilileri ve halkımızı bilgilendirmeyi bir kez daha sorumluluğum gereği olarak yerine getirmek istiyorum.

Editör: TE Bilişim