Dijital çağda çevrimiçi uygulama ve kullanım alanlarının gelişmesiyle siber güvenlik önem kazandı. Son yıllarda password (parola) ve fishing (balık avlamak) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşan ve Türkçeye oltalama olarak çevrilen phishing (şifre çalma) saldırıları daha da arttı. Bu saldırılarla bilgi güvenliği aşılarak kullanıcılar, ciddi zararlara uğratılabiliyor. Öyle ki ağ istihbaratının küresel sağlayıcısı olarak öne çıkan WatchGuard Türkiye ve Yunanistan Ülke Müdürü Yusuf Evmez, pandemide kimlik avı saldırılarının yüzde 220 arttığını açıkladı.

Dünyada bu sorunla mücadele eden üniversitelerde çevrimiçi eğitim durma noktasında. Türkiye’de de İzmir Kâtip Çelebi, Bolu Abant İzzet Baysal, Erzurum Teknik ve Kastamonu üniversitelerinde kişisel bilgilerin sızdırıldığı ve satışa sunulduğu iddia ediliyor. Bahsi geçen 4 üniversitenin yanı sıra çok sayıda üniversiteye de siber saldırı düzenlendiği ancak büyük çoğunluğunda bu saldırıların engellendiği idda edildi.

Türkiye’deki üniversitelerin siber saldırıya uğradığı, hacker sitesi olduğu düşünülen yabancı bir internet sitesinden, 4 üniversitenin veri tabanına yapılan saldırı sonucu elde edilen 3 bin 900 personel ve 40 bin kadar öğrenci bilgilerinin satışa sunulduğunun görülmesi üzerine gündeme geldi. Bu üniversitelerin veri tabanlarından elde edilen bilgilerin, adres, telefon, T.C. kimlik, öğrenci numaraları, e-posta adresleri gibi bilgi ve belgelerden oluştuğu öne sürüldü.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’ne de siber saldırı yapılıp yapılmadığı öğrencilerin kimlik bilgilerinin çalınıp çalınmadığı henüz bilinmiyor.